Conferința Asociației Ziariștilor Independenți, AZIR, la Simfest 2016 Eveniment
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 336 Vizualizări

Conferința Asociației Ziariștilor Independenți, AZIR, la Simfest 2016

Conferinta AZIR la Simfest 2016 (2)Miercuri, 24 august, de la ora 12.00, reprezentanții Asociației Ziariștilor Independenți din România (AZIR) au susținut o conferința de presă la Cabana Universității „Petru Maior”. Conferința a fost organizată în cadrul Simfest 2016. AZIR este filiala românească a Asociației Jurnaliștilor Europeni(AJE), cu sediul la Bruxelles. Au vorbit Teodora Stanciu, președinta AZIR, Adrian Valentin Moise, vicepreședintele Asociației, Doina Jela, Brândușa Armanca, Adrian Sturdza, Gina Sturdza, Adrian Luca, Matei Dobrovie și Cristian Franț.

Susținere pentru idea de independență a jurnaliștilor

Președinta Asociației Ziariștilor Independenți, Teodora Stanciu, a deschis conferința, apoi a vorbit Doina Jela, care a povestit cum a fost înființată AZIR. „În Asociație se intră pe bază de vânătăi. În AZIR intră jurnaliștii care se află în conflict cu puterea”, a spus Doina Jela. „Așa puțini cum am fost, eu spun că am reușit să facem niște lucruri” a intervenit Teodora Stanciu, menționând la capitolul „isprăvi” cele două congrese ale Asociației Jurnaliștilor Europeni, care au fost organizate în România, în 2011 și 2015.

De asemenea, Teodora Stanciu a subliniat importanța ideii de independență jurnalistică. Despre acest subiect discutându-se și în cadrul congreselor AJE. „Bine înțeles că nu am mers în absolute cu această idee, pentru că ar fi fost comic”, a menționat președinta AZIR, referitor și la activitatea Asociației. „Dar am încercat să mergem cât mai departe cu această idee a independenței jurnaliștilor”, a completat Teodora Stanciu.

Felicitări pentru organizatorii Simfest

Teodora Stanciu i-a felicitat pe organizatorii festivalului, Corin Ruja și Iona Ceaușescu, „pentru efortul pe care îl consumă în organizarea festivalului și pentru continuitate”. Brândușa Armeanca ne-a spus că membrii AZIR au luat decizia ca de la ediția următoare a Simfest să acorde „Premiul European AZIR”, prin care „vom premia o producție care dovedește spirit European”.

Adrian Sturdza: „Cred că lumea are nevoie de noi”

Adrian Sturdza, redactor-șef al Epoch Times România și secretar al AZIR, a vorbit despre importanța profesiei de jurnalist în contextual evenimentelor și situației internaționale. „Mă regăsesc foarte tare în spiritual bătăios subliniat de Doina Jela. Este vorba despre respectarea unui contract social”, a spus acesta. „Noi, ca jurnaliști, ar trebui să descompunem zombificarea societății noastre”, a punctat Adrian Sturdza. „Lucruri îngrozitoare încep să se întâmple tot mai aproape de casă. Și Europa este destul de varză, din puntul meu de vedere, nu-și mai găsește compasul, la fel, America este într-o situație în care nu ne imaginam că o să ajungă”, a mai spus acesta. „Cred că lumea are nevoie de noi. Este nevoie de o grămadă se sinceritate. Și să ne aducem aminte că rămânem în istorie prin faptele noastre frumoase”, a mai spus Adrian Sturdza.

Discuția s-a animat pe final

„Sunt foarte multe treburi care se întâmplă în defavoarea jurnaliștilor. Acceptăm mulți dintre noi condiții foarte proaste de muncă”, a spus Alexandru Moise, vicepreședintele AZIR. Acesta a vorbit și despre faptul că nu mai există un contract colectiv de muncă pentru jurnaliști și despre alte neajunsuri legate de media și de profesia de jurnalist. „Din punct de vedere profesional, jurnaliștii trebuie sprijiniți”, a punctat acesta.

Despre discernământ

Discuția a fost în general dezlânată. S-au atins o mulțime de subiecte, dar fiindcă și timpul era limitat, majoritatea au fost survolate de la înălțime, la nivel de idee. Totuși, s-a vorbit și despre situația presei locale, despre faptul că de cele mai multe ori jurnaliștii sunt doar niște purtători de cuvânt ai autorităților locale sau centrale. De asemenea, s-a vorbit puțin și despre felul în care interferează, dacă interferează, jurnalismul mainstream, de breaslă, instituționalizat, cu cel din new media, bloguri, facebook.

Concluzia, cel puțin în ce privește relația dintre presa clasică și cea online, a fost că presa online a apărut ca o necesitate și că este la fel de eterogenă ca și cea clasică. În ambele medii se găsesc publicații și jurnaliști de calitate, la fel cum se întâlnesc în ambele și publicații de calitate îndoielnică. De asemnea, în final, a fost subliniată și importanța capacității de a discerne, atât a jurnalistului, cât și a cetățeanului care se informează sau este informat din/de tot spectrul media. Despre acest aspect au vorbit mai aplicat Matei Dobrovie și Adrian Sturdza. Amândoi subliniind faptul că discernământul este un aspect esențial pe care jurnalistul trebuie să-l posede și să-l promoveze.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE