Home / Invatamant / Povestea Sabinei Georgescu, „unirista” care va studia matematica la Cambridge

Povestea Sabinei Georgescu, „unirista” care va studia matematica la Cambridge

Distribuie

A absolvit Colegiul Național „Unirea”, secția matematică-informatică bilingv engleză, este pasionată de matematică și fizică, joacă tenis în timpul liber și știe foarte bine ce vrea de la viitor. Vorbim despre Sabina Georgescu care a fost admisă recent la Cambridge unde va studia matematica, prima și marea sa iubire.

Reporter: Cine este Sabina Georgescu și care sunt pasiunile sale?
Sabina Georgescu: Am absolvit Colegiul Național „Unirea”, secția matematică-informatică bilingv engleză, colegiu unde mi-am petrecut de altfel toți cei doisprezece ani de școală. În ultimii șapte, m-am ocupat intensiv de matematică, am participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, obținând întotdeauna premii, iar în cadrul olimpiadelor naționale, am câștigat trei medalii de bronz și una de argint. Toate acestea pentru că matematica m-a pasionat constant sau mai bine zis din ce în ce mai mult, odată ce am descoperit geometria, respectiv în clasa a șasea. De asemenea, îmi place în mod deosebit fizica. Nu am nicio performanță notabilă la această disciplină, pentru că nu aș încadra aici nota de 10 de la Bacalaureat, nu am participat la concursuri, dar îmi doresc să o studiez mai aprofundat la universitate. Dintre pasiunile mai „comune”, aș putea menționa tenisul, sport pe care l-am practicat urmărind performanța, înainte de a ma apuca de matematică.

Rep.: Ai fost admisă recent la Cambridge. Ce vei studia acolo?
S.G.: La Cambridge, am fost admisă la Colegiul Newnham, unde am și aplicat inițial. Voi studia matematică pură și aplicată în primul an, iar în următorii doi ani am posibilitatea de a studia matematică în proporție de 75%, iar restul de 25% fizică „împrumutată” de la Facultatea de Științele Naturii. În primul an, se predau fundamentele matematicii superioare, cel de-al doilea are rol de aprofundare a noțiunilor studiate anterior, fiind totodată introduse alte subiecte, iar în cel de-al treilea, studenților le este permis să-și exploreze în detaliu orice interes în matematică/fizică, fiind o arie largă de domenii pe care te poți specializa. Aș menționa dintre cursuri studiul sistemelor algebrice, al probabilităților, analiză matematică, statistică, dinamica fluidelor, metodele complexe, criptografia, topologia, în principiu cam tot ce au matematica și fizica de oferit.

Rep.: Ce te-a determinat să iei decizia de a studia în străinătate?
S.G.: Decizia de a studia în străinătate am luat-o încă de dinainte de a ști precis ce specializare a științelor exacte îmi doresc să învăț. Mi-am stabilit în gimnaziu o anumită orientare de viitor, fără a avea un plan bine pus la punct, deoarece sunt opțiuni pe care le-aș fi ratat dacă aveam o viziune unidimensională. Știam că ceea ce voi studia se va baza într-o mare măsură pe matematică și alte științe exacte, de aceea nu excludeam nici să urmez cursurile Facultății de Aeronautică de la Imperial College London. Până la urmă, matematica a învins. Dorința de a studia în străinătate s-a bazat pe faptul că multe universități despre care știam, mai ales cele din Anglia, se remarcă nu doar prin standardele ridicate, ci și prin oportunitățile oferite studenților în afara cursurilor. Exista societăți pentru diverse activități: sportive, politice, sociale etc. Un alt aspect care m-a atras este că universitățile din Anglia organizează frecvent evenimente unde sunt invitați angajatori pentru a prezenta oferte de internship sau de cariere. Trebuie, de asemenea, să menționez că spre deosebire de România, în Anglia performanțele individuale nu sunt definite prin competitivitate, iar colectivul în care voi lucra este până la urmă cel care va face diferența. Există un sistem de învățământ extrem de centrat pe student, este încurajată munca individuală, iar cea care conferă excelență este activitatea de tutoriat, urmare a interacțiunii profesionale în grup mic sau chiar individiduală cu tutorele desemnat.

Rep.: Cât de mult te-ai pregătit pentru admitere și în ce a constat examenul?
S.G.: Procedura de aplicare se face prin intermediul UCAS. Aplicația a constat dintr-un „personal statement” (eseu) despre motivațiile personale și a inclus și expunerea unor diplome, a tuturor performanțelor obținute, practic am întocmit un CV. Am aplicat la cinci universități: Cambridge, Imperial College London, St. Andrews, Warwick și Durham, cele mai performante pe domeniul matematicii. Am primit invitație de la Cambridge pentru interviu, înaintea căruia am dat două teste a câte 20 de minute. Totul a decurs bine, am primit oferte condiționate de la toate facultățile. Pe lângă notele de la Bacalaureat la disciplinele matematică și fizică, și media generală, pentru a fi admisă la Cambridge și Imperial a trebuit să susțin în luna iunie două examene complexe din matematică, fizică și probabilități, numite STEP II și STEP III. Nu sunt o persoană foarte pragmatică, de aceea îmi e greu să aproximez cât timp m-am pregătit pentru admitere. Cel mai mult, fără îndoială, a contat munca depusă de-a lungul anilor, pe care am făcut-o din plăcere și nu pentru că aș fi urmărit un obiectiv. Chiar și așa, a trebuit să îmi rezerv o bună parte din timpul clasei a XII-a pregătirii Bacalaureatului la limba română, care cântărește mult, uneori am simțit că disproporționat de mult în admitere datorită mediei generale la Bacalaureat care este impusă. Mai precis, oferta de la Cambridge consta în obținerea mediei de 9,50 cu 9,80 atât la matematică, cât și la fizică. În cele din urmă, am reușit să fac chiar mai bine de atât, am avut o medie de 9,95 cu 10 la limba română și fizică și 9,85 la matematică. La STEP III, am luat nota maximă, S („outstanding”), iar la STEP II, nota 1 („very good”). Astfel, în 18 august am primit scrisoarea de confirmare a locului de la Cambridge, prima mea opțiune. Nu a fost un proces ușor, dar am știut mereu că atât timp cât sunt dedicată pasiunilor mele, vor veni și rezultatele.

Rep.: Cum îți vezi viitorul? Te-ai gândit să revii în țară după finalizarea studiilor pentru a-ți construi un viitor aici?
S.G.: În primul rând, sper să termin cu bine facultatea. Am destul timp pentru a decide ce voi face în viitor, iar matematica îmi deschide multe perspective. În momentul de față, intuiesc că mă voi specializa pe o nișă a ingineriei, dar masteratul și un posibil doctorat îmi permit să aleg orice de la un domeniu tehnic, până la finanțe, contabilitate sau statistică. E prea devreme pentru a exclude cercetarea, recunosc ca asta ar fi prima opțiune dacă ma voi dovedi suficient de bună în ceea ce fac. Sincer, nu cred, cel puțin acum, că mă voi întoarce în România, cu excepția vacanțelor. Îmi văd viitorul în altă parte. Am perceput sistemul de învățământ ca unul destul de rigid, cred că elevilor cu pasiuni mari și vise pe măsură li s-ar putea oferi mai multe oportunități, un mediu propice dezvoltării pe plan profesional sau personal. Am avut șansa să întâlnesc mulți oameni deosebiți, cărora vreau acum să le mulțumesc; ei m-au inspirat prin ceea ce au făcut, prin exemplul muncii lor, nu prin constrângeri. Aș vrea ca țara aceasta să îmi ofere o revelație cândva și să decid să mă întorc. Rămâne de văzut.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.