93 de copii așteaptă să ajungă acasă. Totul despre noua lege a adopției Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2438 Vizualizări

93 de copii așteaptă să ajungă acasă. Totul despre noua lege a adopției

 

Din  data de 12 august a intrat în vigoare noua legislație cu privire la procesul de adopție. Cuplurile sunt încurajate să adopte copii, prin scurtarea și simplificarea procesului, dar și prin acordarea unui concediu și a unei indemnizații. Odată cu modificările legislative, autoritățile speră ca numărul de adopții să crească semnificativ.

Dacă pașii pentru adoptarea unui copil erau de cele mai multe ori anevoioși din cauza birocrației și a legislației românești, motivați de dragostea față de copilul ce urmează să fie adoptat, mulți părinți erau obligați să se înarmeze cu răbdare pentru a obține rezultatul dorit: un copil al lor. În sistemul de protecţie lucrurile merg greu şi pentru faptul că personalul este insuficient, iar resursele financiare sunt extrem de limitate.

Concediu și zile libere acordate prin lege

Astfel, începând din acestă lună, familiile sau persoanele care vor să adopte vor fi avantajate de proceduri mai simple, termene mai scurte și de un concediu de acomodare de un an, indiferent de vârsta copilului. Salariaţii care vor să adopte copii pot să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an, aşa cum prevede un act normativ care a intrat în vigoare în data de 12 august. Angajatorii sunt obligaţi să le acorde, la cererea persoanelor îndreptăţite, iar acestea primesc lunar şi o indemnizaţie. Concediul de acomodare este o modificare binevenită, tocmai pentru a ajuta la acomodarea copilului la noul mediu și la noua familie. Pe de altă parte, angajatorii persoanelor care doresc să adopte, trebuie să acorde zile libere salariaților care doresc să facă evaluările pentru obţinerea atestatului şi să realizeze potrivirea practică cu copilul, fără micşorarea drepturilor salariale, în limita a cel mult 40 de ore pe an. Timpul liber este acordat în baza unei cereri la care se anexează calendarul întâlnirilor cu copilul sau programul de vizite. ”Era greu pentru părinții care doreau să adopte un copil, își luau concediu medical sau de odihnă pentru a putea să ajungă la întâlnirile de evaluare, au fost și din cei care și-au luat concediu fără plată, în cazul în care au primit de la angajator, am avut situații în care unii și-au dat demisia, tocmai pentru a petrece cu copilul acele primele trei luni din perioada de încredințare, și de a începe cu dreptul aceste relații cu copilul. Integrarea copilului în comunitate nu este o etapă ușoară, și,  practic, vechea lege era un cerc vicios din care nimeni nu avea nimic de câștigat, doar de pierdut”, a precizat Elida Deak, director general adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș (DGASPC) Mureș.

Cei care nu acordă salariaţilor îndreptăţiţi concediul de acomodare sau zilele libere solicitate, riscă să fie sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei. Totodată, angajatorii nu pot să concedieze salariaţii aflaţi în concediul de acomodare decât dacă acest lucru este făcut pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a desfiinţării firmei sau companiei.

Procesul de evaluare, redus

Noua lege face mai flexibilă procedura de evaluare a adoptatorilor şi susţine demersurile de adopţie ale acestora, prin prelungirea valabilităţii atestatului de familie adoptatoare de la 1 an la 2 ani şi revizuirea dispoziţiilor referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoare. Termenul de întocmire a raportului pentru facilitarea demersurilor vizând eliberarea atestatului de adopţie a fost redus de la 120 de zile, la 90 de zile. Procesul de evaluare cuprinde evaluarea socială, realizată de responsabilul de caz, evaluarea psihologică, realizată de psihologul desemnat ca membru al echipei de evaluare, pregătirea pentru asumarea în cunoştinţă de cauză a rolului de părinte, realizată de compartimentul de specialitate sau după caz de organismul privat autorizat. Evaluarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare reprezintă procesul prin care se realizează identificarea abilităţilor parentale, se analizează îndeplinirea garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, precum şi pregătirea acestora pentru asumarea, în cunoştinţă de cauză, a rolului de părinte.

Pe tot parcursul procedurii de evaluare precum şi pe durata valabilităţii atestatului, adoptatorul are obligaţia de a informa direcţia cu privire la eventualele schimbări intervenite în situaţia sa socio-psiho-medicală, anexând după caz acte doveditoare. Încredințarea în vederea adopției nu va fi necesară pentru adopția copilului pentru care a fost deschisă procedura adopției interne și acesta se afla în plasament la unul dintre soții familiei adoptatoare sau la familia adoptatoare de cel puțin 6 luni, față de 2 ani.

Ce trebuie să știi

Cererea pentru acordarea concediului şi a indemnizaţiei trebuie să fie însoţită de certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare și dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.

Conform prevederilor noii legi, cererea şi documentele doveditoare se depun şi înregistrează la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana îndreptăţită.

În altă ordine de idei, salariatul care beneficiază de concediul de acomodare şi de indemnizaţia aferentă nu poate cere concediu pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie.

Cum se calculează indemnizația

”Indemnizaţia care este acordată salariatului aflat în concediul de acomodare este în cuantum de 3,4 din Indicatorul Social de Referinţă (ISR). Având în vedere că, în prezent, ISR are o valoare de 500 de lei, indemnizaţia lunară este de 1.700 de lei”, a explicat directorul general adjunct al DGASPC Mureş.

”Calculul şi plata indemnizaţiei, inclusiv a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, se fac de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, şi se achită, în funcţie de opţiunea persoanei îndreptăţite, în cont bancar sau la domiciliul acesteia, respectiv la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, după cum prevede legislația.

Concediul de acomodare şi indemnizaţia lunară aferentă se pot acorda şi persoanelor care au copii încredinţaţi în vederea adopţiei la data intrării în vigoare a noii legi. Concret, cei care se află astăzi în această situaţie pot să ceară intrarea în concediul de acomodare. În această situaţie, indemnizaţia şi concediul se acordă proporţional, în funcţie de numărul zilelor calendaristice rămase, însă fără a depăşi durata maximă de un an. Noua lege aduce o modificare și în ceea ce privește procesul de declarare a adoptabilității: dacă părinții sau tutorele legal nu se înfățișează la două termene consecutive pentru exprimarea consimțământului, ei pot pierde dreptul de exprimare și se consideră că este un ”refuz abuziv” de a consimți la adopție.

Situația la nivel județean

Din cei 1.700 de copii și tineri, cu vârsta cuprinsă între 0 și 26 de ani, aflați în grija Direcției pentru Protecția Copilului, 93 pot fi adoptați, 50 din aceștia intrând în sistem în cursul acestui an.”Un număr de 16 familii care și-au exprimat dorința de a adopta un copil au fost atestate, alte 7 sunt în curs de evaluare. În ultimii ani s-a observat o creștere a numărului de adopții în județul Mureș. Dacă în 2005 s-au adoptat 6 copii, în ultimii doi ani câte 30 de copii și-au găsit familii. Avem 93 de copii care sunt eligibili pentru adopție dintre care 40 sunt băieți și 53 sunt fete, cu vârsta între 1 și 17 ani. Deci cel mai mic copil are vârsta de un an. Pe de altă parte, 16 copii din sistemul de protecție au fost încuviințați în familii adoptive”, a precizat Elida Deak.

Etapele procedurii de adopție vizează atestarea ca persoană sau familie aptă să adopte, încredințarea în vederea adopției, încuviințarea adopției, post-adopția. ”Noua lege elimină caracterizările de la ultimele locuri de muncă anterioare, prieteni, vecini, cunoscuți, acea percepție exterioară asupra celui care vrea să adopte. Dacă odată intrat în sistem, copilului trebuia să-i întocmim situația juridică pe perioada unui an de zile, acum acest termen s-a redus la 6 luni. În momentul în care există un copil adoptabil și o familie cu atestat începe procedura de potrivire, în care se caută părintele cel mai potrivit să răspundă nevoilor copilului respective. Când se găsește familia potrivită, dosarul merge la instanță, care se pronunță pentru încredințarea în vederea adopției. Atunci, timp de trei luni, copilul merge la familia adoptatoare pentru acomodare. După perioada de încredințare, dacă lucrurile au mers bine, se merge din nou cu dosarul la instanță și aceasta pronunță încuviințarea adopției. Atunci copilul capătă toate drepturile, similare cu copilul biologic, iar părinții toate obligațiile aferente.

Odată cu noua lege, se schimbă și o procedură legată de potrivirea dintre copii și familii care vor să adopte. Până acum, fiecare DGASPC comunica  la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice toată documentația  familiei și copilului, acestea se introduceau într-o machetă care cuprindea anumite criterii, indicatori, prin care se făceau potrivirea fizică. Acum, va fi diferit. Fiecare DGASPC va avea propria logistică și va introduce toate aceste date care, ulterior, se vor suprapune cu cele de la Ministerul Muncii, de unde se va da o concluzie finală. Mai apoi se va face potrivirea practică, întâlnirea dintre familie și copil, față în față.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE