Artiști consacrați și tineri discipoli ai școlii de vară, la Academia Sighișoara Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 121 Vizualizări

Artiști consacrați și tineri discipoli ai școlii de vară, la Academia Sighișoara

Cea de-a doua săptămână a Academiei Sighișoara, ediția a XXIII-a, desfășurată în perioada 8-14 august 2016 în Cetatea Medievală, a adus în scenă artiști consacrați, profesori de renume și tineri discipoli ai școlii de vară.

Violonsitul Alexandru Gavrilovici, director artistic al Academiei Sighișoara surprinde în cuvintele următoare realizările și atmosfera concertelor: „Cea de a doua săptămână s-a dedicat în principal unui motto virtual „înapoi la surse”. În acest context Concertul clasicilor vienezi din data de 8 august, realizat în jurul unui autentic Fortepiano la care a cântat maestrul prof. Tobias Schabenberger din Basel a subliniat aportul Academiei Sighișoara la cunoașterea aprofundată a idiomurilor muzicale precedente secolului XX în Europa. Concertul de muzică barocă – Arcangelo Corelli and his school – pe instrumente originale, susținut în data de 9 august, la Biserica Mănăstirii, de către violonistele Chiara Banchini și Melinda Béres, violistul Andrei Harabagiu, violoncelista Katharina Gohl Moser și clavecinistul Erich Türk s-a înscris în aceeași strategie de a reconsidera trecutul muzicii culte.

2 academiaConcert la Sinagoga Sighișoarei
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a participat în cea de-a doua săptămână cu un program ce a reamintit oportun contribuția Helvetă la dezvoltarea proiectului Academia Sighișoara. Astfel, concertul Of Soldiers and Lunatics din data de 10 august i-a adus în prim plan pe compozitorii Adrian Pop (România) și Roland Moser (Elveția). Textul poetului elvețian Ch. F. Ramuz al lucrării L’Histoire du soldat de I. Stravinsky a contribuit alături de muzicienii români la succesul acestei seri.
Concertul de la Sinagoga Sighișoarei, din seara de 11 august, cuprinzând lucrări ale compozitorilor oprimați, cu un program conceput, condus și interpretat de maestrul Vladimir Lakatos împreună cu studenții claselor de muzică de cameră și canto din cadrul Academiei, s-a constituit într-un moment de adâncă semnificație ce a marcat profund publicul numeros aflat în lăcașul de cult”.

Concerte ale studenților participanți
Zilele de 12 și 13 august au fost dedicate în totalitate studenților participanți, aceștia susținând cu succes 3 concerte cu lucrări solo și camerale pregătite în cele două săptămâni de școală de vară. În cadrul Concertelor studenților, compozitorii participanți la cursul de compoziție susținut de Roland Moser și Adrian Pop și-au putut audia, pentru prima dată, lucrările realizate în cadrul școlii de vară. La punerea în scenă a primelor audiții s-au implicat deopotrivă studenții, profesorii și artiștii invitați în Academie.
Academia Sighișoara s-a încheiat în data de 14 august cu un Concert extraordinar de orgă susținut de organistul elvețian Philippe Laubscher pe vechiul instrument al Bisericii Mănăstirii în compania studenților claselor de canto și vioară.
55 de studenți din țări precum România, Elveția, Franța, Austria, Germania, Ungaria, Spania, Finlanda și Marea Britanie au participat la cea de a XXIII-a ediție a Academiei Sighișoara, alături de 22 de profesori din România, Elveția, Germania și Finlanda. Acestora li s-au adăugat 22 de artiști din tară și străinătate invitați în calitate de interpreți în cele 14 zile de concert și o echipă româno-elvețiană formată din 10 membri.
În perioada 2013-2016 Academia Sighișoara este organizată de Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Cultura Viva din Berna, fiind co-finanţată printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE