Home / Cultură / Teologul Alexandru Ojică: „Diaspora română, în modul ei discret, recreștinează Europa”

Teologul Alexandru Ojică: „Diaspora română, în modul ei discret, recreștinează Europa”

Distribuie

Zilele Cărții și Muzicii Simfest 2016 au debutat joi, după ora 14.00, în Piața Teatrului din Tîrgu-Mureș, cu lansarea volumului „Dialogul religiilor” și a DVD-ului “Religia ca recurs la pace”. Lansarea cărții a fost urmată de o dezbatere cu tema ”Despre posibilitatea unui dialog al religiilor într-o Europă rănită sau: Homo europaeus și recursul la religie în contextual actual”, la care au participat cei doi coordonatori ai volumului, Iulia Badea-Guéritée și Alexandru Ojică, redactorul șef adjunct al Courrier International-Franța, Raymond Clarinard precum și preotul Călin Budai.

Cum scriem despre și cum explicăm religiile

Jurnalista Iulia Badea-Guéritée a explicat că de la început a dorit o carte curprinzătoare care să ofere spațiu mai multor religii, mai multor persoane, preoți, scriitori, jurnaliști, analiști și chiar politicieni să explice dacă mai are sens să credem în ceva în Europa zilelor noastre.

„Îmi pare rău să o spun că prin această carte, am anunțat într-un fel ce se va întâmpla. Cartea a apărut în noimbrie 2015, cu puțin înainte de atacul terorist de la Bataclan. În acel moment ziariștii nu își puseseră problema cum să scrie despre fanatismul sau credința musulmanilor sau a teroriștilor. Jurnaliștii europeni, toți ne puneam întrebarea dacă știm suficient de mult, dacă putem scrie bine despre motivațiile celor care au atacat în numele lui Allah. Oare le putem explica familiilor victimelor de ce cineva din familia sa a murit? Oare putem explica suficient de bine cititorilor noștri ce va urma, cum ne apărăm, ce fac guvernele să ne apere?” a menționat jurnalista. Aceasta a mărturisit că nu era genul de persoană care să scrie despre religie și nici nu era o practicantă însă ceea ce s-a întâmplat în jurul său i-a atras atenția.

„Știți care a fost primul instinct al francezilor după atacul de la Charlie Hebdo? Dimineața s-au dus toți la biserică să aprindă o lumânare. Pe mine m-a șocat acest lucru pentru că francezii nu mai sunt atât de credincioși ca altădată sau nu erau înainte de atentate. Bisericile sunt goale și poate nu vă spun o noutate, bisericile sunt distruse, dispar zilnic, sunt lăsate de izbeliște pentru că nu merge nimeni să se roage, nu au preoți care să slujească și nimeni nu e dispus să investească. Totuși după atacul de la Charlie Hebdo lumea se ducea la biserică. Mi-am explicat acest lucru, pentru că am început să discutăm de ce se duce lumea la biserică, că este din disperare și din frică. Realizaseră că pot fi loviți acolo unde îi doare cel mai mult, acolo unde un ziarist scrie” a explicat Iulia Badea Guéritée.

O provocare academică și un „drum” personal

Volumul „Dialogul religiilor” reunește o paletă largă de opinii despre prezentul și viitorul religios al Europei, texte care aparțin unor mari personalități ale vieții publice din România dar și din străinătate, cum ar fi Teodor Baconschi, Radu Carp, Raymond Clarinard, Refi Ergun, Cristina Hermeziu, Denis Müller, Horia- Roman Patapievici, Andrei Pleșu, Michael Shafir, László Tőkés și mulți alții.

„Cartea s-a dovedit a fi nu doar o provocare în sensul academic al procesului de a coordona o carte, ci și un drum. Un drum pe care l-am inceput în aprilie 2015 și pe care îl trăiesc și acum, pentru că vreau să spun că sunt convins că Dumnezeu a avut un gând cu mine de a coordona împreună cu Iulia aceasta carte. Am descoperit Europa, întâmplător sau nu, în urma acestei cărți”, a precizat cel de-al doilea coordonator al volumului, teologul Alexandru Ojică. Acesta crede că Europa nu e ceea ce pare, în sensul unei decreștinări și că este o Europă profundă, cea a oamenilor simpli care își manifestă nevoile spirituale căutându-l pe Dumnezeu și mergând la biserică.

„În ce măsură mai este Europa creștină astăzi?”

„În ce măsură mai este Europa creștină astăzi? Eu cred ca este dificil de găsit un răspuns dar e o întrebare al cărui răspuns se găsește în sufletul nostru. În ce măsură mai suntem noi creștini? Pentru că noi suntem Europa (…) Mai cred că diaspora română , în modul ei discret, recreștinează Europa. De ce? Românii au nevoie de lăcașuri de cult, iar a construi în Franța un lăcaș de cult, în momentul de față este foarte complicat. Așa că s-a apelat la o variantă intermediară și românii, Arhiepiscopia Ortodoxă Română la Paris, au cerut Episcopiei din Franța să ofere comunității române posibilitatea să beneficieze de lăcașuri de cult protestante sau catolice, care nu nu mai sunt folosite. Vă puteți imagina cât de frumoasă este o liturghie ortodoxă, într-o biserică catolică, construită în stil gotic, în sec. XIII care nu a mai fost folosită de romano- catolici? Pentru mine este impresionant!”, a conchis teologul Alexandru Ojică.

Simona Boantă
Foto: Cristina Szabo/simfest.ro


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.