Home / Cultură / ProEtnica 2016. Soós Zoltán, Tradiția toleranței religioase din Transilvania
ProEtnica 2016. Soós Zoltán, Tradiția toleranței religioase din Transilvania

ProEtnica 2016. Soós Zoltán, Tradiția toleranței religioase din Transilvania

Distribuie

Festivalul intercultural ProEtnica 2016 are loc în Sighișoara. A 14-a ediția are loc din 18 până în 21 august. În cadrul festivalului își prezintă tradițiile, în special dansuri și cântece, 20 de minorități naționale, grupuri etnice care trăiesc în România. De asemenea, festivalul are și o secțiune „Științifico-Culturală”. Sunt prezentate cărți și sunt ținute prelegeri/conferințe pe subiecte legate de tematica festivalului.

Începuturi, cadru regional și religiile în contextul secolului XXI

Vineri, 19 august, Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, a vorbit despre „Tradiția toleranței religioase din Transilvania. Începuturi, cadru regional și religiile în contextul secolului XXI”. Soós Zoltán a prezentat practic o istorie a Transilvaniei prin perspectiva situației/situațiilor și relațiilor dintre cultele creștine. Acesta a punctat faptul că din cei aproximativ 1000 de ani de conviețuire în Transilvania a trei etnii, români, maghiari și germani, doar 3 ani au fost marcați de conflicte majore.

„soluția transilvană”

Soós Zoltán a explicat cum în marea majoritate a cazurilor transilvănenii au venit cu soluții inedite, multe înaintea timpului lor, pentru situațiile mai delicate, care ar fi putut genera conflicte. Având în vedere subiectul prelegerii, s-a referit în special la momente legate de dinamica apariției noilor culte religioase, după reformă, și, bineînțeles, a vorbit și despre situația credinței ortodoxe și despre apariția Bisericii Greco-Catolice.

Concluzia dumnealui a fost că transilvănenii de-a lungul secolelor și-au rezolvat problemele apelând la „soluția transilvană” – care presupunea toleranță și acceptarea celor cu credințe diferite. Chiar dacă în unele cazuri comunitățile de rituri neagreate au fost izolate, măcar membrii acelor confesiuni nu au fost persecutați sistematic sau exterminați – cum, de multe ori, se-ntâmpla în cazuri similare în Vestul Europei.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.