Banii pentru sportul de performanță, cuiul lui Pepelea Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 868 Vizualizări

Banii pentru sportul de performanță, cuiul lui Pepelea

După trei ore de dezbateri, mai aprinse și mai puțin, consilierii locali târgumureșeni au votat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului municipiului, cu 52 de milioane de lei. Aprobarea s-a făcut pe capitole de cheltuieli și chiar pe subcapitole cum a fost cazul banilor alocați pentru sport. Celelalte 13 proiecte de hotărâre înscrise pe ordinea de zi, respectiv cele două ședințe AGA ale Transport Local și Administrator Imobile și Piețe au fost epuizate într-o oră.

 

Trei ore au discutat consilierii locali asupra proiectului de rectificare bugetară. Discuții îndelungi au avut loc în legătură cu aplicarea Regulamentului de organizare și de funcționare a Consiliului Local Tîrgu Mureș și asupra întâietății amendamentelor. Până la urmă s-a trecut la vot, supunându-se votului mai întâi varianta a doua a proiectului, așa cum a ieșit proiectul de hotărâre modificat din comisiile de specialitate, iar apoi amendamentele. Fiecare capitol de cheltuieli a fos votat separat, iar în cazul capitolului 67, banii de sport, cultură, religie au fost aprobați pe subcapitole, în urma propunerii Comisiei de buget din cadrul Consiliului Local Tîrgu Mureș.
La capitolul 51, autorități executive, Peti Andrei din partea UDMR a propus reducerea cu 500.000 de lei a cheltuielilor de funcționare a Serviciului Logistică, respectiv amânarea creditului de angajament. Amendamentul consilierului a trecut, astfel că la Logistică vor ajunge 755.000 de lei.
Partidul Oamenilor Liberi (POL) a solicitat ca banii de promovare a imaginii municipalității și a Consiliului Local să fie realocați achiziționării de mobilier în școli și grădinițe, însă amendamentul a fost respins în primă fază. La sfârșit de ședință, aleșii locali au aprobat însă propunerea lui Radu Bălaș de la POL, astfel că dintr-un milion de lei va fi cumpărat mobilier. Banii vor fi retrași din rezerva bugetară. De asemenea, tot de la Serviciul Logistică, Gyorfi Julia de la POL a propus ca o parte din bani să fie destinați asistenței sociale, mai precis achiziționării a două autoturisme cu care să se deplaseze asistenții sociali pe teren, respectiv 150.000 de lei să fie destinați realizării unei analize, a unei hărți a nevoilor sociale și a prestatorilor de servicii din municipiu. Amendamentul a picat în primă fază, însă la finalul ședinței, aleșii locali au votat în unanimitate alocarea acestei sume din rezerva bugetară.
Suma totală care va ajunge la autoritățile executive va fi de 1,463 de milioane de lei.
La capitolul 54 nu au fost amendamente, astfel că la alte servicii publice generale vor ajunge 762.000 de lei.
Pentru ordine publică și siguranță națională au fost aprobate, la rectificarea bugetară, 1,6 milioane de lei, care în mare parte vor fi destinate salariilor angajaților Direcției Poliția Locală.
La învățământ, în afară de rectificarea pozitivă cu 1 milion de lei, alte 2,575 de milioane de lei vor fi suplimentați pentru organizarea celei de-a doua ediții a Tîrgului de arte și meserii – 120.000 de lei, reparații curente la mai multe școli – 1,17 milioane de lei, proiectele cu finanțare nerambursabilă postaderare – 200 de mii de lei sau cheltuieli de capital – 985.000 de lei.
La sănătate a fost prevăzut un plus de 170 de mii lei pentru salarii.

 

Dispute pe banii de sport

 

Una dintre cele mai aprinse discuții a fost legată de banii pentru sport. “Eu nu am nicio răspundere morală, legală, instituțională legată de aceste contracte și aceste contracte de asociere prin care dăm doar la patru sporturi – fotbal, baschet, futsal și volei -, alese în mod discreționar, peste 10 milioane de lei din banii plătitorilor de taxe și impozite nu mi se pare principial. (…) Fac apel către consilierii locali să încetăm cu această practică de finanțare a unor cluburi sportive, conduse de anumite cercuri de interese, haideți să o spunem pe față, transpartinice. (…) Propun înainte de toate rezilierea acestor contracte de asociere între municipalitate și cluburile sportive”, a spus Mark Christian Hermann de la POL.
Replica i-a venit de la social-democratul Sergiu Papuc care l-a atenționat că: “Domnul Bălaș a fost împotriva rectificării bugetare prin care să majorăm acele sume (n. red. pentru concursul de proiecte sportive) și să nu le reducem, raportat la punctajele pe care le-am acordat, pentru că el a consultat cetățenii Tîrgu Mureșului pe Facebook, a intervenit prin telefon și a votat împotrivă. Vorbim de lucruri diferite, dar vorbim fix despre același lucru”. Au mai fost și alte luări de cuvânt, dar să vedem ce s-a votat.
Dacă finanțarea clubului BC Mureș a trecut la vot, deși POL a propus retragerea banilor, astfel că echipa va primi 2,4 milioane de lei, când a fost votul pentru ASA, aleșii s-au găsit într-o nebuloasă legală. Mark Christian Hermann de la POL a ridicat problema finanțării clubului care e în proces la Tribunalul Harghita din cauza alocării în 2013 a sumelor din contractul de asociere, moment în care avea datorii către bugetul statului, raportul Curții de Conturi care le-a imputat diferite sume cheltuite nelegal, respectiv declanșarea procedurii insolvenței față de club.
Ana Năznean, directorul economic al Primăriei Tîrgu Mureș, a susținut că problema banilor imputați de Curtea de Conturi nu prea există. “Atât ASA cât și Cityus au plătit integral sumele, deci ceea ce ați spus dvs. este eronat. Baschetul și Universitarul au plătit doar 50 %, dar au solicitat 60 de zile prelungire de termen. Sumele care sunt prevăzute sunt cele pentru finalizarea contractelor în derulare”, a precizat aceasta.
Despre aspectele juridice ale clubului a dat lămuriri secretarul municipiului, Andrei Mureșan. “În ceea ce privește situația clubului ASA, situația este mai complicată deoarece după cum știți, municipiul Tîrgu Mureș prin semnătura domnului viceprimar la acea vreme, Peti Andrei, s-a constituit ca parte civilă în procesul penal, nu am avut nicio opoziție din partea celorlalte părți vizazi de pretențiile și constituirea noastră ca parte civilă, este evident că doar instanța de judecată va decide dacă acel prejudiciu este creat sau nu, sau îl poate diminua sau poate constata că nu există. Municipiul Tîrgu Mureș s-a înscris la masa credală a clubului ASA pentru o sumă de peste 500.000 de lei, dacă țin bine minte, din obligații contractuale și ceva taxe și impozite, dar legea insolvenței spune foarte clar că din momentul în care se intră pe procedură de insolvență nu ai dreptul să denunți contractul pe care l-ai încheiat cu părțile”, a spus acesta.
În această situație, Bakos Levente, care a fost președintele de ședință a propus ca: “Suma rectificată se poate vira cu avizul judecătorului sindic pentru criteriile de performanță. (…) Eu consider că e necesară o discuție foarte serioasă a noului Consiliu Local pe tema sprijinirii sportului, nu numai pe marginea bugetului. Cât de curând ne întâlnim și discutăm pentru că nici cluburile nu le putem lăsa cu ochii în soare pentru că ne decidem să facem altceva. Haideți să ne gândim într-o perspectivă de patru ani cum sprijinim sportul de masă, cum sprijinim sportul de performanță pentru că ambele trebuie sprijinite”.
A mai urmat o pauză, iar după aceasta, consilierul UDMR Kovacs Lajos a propus ca banii pentru ASA – 1,27 milioane de lei să fie trecuți în rezerva bugetară și când va fi primită autorizația de la judecătorul sindic să fie virați clubului. Amendamentul a fost însă respins, astfel că ASA nu va primi, pe moment, acea sumă conform contractului.
La Cityus și la CS Universitar nu au fost probleme la vot, astfel că cele două cluburi pot miza pe 750.000 de lei, respectiv 770.000 de lei.
Complexul de Agrement și Sport Mureșul a primit, la rectificare, 1,425 de milioane de lei, serviciile religioase – 400.000 de lei, asigurările și asistența socială – 1,965 de milioane de lei, la care se adaugă cei alocați în urma amendamentului lui Gyorfi Julia, pentru locuințe, servicii și dezvoltare publică au fost alocate aproape 12 milioane de lei, fiind retrași banii pentru proiectarea și construcția unei piste de biciclete pe tronsonul Spitalul Județean – Cartierul Tudor Vladimirescu, via Platoul Cornești, pentru protecția mediului – 11,620 de milioane de lei, fiind retras un milion – 600.000 de lei de la deratizate și 400 de mii de lei de la deszăpezire, la transport au fost alocați 4,5 milioane de lei pentru subvenții și achiziția de autobuze.
Acestea fiind zise, cu două abțineri – Peti Andrei și Csiki Zsolt – proiectul de rectificare bugetară a fost votat.
Ne vom opri astăzi însă doar asupra rectificării bugetare urmând să revenim în edițiile noastre viitoare și asupra celorlalte hotărâri care au fost adoptate în ședința de marți.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE