Share
Home / Administratie / Stemă nouă pentru oraşul Ungheni

Stemă nouă pentru oraşul Ungheni

1AMonitorul Oficial al României a publicat miercuri, 10 august, o Hotărâre a Guvernului României privind aprobarea stemei oraşului Ungheni.

Potrivit documentului, stema oraşului Ungheni se compune dintr-un scut triunghiular de azur cu marginile rotunjite, mobilat cu trei turnuri de biserică octogonale de argint, cu câte trei ferestre arcuite negre şi bază comună de argint. Turnurile au acoperişurile ascuţite roşii, terminate cu câte o cruce de aur, turnul central fiind mai înalt. „În partea de sus, la dreapta şi la stânga, se află câte o pasăre cu pâine în cioc de aur, conturnate, iar în partea de jos, la dreapta şi la stânga, se află câte un spic de grâu de aur. În vârful scutului se află o roată roşie cu osie şi flăcări de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate”, se menţionează în Hotărârea de Guvern.

1

Semnificaţiile elementelor însumate:

– Cele trei turle reprezintă complexul mănăstiresc ortodox Recea (unic în Europa prin picturile interioare integral realizate din mozaic de Murano) şi cele 10 biserici vechi din arealul oraşului.

– Păsările cu pâine în cioc sunt simbolul Sfântului Ilie hrănit în deşert cu pâine de un corb. Sfântul Ilie este considerat a fi patronul aviaţiei, iar simbolul face trimitere şi la Aeroportul Internaţional „Transilvania” din Târgu-Mureş.

– Spicele reprezintă agricultura locală.

– Roata şi flăcările simbolizează bogăţia subsolului în resurse de gaz metan.

– Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

S-a votat! Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie  

Moment istoric pentru Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) și Universitatea “Petru Maior” (UMF), ambele …

Share
Share