Trei zile de vibrații intense pe Platoul „La Fâncel” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 790 Vizualizări

Trei zile de vibrații intense pe Platoul „La Fâncel”

Platoul „La Fâncel” aflat în pitoreasca Valea Gurghiului a vibrat timp de trei zile cu ocazia celei de-a XI-a ediții a Festivalului Văii Gurghiului. Această ediție a adus câteva modificări față de cele precedente. Aceste modificări nu au fost însă de fond, ci doar în ceea ce privește structura administrațiilor locale și a Consiliului Județean, unul dintre principalii susținători a sărbătorii devenită tradiție. După o primă zi în care pe scenă au urcat ansambluri și interpreți de dansuri și cântece populare, în a doua zi a avut loc deschiderea festivă.

Din partea organizatorilor au participat reprentanții instituțiilor care s-au ocupat de amenajare platoului și organizarea evenimentului, cele patru comune și municipiul Reghin. Din Reghin, primarul Maria Precup a fost reprezentată de către secretarul Mirela Rădoi, celelalte comune implicate fiind reprezentate de către Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu, totodată președintele Asociației Comunității Văii Gurgiului, Ioan Farcaș, primarul comunei Hodac, Marius Gliga, viceprimarul comunei Ibănești, care l-a reprezentat pe primarul Dan Vasile Dumitru, Chirilă Ilie Tătar, edilul comunei Solovăstru și bineînțeles, Neluțu Gliga, directorul Festivalului Văii Gurghiului, cel care se străduiește ca fiecare ediție să se desfășoare în cele mai bune condiții.

DSC_0201Laurențiu Boar: „Bun venit în familia Văii Gurghiului!”

Invitați speciali la această ediție au fost prefectul județului Mureș Lucian Goga, vicepreședinții Consiliului Județean Mureș Alexandru Câmpeanu și Ovidiu Dancu, președintele Partidului Național Liberal Mureș Doru Oprișcan, senatorul Alexandru Petru Frătean, deputatul Cristian Chirteș, deputatul Mircea Dușa, fost Ministru al Apărării Naționale și „deputatul casei”, al Văii Gurghiului, Vasile Gliga. Toți acești invitați speciali, majoritatea prezenți de fiecare dată la aceste importante sărbători sunt cei care contribuie prin sprijinul lor an de an la organizarea festivalului.

Cuvântul de deschidere l-a avut președintele Asociației Comunității Văii Gurghiului, Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu. „Țin să mulțumesc în primul rând tuturor oficialităților care contribuie an de an ca această sărbătoare să aibă loc. Adresez de asemenea tuturor primarilor participanți, celor care au fost, pentru că au reușit ca acest festival să aibă continuitate, celor noi pentru că au făcut eforturi pentru ca acest platou să arate așa cum arată. Salut și primarii din alte localități care ne onorează cu prezența, dar și pe toți cei prezenți la acest festival, care are ca scop menținerea și prezentarea tradițiilor acestei minunate zone. Munca noastră, a primarilor are aici cu un scop: acela să vedem că cei care vin se simt bine și vă doresc tuturor să aveți zile minunate alături de familia Văii Gurghiului”, a fost mesajul de deschidere ale lui Laurențiu Boar.

„Vreau să mulțumim tuturor celor care sprijină acest festival ajuns la cea de-a XI-a ediție, mulțumiri și celor care au fost în număr mare pe acest platou. Noi ne străduim de fiecare dată să facem în așa fel ca să vă simțiți bine, totodată să păstrăm obiceiurile și tradițiile zonei să fie perpetuate”, a completat directorul festivalului Neluțu Gliga.

Invitați de seamă, obșnuiți ai evenimentelor

Toți invitații speciali au ținut să adreseze felicitări organizatorilor pentru ceea ce fac pentru ca acest festival să câștige în popularitate de la o ediție la alta.

DSC_0204„Luna august este în general o lună de sărbători ale localităților, dar ceea ce vedem aici, ceea ce fac acești copilași îmbăcați în costume populare chiar este impresionant, este o sărbătoare specială. După părerea mea, această zonă este cea mai frumoasă din județul Mureș și una dintre cele mai frumoase din țară. Asta și pentru tradiție, obiceiuri, dar și pentru celebrul „Până aici democrație, de aici Hodac și Ibănești”. Vă mulțumesc tuturor pentru ceea ce faceți și vă doresc tuturor ca acest festival să devină unul dintre cele mai renumite”.

Doru Oprișcan, președintele PNL Mureș

DSC_0207„Sunt deosebit de onorat să fiu prezent la acest festival și adresez felicitări tuturor pentru efortul deosebit pe care îl fac cei care se ocupă de organizarea și buna desfășurare. Aceasta este o vale deosebită, în care vin întotdeauna cu multă plăcere, pentru că, pe lângă faptul că sunteți oameni mândri și cinstiți, sunteți purtători a tradițiilor și obiceiurilor, scoateți din ladă costumele populare cusute de bunici și străbunici, le purtați cu demnitate și mândrie. În comparație cu costumele care la alții suferă permanent modificări, voi le păstrați pe cele cu adevărat tradiționale, lucru care ne face să ne păstrăm identitatea ca popor,  lucru pentru care putem fi mândri de voi”.

Lucian Goga, prefectul județului Mureș

„Venim întotdeauna cu mare plăcere la acest festival, care trebuie să continue, deoarece tradițiile trebuiesc duse mai departe. De cine altcineva, dacă nu de acești copii pe care îi vedem că poartă cu mândrie costumele populare. Chiar dacă nu este prezent, președintele Consiliului Județean Peter Ferenc vă transmite salutări și vă asigurăm că vom fi mereu alături de acest festival: Vă invit să urmăriți spectacolul pregătit de organizatori și vă urăm distracție plăcută”.

DSC_0216Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean

„Valea Gurghiului este cunoscută și ca „Valea Regilor”, deoarece aici se regăsesc câteva proprietăți pe care familiile regale ale României le-au deținut. Eu cred că adevărații regi și nobili ai Văii Gurghiului sunt înaintașii dumneavoastră. Fără ei și fără dumneavoastră, acele proprietăți nu ar fi existat. Legat de acel panou instalat cândva în zonă, cred că acela ar trebui acum instalat acolo unde Gurghiul se varsă în Mureș, la Reghin. Pe acela ar trebui scris acum: „Până aici democrația, așa cum funcționează, de aici, Valea Gurghiului”. Aceasta reunește alături de peisaje minunate oameni deosebiți. Trebuie să lăsăm promisiunile la o parte, mai degrabă să facem în așa fel ca atunci când venim să vă cerem votul, acesta să fie dat în funcție de realizări”.

DSC_0218Alexandru Câmpeanu, vicepreședinte Consiliul Județean

„Vin și eu de fiecare dată cu plăcere la acest festival, unde mă regăsesc și eu. Aici sunt adevărații patrioți, unde se păstrează cu adevărat tradițiile, bine puse în valoare pe acest platou. Adresez și eu mulțumiri organizatorilor, să puneți în valoare tot ceea ce este mai sfânt și, ca un sfat pentru tineri, să duceți aceste lucruri mai departe. Despre această vale se pot spune multe. De la an la an acest festival se dezvoltă, dar tradițiile, obiceiurile și obiectele se păstrează, se conservă, chiar dacă primarii se mai schimbă. Eu sunt din zonă, din Toplița fiind, particip cu mare plăcere la fiecare ediție și acest festival trebuie să continue, indiferent cine se află la conducere”.

DSC_0221Mircea Dușa, deputat

„Sunt și eu unul din oamenii care aparțin acestor locuri și am fost unul care alături de echipa de primari și de fostul președinte al Partidului Național Liberal Ciprian Dobre au pus bazele acestui eveniment. Propun ca fiecare să-și aducă aminte aici pe scenă, că acesta, în calitate de prefect la acea dată, împreună cu echipele primăriilor și-au pus amprenta pe acest festival, să dezvolte acest minunat loc. Trebuie să ne aducem aminte de toți care au contribuit, cum este și domnul deputat Vasile Gliga, prezent la fiecare ediție. Indiferent de partidele politice, unii vin alții pleacă, dar ceea ce s-a construit aici este cel mai bun lucru realizat. Faptul că s-au pus fundații la unele stabilimente pentru acest eveniment și asfaltarea drumului sunt marile realizări dintre promisiunile făcute”.

DSC_0224Cristian Chirteș, deputat PNL

„Eu aș dori să mă refer în primul rând la oamenii pe care i-am văzut aici începând de ieri. Este a 11-oară când urc pe această scenă și revin cu plăcere. S-au exprimat aici gânduri bune. Am văzut oameni care afișau pe fețe o oarecare mulțumire a sării generale, în același timp o îngrijorare față de cum merg lucrurile. Ce pot eu să garantez, ceea ce am promis acum patru ani aici, vom relua acele măsuri, aceasta este misiunea noastră, la asta ne angajăm”.

DSC_0228Petre Ioan Frătean, senator PSD

„Este valea noastră, trebuie să ne mândrim cu ea. Este apreciată, probabil cea mai frumoasă, altfel nu o alegeau regii. Noi trebuie s-o apărăm. Când s-a construit biserica am propus să înființăm aici satul Fâncel, de aici s-au pus bazele unei așezări, multe dintre construcții au fundație și consider că acest lucru spune mult. Am promovat acest eveniment înainte de a face politică și cred că păstrarea tradițiilor populare nu trebuie să aibă legătură cu politica”.

DSC_0232Vasile Gliga, deputat PSD

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE