Home / Cultură / ProEtnica 2016. Grecii din Brașov și Sulina, patos și spectacol în Cetatea Medievală din Sighișoara

ProEtnica 2016. Grecii din Brașov și Sulina, patos și spectacol în Cetatea Medievală din Sighișoara

Distribuie

Grecii din Sulina ProEtnica 2016 (1)

Festivalul interetnic ProEtnica le oferă șansa foarte multor oameni din comunități de etnii diferite să se întâlnească în Cetatea Medievală din Sighișoara. În același timp, la acest eveniment au ocazia să se întâlnească și oameni de aceeași etnie care trăiesc în zone diferite ale României.
Duminică, 21 august, pe scena festivalului, au urcat întâi reprezentanții comunității grecești din Brașov, apoi cei ai comunității grecești din Sulina.

Greci din Brasov ProEtnica 2016 (6)

Codrin Rotaru, instructorul Ansamblului Efthimos din Brașov:

„Noi suntem niște veterani la Sighișoara. Este al 14-lea an în care venim. Eu vin de când eram copil, acum am 27 de ani. Suntem mândri și onorați că în fiecare an suntem invitați la ProEtnica. În anul acesta am venit cu o reprezentație a celei mai vechi civilizații europene, civilizația minoică. Am prezentat dansuri cretane, iar la sfârșitul reprezentației noastre am prezentat dansuri din tavernele grecești”

Greci din Brasov ProEtnica 2016 (1)„Ne cunoaștem cu majoritatea comunităților grecești. În septembrie vom merge în Atena la un festival care va reuni toate comunitățile grecești din România. Este cea mai mare realizare a Uniunii Elene, să ne întâlnim toți pe scena Teatrului „Dora Stratu”.”

Greci din Brasov ProEtnica 2016 (2)„Comunitatea grecească din Brașov este foarte importantă. Brașovul a fost un oraș de negoț, iar grecii s-au mutat acolo direct din Constanța.”

Greci din Brasov ProEtnica 2016 (3)

Lemonia Chiriac, Președinta Comunității Elene din Brașov:

„Comunitatea greacă din Brașov are o veche-veche tradiție pe aceste meleaguri transilvane. Suntem prezenți în această zonă de pe la 1700 și continuăm să fim prezenți după cum ați putut constata foarte bine astăzi. Ceea ce a făcut Grecia pentru întreaga omenire, noi continuăm să facem pe plan local. Să susținem și să promovăm cultura greacă.”

Greci din Brasov ProEtnica 2016 (5)

„De asemenea, limba greacă se-nvață în toate comunitățile grecești și tot mai multe școli au introdus studiul limbii grecești. Suntem mândri de ceea ce se-ntâmplă, pentru că nu e o limbă oarecare.”

Greci din Brasov ProEtnica 2016 (8)

„Alături de noi se află și filo-eleni, lucru care ne bucură, pentru că nu se poate să fii închis. Atunci când ești închis înseamnă că nu mai ai contact cu lumea, iar noi am dat întotdeauna dovadă de deschidere față de orice. Absolut întotdeauna.”

Grecii din Sulina ProEtnica 2016 (9)

Ecaterina Gheorghe-Dracopulo, Comunitatea Elenă din Sulina

„Avem 5 ansambluri din care fac parte 76 de copii. Dansăm dansuri de pe tot întinsul Greciei. În timpul verii activitatea noastră este continuă. În fiecare zi facem repetiții. Din două în două săptămâni facem spectacole la Sulina, pe faleză, în fața comunității grecești și pentru toți turiștii. Sunt zeci și zeci și zeci de turiști care vin să ne vadă. Sunt oameni care se îndrăgostesc de ce facem noi. Este foarte multă muncă, dar și multe satisfacții.”

„Sunt 22 de comunități grecești în toată țara. Ei sunt din Brașov și sunt niște drăguți!”

Grecii din Sulina ProEtnica 2016 (3)

„Acum participăm la ProEtnica, în Sighișoara, mâine dimineață plecăm spre Iași, unde participăm la Festivalul Cătălina. Cătălina este un festival internațional, unde, anul trecut, unul dintre grupurile noastre, „Artemis”, a luat locul întâi.”

Grecii din Sulina ProEtnica 2016 (5)

„Apoi, în septembrie, în 22-23, plecăm la Atena. Acolo se vor întâlni toate comunitățile elene din țară. Acolo se va desfășura un festival al elenismului din România. Este o surpriză pe care ne-a făcut-o domnul Dragoș Zisopol, președintele Uniunii Elene din România. Acolo vom dansa pe cea mai mare scenă din Atena, pe „Dora Strat. Ce poți să-ți dorești mai mult decât să dansezi alături de cei mai buni dansatori ai Greciei. Suntem mândri de ceea ce facem și de rezultatele pe care le-am obținut.”

Grecii din Sulina ProEtnica 2016 (6)

Comunitatea elenă din Sulina

„În Sulina în comunitate sunt înscriși greci și filo-eleni. De exemplu, copiii din ansambluri nu sunt toți greci, sunt și copii români care sunt filo-eleni și vin cu drag în fiecare zi și repetă. În timpul școlii vin sâmbăta și duminica. În total în comunitate sunt înscriși peste 400 sute de oameni. De asemenea, foarte mulți provin din familii mixte.”

Grecii din Sulina ProEtnica 2016 (7)

„Eu, de exemplu, provin dintr-o familie de greci, stră-străbunicii mei au venit din Grecia în România și s-au căsătorit grec cu grecoaică, grec-grecoaică. Până la mine, unde s-a rupt filmul pentru că eu m-am căsătorit cu un roman. Așa că copiii mei sunt moldo-greci, soțul meu fiind moldovean din Tecuci. Mi-am păstrat și numele de fată, pentru că sunt singurul copil la părinți, iar tatăl meu și-a dorit foarte mult un băiat care să-I ducă numele mai departe. Și atunci, când m-am căsătorit, i-am făcut o surpriză și am păstrat numele de fată.”

Grecii din Sulina ProEtnica 2016 (8)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.