Home / Eveniment / Marele premiu Simfest 2016, câștigat de Diana Iabrașu și Alex Condurache pentru „Enescu Experience”
Marele premiu Simfest 2016

Marele premiu Simfest 2016, câștigat de Diana Iabrașu și Alex Condurache pentru „Enescu Experience”

Distribuie

Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi Simfest, ediţia a XIII-a, s-a desfășurat între 22-28 august, în Tîrgu-Mureș. Simfest este punctul anual de întâlnire a specialiştilor lumii televiziunii din România, a studenţilor ambiţioşi, a producătorilor indepedenţi şi a pasionaţilor media. „Competiţia este menită să identifice şi să formeze valori şi talente, pentru a le acorda validarea necesară şi pentru a le pune în legatură cu mediul în care se pot dezvolta. Este o competiţie şi, în acelaşi timp, o şcoală de presă şi un eveniment cultural”, consideră organizatorii.

În 27 august, de la ora 19.30, la Casa de cultură „Mihai Eminescu”, au fost acordate premiile Simfest 2016. Gala Laureaților a fost prezentată de Ioan Ceaușescu, TVR Tîrgu-Mureș, președintele festivalului.

Voluntarii Simfest 2016

Mulțumiri partenerilor și echipei de voluntari

Înainte de a fi acordate premiile acestei ediții a festivalului, Ioan Ceaușescu i-a invitat pe scenă, pentru a le mulțumi, celor care au pus umărul la organizarea și la desfășurarea festivalului în aceste zile în Tîrgu-Mureș. Din echipa de voluntari ai Simfest 2016 au făcut parte Cristina Szabo, Andreea Crișan, Timea Eva Fori, Diana Lupei, Carmen Mateiu, Bocskai Juliana, Albert Judit, Aniela Ceausescu, Alexandru Mihalcea și Alexandra Spingos. De asemenea, Ioan Ceaușescu le-a mulțumit partenerilor și sponsorilor festivalului.

Premiile Simfest 2016

Juriul concursului din cadrului Simfest 2016 a acordat 15 premii. Din juriu au făcut parte: conf. univ. dr. Lucian Ionică, Universutatea de Vest Timişoara, preşedintele juriului; conf. univ. dr. Ion Stavre, SNSPA; Geo Tuică, director de imagine, SRTV; Codruţ Pînzaru, Producător independent; Leontina Vatamanu, Regizor, Chişinău și Dan Curean, cadru didactic, Universitatea „Babeș- Bolyai”, Cluj-Napoca.

Aceștia au acordat o mențiune, „pentru diversitatea și calitatea programelor”, televiziunii IBS TV Iași. Tot câte o mențiune au primit Marcela Gherman, DA Reghin TV, și Luiza Paraschivu, TVR Craiova. Premiul pentru reportaj la televiziuni mari a fost acordat Gabrielei Baiardi de la TVR Iași, pentru filmul „Blestemul Glodului”. Premiul pentru program cultural l-au primit Iulian și Ana Niculina Ursulescu de la Radio Televiziunea Voivodina, pentru programul „Un poet, o poezie”. Premiul pentru videoclip s-a acordat spotului „Profesionalismul nu are gen”, realizat de Angela Lonrincz. Premiul pentru eseu a fost câștigat de Lavinia Pop Coman cu filmul de ficțiune „Vreu”. „Un râu între oameni” realizat de Raluca Aftene de la TVR Iași a primit premiul pentru film turistic.

Apoi, Csibi Laszlo a urcat pe scenă pentru a I se înmâna premiul pentru emisiuni dedicate minorităților. Juriul a fost impresionat de filmul acestuia „Ardeal frumos, noi aici am fost”, datorită sincerității mărturiei personajelor, de asemenea, plăcându-le „umorul implicit al autorului”.

„Unde ne sunt pădurile”, de la TTM, Premiul „Jeana Gheorghiu”

În continuare a fost acordat premiul pentru creativitate în discursul de televiziune lui Keresztes Peter de la TVR Timișoara. Premiul „Jeana Gheorghiu” pentru talk-show a fost câștigat de Titus Ilovan de la Televiziunea Târgu-Mureș pentru emisiunea „Unde ne sunt pădurile”. Premiul pentru imagine s-a acordat producțiilor „Socolari, satul artiștilor timișoreni” și „Timișoara credinței ortodoxe”, realizate de Marius Danci. Premiul pentru reportaj la secțiunea televiziune locală și producători independenți a fost oferit Elenei Iancău pentru „Gări monument din județul Hunedoara”. Andreea Știliuc de la TVR Iași a câștigat premiul pentru film portret cu filmul „Parisul lui Matei”.
Apoi, la categoria televiziuni regionale și cu acoperire națională, premiul pentru film documentar a fost acordat Ionelei Gogoț de la TVR Timișoara pentru „Timișoara credinței ortodoxe”.

Producătorul independent Kim van Haaster, din Amsterdam, a primit Premiul special al juriului pentru documentarul „Joacă, nu contează ce”. Lucian Ionică, președintele juriului, s-a arătat foarte plăcut impresionat de simplitatea subiectului abordat de Kim van Haaster. „Prezența producătorului într-un sat sărac adduce o rază de lumină copiilor care trăiesc acolo și așa, jucându-se, întrevăd șansa de a scăpa din lumea fără orizont în care trăiesc”, a menționat acesta.

Marele premiu Simfest 2016

Marele Premiu al Festivalului Simfest 2016

Producătorii independenți Diana Iabrașu și Alex Condurache, din Iași, au câștigat Marele premiul al Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți Simfest 2016. Aceștia au câștigat Marele premiu datorită documentarului „Enescu Experience”.

Realizatorii filmului l-au urmărit pe violonistul Alexandru Tomescu în turneul său din România și Republica Moldova. Violonistul concerta cu scopul de a strânge fonduri pentru renovarea casei memorial „Enescu” din Mihăileni. Diana Iabrașu și Alex Condurache s-au arătat încântați de primirea premiului și au mărturisit că pe drum se gândeau ce vor face cu banii în caz vor câștiga. Ioan Ceaușescu a precizat că aceștia vor primi și o sumă de bani, 1000 de euro, brut. „Nu ar fi sustenabil să donăm întreaga sumă, dar jumătate din bani îi vom dona pentru renovarea casei din Mihăileni, iar cealaltă jumătate o vom „dona” următoarei noastre producții”, a spus Diana Iabrașu.

În încheierea Galei Laureaților Simfest 2016, Ioan Ceaușescu a anunțat că ediția a 14-a a Simfest va începe în 28 august 2017.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.