Home / Cultură / Dragoş-Andrei Mureşan-Şomfălean: „Noi influențăm arta prin trăirile noastre!”

Dragoş-Andrei Mureşan-Şomfălean: „Noi influențăm arta prin trăirile noastre!”

Distribuie

111Elev al Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș, perseverent și talentat, Mureșan-Șomfălean Dragoș-Andrei este autorul expoziției de pictură care se desfășoară în prezent în incinta Air Cafe.

Reporter: Spune-mi, te rog, cu ce te ocupi?

Dragoş-Andrei Mireşan-Şomfălean: Sunt elev în clasa a XII-a la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș, secția Arte Plastice, specializarea modelaj. Nu am prea multe activități extrașcolare deoarece îmi ocup o mare parte din timpul liber pictând.

Rep.: Cum ai descoperit drumul artei? Cum ai ajuns la Liceul Vocațional de Artă?

D.A.M.S.: În clasa a III-a sau a IV-a mi-am descoperit vocația pentru artă prin tatăl meu. Am observat la el ușurința prin care poate realiza un desen sau o pictură. De mic copil, am început să îi pun întrebări. Mi-a povestit despre viața de artist și despre anii de studiu din cadrul Facultății de Arte Plastice din București. Am fost atât de impresionat de munca lui, încât mi-am dorit să ajung ca și el. În clasa a V-a am dat un examen și am intrat la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș. Am fost atras din primele momente de această lume, a artei.

Rep.: În prezent ai o expoziție de pictură în cafeneaua Air Cafe. Care e povestea din spatele evenimentului?

D.A.M.S.: Povestea e una simplă și, zic eu, destul de amuzantă. Eram în ultima săptămână de școală din anul acesta și m-am pregătit să îmi duc lucrările la atelierul de artă de la liceu, pentru ca profesorii să îmi poată încheia media la specialitate. După ce le-am prezentat, am ieșit cu colegii de clasă la o cafea, în Air Cafe. Aveam la mine trei pânze cu picturi și, chiar înainte să plec, una din chelnerițe m-a întrebat cu cât aș vinde o lucrare. I-am spus un preț și am observat un bărbat care se uita la mine, zâmbind. M-am întors a doua zi cu un coleg care dorea să se angajeze acolo. Bărbatul din ziua anterioară, adică managerul localului, Adrian Gabriel Dranga, m-a recunoscut și a venit la mine. M-a întrebat dacă aș fi interesat să îmi expun lucrările în cafenea. Am fost plăcut impresionat de propunerea lui, mai ales că nu ne cunoșteam și mai ales că sunt încă elev, iar aceste oportunități apar foarte rar, aproape niciodată. M-am gândit bine la oferta lui și i-am spus că am nevoie de trei săptămâni pentru a pregăti expoziția. Am lucrat din greu aceste săptămâni ca apoi, în data de 8 august, să mă aflu la Air Cafe, între lucrările mele și prieteni care au venit să mă susțină.

Rep.: Cât durează expoziția?

D.A.M.S.: Deschiderea a fost în data de 8 august și mai durează încă o săptămână sau două de acum încolo. Nu știu exact durata deoarece vremea e instabilă în perioada aceasta și e periculos pentru picturile expuse afară.

Rep.: Ai avut persoane care au venit să îți vadă lucrările? Ce feedback-uri ai primit în urma expoziției?

D.A.M.S.: Nu am vrut să fie un eveniment foarte extravagant, așa că am ales să îmi invit familia și câțiva prieteni apropiați. Am primit foarte multe aprecieri în urma vernisajului, urmate de comenzi noi de lucrări. Pot spune că munca mea a fost valorificată și s-au simțit aceste săptămâni în care am lucrat aproape încontinuu.

Rep.: Ce încerci să transmiți prin arta ta?

D.A.M.S.: În artă, îmi place foarte mult realismul, felul în care transpui realitatea, o redai în cel mai frumos mod posibil. Pun accentul pe coloristică, pe modul în care combini diferite nuanțe pentru a obține o vibrație care să ducă la o expresie. Îmi place să văd sentimentele omului atunci când acesta îmi privește lucrarea. În momentul de față nu pot spune că fac niște lucrări care mă reprezintă total. Deocamdată mă aflu într-o postură în care vreau să studiez și de asta fac mai mult reproduceri, însă aș vrea ca pe viitor să mă identific mai mult cu arta mea. Vreau să învăț să exprim ce am în interior, să îmi creez un stil propriu. Vreau să redau trăiri, amintiri, idei, dorințe. Nu știu dacă arta mea va fi subiectivă sau obiectivă deoarece nu știu ce îmi rezervă viitorul.

Rep.: Care este artistul care te inspiră cel mai mult?

D.A.M.S.: După părerea mea, Leonardo Da Vinci este artistul tuturor timpurilor. Este singurul care a fost mai mult decât un simplu artist. A fost inginer, arhitect, sculptor, medic. S-a identificat întru totul cu arta și s-a ajutat de tot ce avea în jurul lui pentru a învăța cum să redea mai exact realitatea acelor vremuri.

Rep.: Cum te vezi pe tine ca persoană? Crezi că dacă nu urmai acest drum ai fi fost o persoană diferită?

D.A.M.S.: Sunt de părere că noi influențăm arta pe care o facem, prin trăirile noastre. Nu e niciodată invers. Aș putea spune că arta m-a ajutat să mă dezvolt. Prin ea, îmi dau seama de talentul meu, de calitățile mele, de lucrurile la care sunt bun. Prin artă mă simt mai liber. Mă concentrez și sunt atent acolo, iar în ziua de azi e destul de greu să fii atent la un singur lucru, când ești înconjurat din toate părțile de tehnologie. Cred că societatea în care trăim acum e o societate de oameni distrași deoarece nu mai avem timp să ne concentrăm mai mult de 10 minute pe un anumit lucru, așa cum era mai demult. Se întâmplă de multe ori să stai pe telefon sau pe calculator în timpul în care ar trebui să lucrezi, să pleci târziu de la muncă și să te întrebi când au trecut atât de repede orele. Ei bine, prin artă lucrez la nivelul meu de concentrare. Încerc să îmi direcționez atenția într-un singur punct și pentru cât mai mult timp. Muncesc în jur de 8 ore la un tablou.

Rep.: Ziceai mai sus că studiezi modelajul la liceu. De ce ai ales această specializare în favoarea picturii?

D.A.M.S.: Am ales să fac modelaj pentru că e cel mai aproape de realitate. Acolo poți atinge arta la propriu deoarece modelăm în lut. Poți întoarce lucrarea pe toate părțile, o redai 3D și nu 2D, cum se întâmplă în desen sau pictură. În schimb, îmi place pictura pentru că, prin tușe, poți reda un volum, prin culori poți reda o distanță. Bineînțeles, fiecare ramură a artei e frumoasă în felul ei. Ca artist, trebuie să le încerci pe toate, să vezi care ți se potrivește cel mai bine.

Rep.: Crezi că e nevoie de mulți ani de studiu pentru a ajunge sus sau totul ține de noroc?

D.A.M.S.: Ca să ajungi un om de succes, indiferent de domeniul ales, trebuie să ai multe ore de muncă în spate. Totul ține de tine și de cât de mult îți dorești un lucru, cât de mult lucrezi pentru a-ți împlini visul. Între muncă și talent, balanța înclină mai mult în favoarea muncii. Un talent care este doar descoperit, nu înseamnă nimic. Fără muncă nu ajungi nicăieri, munca te realizează pe tine ca om. Asta se aplică în orice domeniu.

Rep.: Ce planuri ai în viitorul apropiat?

D.A.M.S.: Pot să spun că această expoziție a fost o rampă de lansare pentru mine. În continuare aș vrea să îmi deschid un site, pe care oamenii să poată plasa comenzi de lucrări. Până atunci, voi lucra la comenzile care deja există sau voi lucra la temele date de profesorii de la școală. Clasa a XII-a nu e tocmai ușoară. E ultimul an, anul în care trebuie să termini o lucrare de diplomă, să alegi drumul pe care vrei să continui.

Rep.: Ce vrei să faci după terminarea studiilor? La ce facultate te gândești să aplici?

D.A.M.S.: În primul rând, mi-am propus să iau o notă cât mai mare la examenul de bacalaureat. Apoi, îmi doresc să fac arhitectura sau medicina. Încă nu sunt hotărât, îmi schimb mereu planurile de viitor. Ce știu sigur, e că vreau să fiu un antreprenor, să mă bazez pe mine însumi, să fiu independent financiar. Acesta este obiectivul principal. Meseria va veni de la sine și în momentul în care va trebui să aleg o facultate, voi ști sigur ce vreau.

A consemnat Anais PETRICU

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.