Home / Reportaj / P-ța din cartierul Dâmbu, locul unde comercianții sunt acasă

P-ța din cartierul Dâmbu, locul unde comercianții sunt acasă

Distribuie

 

Mustind de zamă, dulceață și miros proaspăt de pământ, standurile de produse agricole din P-ța 1848, cartierul Dâmbu, conturează perfect esența sezonului și fac din începutul acestei toamne, anotimpul preferat. Legumele și fructele sunt atent așezate pe mese astfel încât să poți vedea exact ce cumperi, iar prețurile afișate te ajută să-ți faci un calcul rapid, ce și cât să bagi în plase.

Situată pe strada Koos Ferenc, nr. 1/B, cu bani sau fără, oamenii petrec ceasuri întregi, aici, plimbându-se printre comercianții cu fețe amabile care își vând produsele, căutând un motiv de a ieşi din casă, pentru a mai schimba o vorbă, pentru a cerceta preţurile, unii pentru a defila într-o haină nouă, cu câte o fiţuică în mână pe care sunt înscrise toate cele necesare de pus pe masă.

Potrivit informațiilor furnizate de Ovidiu Selcudean, șef serviciu piețe în cadrul S.C.Administrator Imobile și Piețe S.R.L., în P-ța agro-alimentară 1848 se regăsesc 185 de mese, din care 36 sunt la sectorul de persoane autorizate, iar 149 sunt pentru producători. Tot aici este o hală dotată cu două vitrine frigorifice și aer condiționat, care pune la dispoziția producătorilor și clienților condiții optime pentru vânzarea produselor din lactate. Condițiile de expunere și comercializare respectă standardele în domeniul sanitar veterinar, iar produsele oferite spre vânzare sunt supuse controalelelor sanitar veterinare. Clienții pot cumpăra din piață nu doar legume și fructe, ci și produse de uz gospodăresc, alimentare și nealimentare, și flori. Ca prețuri orientative pe kilogram, roșiile costă 3-5 lei, castraveți, 2 lei, ardei 3 lei, morcovi 3 lei, pătrunjel 7 lei, ciuperci 8 lei, lămâi 14 lei, cartofi 1-1,5 lei, usturoi 10 lei, conopidă 7 lei, banane 5 lei, mere 2,5 lei, pere 6 lei, nectarine 5 lei, lebeniță 1,5 lei, prune 2 lei kg.

Sănătate la pungă

Avantajul de a face cumpărături la piață sunt produsele sănătoase, mai sănătoase decât otrăvurile oferite de supermarket-urile străine.

florentina didina

În plus, cumpărând de la piaţă, pe lângă faptul că ne umplem plasele cu prospețimea și calitatea care ne menţine sănătoşi, susţinem şi economia locală, după cum ne povestește Florentina Didina, care din anul 1997 vinde în același loc. ” Avem o asociație familială și aducem numai produse autohtone, de la Reghin, în funcție de anotimpuri. Nu aș schimba pentru nimic în lume piața din cartierul Dâmbu, avem o relație cu clienții bazată pe încredere și prietenie, locul e curat și civilizat. Chiar dacă există concurență, prețurile sunt accesibile”, ne spune comercianta.

Să nu uităm de dulcețurile sau zacusca făcută de bunica, cu un gust unic, greu de egalat de produsele oferite de hypermarket-uri. Ei bine,  sunt gospodine  care urmează strict reţete tradiţionale şi ingrediente naturale și atrag clienţii cu preparate delicioase la borcan. Şi merită tot banul.

Cosmetizare continuă

Cei care se îngrijesc de bunul mers al lucrurilor în piața de zi, respectă parametrii comerciali pe care trebuie să le întrunească legumele şi fructele proaspete pe întreaga filieră de comercializare, până la consumatorul final. Producătorii agricoli vând marfa sub o hală acoperită, cu structură metalică și acoperiș din fibră de sticlă. Spațiul de depozitare a deșeurilor este special amenajat din cărămidă, prevăzut cu platformă betonată, canalizare și sursă de apă. Comercianții beneficiază de spații pentru depozitarea mărfurilor și a ambalajelor, spații pentru păstrarea și închirierea cântarelor și a echipamentelor de protecție, locuri pentru amplasarea cântarelor de control, bazine compartimentate pentru spălarea legumelor și fructelor, fântâni cu jeturi de apă potabilă, amplasate pe platou, sau alte surse de apă potabilă, birou administrative, spații pentru păstrarea materialelor de întreținere și de curățenie, locuri de parcare, punct cu mijloace inițiale de intervenție pentru P.S.I..

”O parte din mese sunt schimbate, în funcție de buget urmează să le schimbăm pe toate. În incinta clădirii pieței se află echipamentul de protecție și grupul sanitar, precum și celelalte servicii oferite în cadrul pieței și, un aspect foarte important, comercianții au la dispoziție grupul social dotat cu dușuri” precizează Felicia Vîrtic, referent șef formație, P-ța de zi 1848. În domeniul administrației piețelor, Felicia Vîrtic lucrează încă din anul 1979,  ani de muncă și experiențe care i-au adus satisfacție profesională și recunoașterea valorii sale ca expert în domeniul în care își desfășoară activitatea.

Fideli de decenii întregi

De condițiile pieței se bucură în special cei care vin de la sute de kilometri depărtare, pentru a-și vinde marfa la noi.

rodica popescu

Din  județul Dolj, comuna Daneți, comerciant și producător de pepene verde și galben, Rodica Popescu este fidelă acestei locații de mai bine de 16 ani. ” Aici stau din luna iunie până în septembrie, avem deja clienți fideli, oameni care mă cunosc și au încredere în mine, pentru că le vând doar calitate, iar dacă nu sunt mulțumiți, le schimb marfa imediat” ne spune Rodica Popescu, în timp ce despică în două un ditamai harbuzul de 16 kilograme.

mariana prejbeanu

Dedicată meseriei pe care o practică cu devotament și demnitate de mai bine de 20 de ani în P-ța 1848, Mariana Prejbeanu, din județul Olt, este mulțumită de locul ales, în care își vinde marfa pe care o și produce. „ Vindem ardei, gogoșari, vinete, roșii de primăvară, sunt departe de casă, e adevărat, și e un sacrificiu pentru familie, dar noi din asta trăim, de aici punem pâinea pe masă” ne spune Mariana.

veronica glavan

Veronica Glăvan este din Dăbuleni, județul Dolj, și vinde de 16 ani în piață. ”Odată ce le dai marfă bună, clienții vin zilnic. Pe perioada de iarnă nu avem de unde câștiga un bănuț, motiv pentru care noi lucrăm toată vara, chiar dacă uneori nu este ușor” ne spune comercianta.

După zâmbetul pe care-l afișează fiecărui client, că sunt sau nu obosiți este anevoios de deslușit. În schimb, faptul că ei se simt ca acasă este un lucru cert.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.