Simfest 2016. Brândușa Armanca: „Comunitatea jurnalistică din România nu și-a făcut garduri de apărare la timp” Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

Simfest 2016. Brândușa Armanca: „Comunitatea jurnalistică din România nu și-a făcut garduri de apărare la timp”

Brandusa ArmancaStarea presei românești, transformările prin care aceasta trece, compromisurile pe care ajung să le facă jurnaliștii și felul în care acest lucru afectează calitatea presei, sunt subiecte dezbătute în cadrul workshop-ului susținut de Brândușa Armanca, jurnalist și cadru didactic la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în cadrul Școlii de Vară Simfest. Workshopul „Stereotipii și prejudecăți la vedere în televiziune” s-a ținut, miercuri 24 august, între 9.30 și 11.30, la Cabana UPM, din Complexul Weekend.

Sănătatea presei românești

În ceea ce privește presa românească, dr. Brândușa Armanca spune că la ora actuală nu este una foarte sănătoasă și asta se întâmplă și din cauza pauperizării pe care a creat-o criza care a început în 2008 și care a dus la concedierea unui număr foarte mare de jurnaliști. „Cei care și-au păstrat joburile au fost de acord și au făcut numeroase compromisuri. Din punct de vedere etic e dezastru. Și asta se vede foarte bine când ne uităm la televiziunile de știri care sunt afiliate politic și se lasă în mâna politicienilor ca niște instrumente în lupta politică. Pe de altă parte presa românească trece și prin tranformări tehnologice, prin care trec toate ziarele, în special print-urile”, a afirmat Brândușa Armanca.

„Pe tot globul pământesc se trece pe platforma online și asta presupune o schimbare de paradigmă. Presupune și o schimbare profesională pentru că nu scriem identic pentru print și pentru online. Lucrul acesta sigur că a dus la o oarecare dezorientare. O bună bucată de vreme oamenii s-au străduit să învețe, să vadă cum se face, au greșit, au învățat din greșeli și încet, încet se revine pe un făgaș pentru ca până la urmă know-how-ul putem să îl luăm pur și simplu nu trebuie să inventăm noi lucrurile de la capăt”, a explicat Brândușa Armanca.

“De foarte multe ori politicienii își fac televiziuni sau ziare”

Jurnalistul consideră că la ora actuală există o diferență mult prea mare între presa de la centru care încă mai dispune de finanțare și de publicitate, și presa din provincie, care trebuie să trăiască din foarte puțin. “Suma pe care România o cheltuiește anual, anul trecut de exemplu în publicitate, este undeva în jurul la 300 de milioane de euro, iar 300 de milioane de euro este foarte puțin, comparativ cu Marea Britanie care cheltuiește 2 miliarde de lire sterline în publicitate, publicitate care este dată presei”, spune trainerul Scolii de Vară Simfest.

Televiziunile, radiourile și celelalte instituții de presă trebuie finanțate, iar banii fiind puțini, proprietarii acestora găsesc alte soluții pentru a se susține. Așa se ajunge la compromisul politic, susține Brândușa Armanca. “De foarte multe ori politicienii își fac televiziuni sau ziare pentru a se putea bate cu unii și să își ocupe locul în Parlament sau alte funcții, sau Consiliile Județene și primăriile își subordonează presa locală și o folosesc ca pe o cârpă de șters pe jos, este foarte trist și din păcate comunitatea jurnalistică din România nu și-a făcut garduri de apărare la timp, nu și-a făcut sindicate destul de puternice, organizații profesionale care să apere autonomia jurnalistului, jurnaliștii sunt prost plătiți și sunt capabili de compromisuri care fac calitatea presei să scadă”, spune Brândușa Armanca.

Importanța Simfest

Brândușa Armanca crede că festivalurile de genul SIMFEST sunt foarte importante, deoarece sunt locul ideal în care astfel de probleme se pot dezbate. “Eu cred că sunt subiecte sensibile pe care jurnaliștii au uitat să le dezbată, în anii ‘90 se făceau mai multe dezbateri în sensul acesta al profesionalizării, discuțiile întăresc odată ideea de comunitate media și în al doilea rând îi fac pe jurnaliști să fie mai atenți la anumite aspecte. Ele sunt necesare și de aceea SIMFEST-ul este un loc bun care iată stimulează astfel de discuții și ele trebuie continuate”, a concluzionat aceasta.

Simona Boantă

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE