Home / Comune / Tradițiile populare, la loc de cinste în comuna Solovăstru

Tradițiile populare, la loc de cinste în comuna Solovăstru

Distribuie

La cea de-a XI-a ediție a Festivalului Văii Gurghiului, una dintre noile construcțiile noi care au atras mulți vizitatori aparține comunei Solovăstru. Acesta a apărut la inițiativa noului primar și a Consiliului Local al comunei. Detalii despre implicarea locuitorilor comunei ne-a oferit edilul comunei Solovăstru, Chirilă Ilie Tătar. „Este o lucrare frumoasă și mulți au apreciat-o. Costurile au fost destul de mari, iar timpul scurt, dar era necesară această construcție, deoarece vechea putea să cedeze, era destul de veche și șubredă, iar noua trebuia să corespundă anumitor cerințe în ceea ce privește igiena. Inițiativa a venit din partea Consiliului Local, dar am avut un important sprijin din partea unor firme locale, care ne-au pus la dispoziție materialele necesare. Aș remarca și aportul tinerilor comunei care s-au oferit voluntari pentru a da o mână de ajutor la ridicarea construcției. Văzând că se apropie festivalul și mai era mult de lucru, aceștia m-au sunat și au venit în număr surprinzător de mare pentru a ajuta la ridicarea ei, construcția fiind ridicată într-un timp record, de două luni și jumătate”, ne-a oferit amănunte edilul nou ales al comunei.

1APentru a realiza lucruri bune trebuiesc eliminate orice dispute

Întrebat dacă nu au fost puse piedici în cadrul repartizării de fonduri care să fie alocate pentru acest eveniment, primarul Chirilă Ilie Tătar a scos chiar în evidență modul exemplar în care au colaborat membrii consiliului. „Disputele politice sau de altă natură cu asemenea ocazii nu-și au locul. Pentru un lucru frumos și bine făcut nici nu ar trebui să existe piedici și nici nu am avut. Trebuie să recunoaștem că toți cei care trebuiau să fie implicați și-au adus aportul pentru ca și la această ediție să ne putem mândri cu casa alegorică a comunei. Eu fiind la primul mandat în această funcție, pot spune că nu cunosc foarte bine regulile jocului, cu ghilimelele de rigoare, dar din punct de vedere organizatoric acest lucru îl pot confirma colegii mai vechi, cei mai experimentați”, a completat edilul.

Comuna se mândrește cu gospodarii săi și își împarte sarcinile de fiecare dată, iar casa alegorică este administrată cu schimbul de cele două ansambluri de dansuri populare care au de fiecare dată programe bogate pe scena festivalului, „Coronița” și „Dor Solovăstrean”. „Prezentarea comunei este în primul rând ceea ce se vede, cu cele două case alegorice. În prima sunt expuse cele mai reprezentative obiecte, unelte și straiele specifice comunei, în a doua, o terasă în care ne primim oaspeții, care este construită într-un stil mai modern, dar cu ornamente specifice comunei. Ne mai mândrim cu cele două ansambluri care au avut evoluții bune la diferite concursuri în țară și străinătate”, a încheiat primarul Chirilă Ilie Tătar.

2De la Casa Solovăstru nu ieși neservit

Ca peste tot în zona Văii Gurghiului, gazdele te primesc cu bucurie și îți oferă tot ce au mai bun. La vizitarea casei alegorice a comunei Solovăstru, o întâlnim pe Maria Bogdan, coordonatoarea Ansamblului Dor Solovăstrean, gazdă primitoare pentru ziua în care ansamblul pe care îl conduce este și gazda Casei alegorice. „Ansamblul nostru este astăzi gazda Casei alegorice a comunei Solovăstru. Aș spune că ansamblul cuprinde o singură grupă, membrii săi având între 18 și 70 de ani. Ca întotdeauna, căutăm să ne prezentăm cu tot ce este mai bun. Gospodinele comunei și-au adus contribuția la prepararea tuturor bunătăților, așa cum se cuvine într-o casă a unui gospodar. La noi, cei care intră în casă i se pun în față bucatele cele mai alese. Într-un limbaj arhaic, femeile de la noi spun așa: „atunci când îți când cineva îți intră în casă, e musai să-l înbdji cu ceva”, adică să-l servești. Așa este frumos și omenește și se consideră o jignire, un afront la adresa gazdei dacă musafirul nu servește ceva”, ne-a întâmpinat Maria Bogdan.

Umăr la umăr, pentru un scop comun

De amenajarea încăperilor au fost responsabile amble ansambluri ale comunei, atât „Dor Solovăstrean”, cât și „Coronița”, ambele având expuse câte un costum care îi reprezintă. Celelalte obiacte sau haine tradiționale, straie populare moștenite de la strămoși sunt donate de către locuitorii comunei, sunt expuse pentru perioada festivalurilor și puse cu mare grijă la păstrare între aceste evenimente majore.

„Ne primim oaspeții care vin să admire straiele populare și celelalte obiecte pe care le păstrăm cu sfințenie cu brațele deschise. Fără falsă modestie, am avut vizitatori care au afirmat la plecare că cea mai primitoare casă este cea de la Solovăstru. Așa cum am spus înainte, cine îți calcă pragul, trebuie să servească ceva, indiferent ce”, adaugă Maria Bogdan, după ce ești practic „obligat” să guști o plăcintă, sau orice din bunătățile de pe masa îmbelșugată.

terasaTerasa Casei Solovăstru, un pas înainte

Noua locație din cadrul Casei Alegorice a comunei Solovăstru este de fapt o unitate pentru alimentație publică, unde, pentru această primă ediție de la ridicarea sa vizitatorii au putut avea o clipă de răgaz, la o cafea, suc sau bere, dar pentru edițiile viitoare este prevăzută și o bucătărie cu produse culinare tradiționale. Aceasta combină o arhitectura modernă cu elemente de arhitectură specifice zonei și este administrată de Adela Pașcu.

„Ideea de extindere a venit din partea Primăriei și a Consiliului Local, construcția este foarte frumoasă și a fost ridicată într-un timp foarte scurt, pentru care ținem să-i felicităm pe inițiatori și pe cei care au contribuit finaciar și fizic la realizarea ei. Noi ne desfășurăm activitatea la Jabenița, unde administrăm Adler Club, iar acum ne-am oferit să facem ceea ce putem pentru a sprijini casa comunei la acest festival. Personal sunt prezentă pentru prima dată la acest festival, deocamdată doar cu ceea ce se vede, dar dacă vom fi solicitați și la edițiile viitoare, am putea să ne îmbogățim sortimentele pe care să le oferim celor care ne trec pragul. Este o realizare importantă, benefică vizitatorilor care se pot adăposti în caz de vreme nefavorabilă, la o cafea sau altceva de băut deocamdată”, ne spune Adela Pașcu.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.