Universitatea Sapientia, gazda Congresului Secuiesc cu participare internațională Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 435 Vizualizări

Universitatea Sapientia, gazda Congresului Secuiesc cu participare internațională

La Universitatea Sapientia din Târgu-Mureș, va avea loc, în perioada 19-21 aprilie 2017, Congresul Secuiesc, cu participare internațională, o manifestare științifică cu o tradiție de peste 100 de ani, ce își propune să ofere răspunsuri la problemele acute ale societății secuiești.

Rectorul Universității Sapientia din Târgu-Mureș, prof. univ. dr. ing. Dávid László, a declarat joi, 26 august, într-o conferință de presă, că singura metodă comună de înțelegere a problemelor acute ale societății secuiești este metoda științifică, manifestarea științifică din aprilie 2017 fiind organizată sub forma unor discuții și prelegeri, în care specialiști din diverse domenii să găsească împreună răspunsuri „la anumite probleme grele din societate”.
„Universitatea Sapientia înseamnă mai mult decât educație. Acesta este motivul pentru care ne-am angajat în sprijinirea unei conferințe științifice. Singura metodă comună prin care putem să înțelegem și să recunoaștem reciproc argumentele este metoda științifică. Metodele științifice ne dau acel fundament prin care putem găsi răspunsuri la problemele acute ale societății secuiești. În cadrul conferinței internaționale, vom asculta prelegeri, iar Sapientia speră să dea un răspuns minorității secuiești și majorității din această țară cu privire la ce ar trebui să facem în viitor. Noi considerăm că problemele unei minorități dintr-o regiune sau dintr-o țară nu reprezintă numai problemele acelei minorități, ci și problema majorității”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dávid László.

Mobilizarea resurselor intelectuale ale Ținutului Sescuiesc
Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsák Balázs, a arătat că este foarte importantă mobilizarea resurselor intelectuale ale Ținutului Sescuiesc. Totodată, a menționat că Universitatea Sapientia a demonstrat în ultimii ani că are experiența, prestigiul și autoritatea de a fi cadrul unui congres care să ofere răspunsuri la asemenea întrebări și să fundamenteze o relație interinstituțională. „Ca și președinte al Consiliului Național Secuiesc, reprezint ideea, obiectivul autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc. Mijloacele atingerii acestui obiectiv sunt pentru noi în mod exclusiv mijloace democratice și printre aceste mijloace considerăm foarte importantă mobilizarea resurselor intelectuale ale Ținutului Sescuiesc – instituțiile culturale, cercetători, savanți, care să răspundă la întrebări ce au fost adresate de multe ori Consiliului Național Secuiesc. Considerăm că sunt întrebări la care specialiștii trebuie să caute și să găsească răspuns. Am convingerea fermă că Ținutul Secuiesc dispune de suficientă capacitate intelectuală pentru a aborda problemele ce trebuie rezolvate în Ținutul Secuiesc”, a explicat Izsák Balázs.

„Nu căutăm confruntare, ci cooperare”
Izsák Balázs a mai spus că primul Congres Secuiesc s-a organizat în anul 1902, Centenarul Congresului Secuiesc a avut loc în anul 2002, la Băile Tușnad, ca o comemorare, iar acum organizatorii numesc acest Congres Secuiesc a doua ediție, având planuri să organizeze periodic această manifestare științifică. „Avem la Bruxelles un proces cu Comisia Europeană privind o inițiativă cetățenească, de care este interesat și Ținutul Sescuiesc, și am primit sprijin de la Consiliul Județean Covasna – au intervenit în proces și au depus în argumentare o lucrare științifică bazată pe date statistice foarte serioase. Am considerat important să fac această precizare, ca nu cumva să creadă cineva că noi am dori să fim rivali sau că inițiativa noastră ar fi o crtitică la adresa cuiva. Nu căutăm nici confruntare, nici rivalitate cu aceste instituții, ci căutăm cooperare și colaborare. Sperăm că autoritățile locale, organizațiile maghiarilor, ale secuilor vor colabora și vor participa la Congresul Secuiesc”, a precizat președintele Consiliului Național Secuiesc.

Necesitatea unei gândiri strategice
Conf. univ. dr. Bakk Miklós a afirmat că este necesară o gândire strategică în ceea ce privește dezvoltarea regională, deoarece problemele Ținutului Secuiesc au rămas în mare măsură aceleași de acum 100 de ani. „Primul Congres Secuiesc a avut loc în anul 1902, motivat de niște circumstanțe economice și sociale care într-un mod paradoxal sunt valabile și acum. Atunci, Ținutul Secuiesc era o regiune în cadrul Monarhiei Austro-Ungare, care a ajuns la periferie atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al dezvoltării structurilor sociale. Emigrația masivă era unul din fenomenele vremii respective. În acest moment, ne aflăm cam în aceeași situație de atunci. Se poate dovedi cu cifre și un studiu recent al profesorului Benedek a și demonstrat că Ținutul Secuiesc ca subregiune în cadrul Regiunii Centru a rămas cu mult în urmă față de celelalte județe, Sibiu, Alba, Brașov, în ceea ce privește utilizarea și absorbția fondurilor europene. Acest lucru face necesară o gândire strategică în ceea ce privește dezvoltarea regională, iar această gândire strategică include și dezvoltarea științelor sociale și nu numai, care au relevanță regională. Această conferință științifică dorește să sublinieze această relevanță regională în mai toate disciplinele științifice care au cercetări legate de procese regionale și sociale din zona noastră. Mai mult, această conferință dorește să reînnoiască tradiția Congresului din 1902, în sensul că încearcă să-l transforme într-o suită de conferințe internaționale, care să aibă loc în trei limbi: maghiară, română și engleză, cu participare din străinătate. Sperăm că acest proiect foarte îndrăzneț să se și realizeze.Universitatea Sapientia oferă cadrul infrastructural și se dorește ca această conferință să se realizeze printr-o cooperare instituțională din Ținutul Secuiesc”, a precizat conf. univ. dr. Bakk Miklós.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE