Sistemul de probaţiune, sprijin pentru instanţele de judecată Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 624 Vizualizări

Sistemul de probaţiune, sprijin pentru instanţele de judecată

111La data de 3 septembrie 2001 au fost înfiinţate primele servicii de probaţiune din ţara noastră, iar în anul 2002, respectiv 2011 sistemul de probaţiune s-a întregit prin înfiinţarea în fiecare judeţ a unui serviciu de probaţiune. Zece ani mai târziu, prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1959/C/2011, data de 3 septembrie a fost consacrată drept Ziua Probaţiunii, ca o recunoaştere a înfiinţării acestei instituţii în coordonarea Ministerului Justiţiei.

În România probațiunea a fost construită după modelul sistemelor de probațiune din state precum Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Elveţia, circumstanţele instituirii probaţiunii fiind strâns legate de climatul social şi politic al anilor 1999 – 2000, în special de cerinţele impuse de aderarea la Uniunea Europeană, privind dezvoltarea de alternative la detenţie pe fondul supraaglomerării din penitenciare.

Azi, sistemul de probaţiune constituie un real sprijin pentru instanţele de judecată în procesul de individualizare a pedepselor, prin promovarea sancţiunilor neprivative de libertate şi contribuie în mod substanţial la creşterea gradului de siguranţă al populaţiei, prin supravegherea în comunitate a persoanelor care au comis infracţiuni. Scopul urmărit de serviciile de probaţiune este de a contribui la diminuarea infracţionalităţii şi de a reduce consecinţele negative, precum şi costurile legate de privarea de libertate.

De la înfiinţarea lor şi până în februarie 2014, serviciile de probaţiune au fost organizate pe lângă tribunale, independente faţă de acestea şi cu subordonare directă faţă de Direcţia de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei. Sistemul naţional de probaţiune nu avea buget propriu, astfel că serviciile de probaţiune se aflau într-o subordonare administrativă faţă de preşedintele tribunalului.

În februarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri – penal şi de procedură penală, a intrat în vigoare şi Legea nr. 252/2013 privind organizarea si funcţionarea sistemului de probaţiune, care prevede faptul că se înfiinţează Direcţia Naţională de Probaţiune, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul Ministerului Justiţiei, prin reorganizarea Direcţiei de Probatiune din Ministerul Justiţiei, activitatea acesteia fiind coordonată direct de către ministrul justiţiei.

Aceste modificări legislative au avut un impact deosebit asupra serviciilor de probaţiune deoarece angajaţii acestora sunt nevoiţi să facă faţă unui volum de activitate care a înregistrat o creştere fulminantă în ultimii doi ani, pe de o parte, iar pe de altă parte deoarece trebuie să desfăşoare şi activităţile administrative, personal specializat pe astfel de activităţi existând doar în cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune.

Analizând datele statistice existente la nivelul Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi la nivelul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor, la sfârşitul anului 2015, putem observa faptul că în evidenţa Direcţiei Naţionale de Probaţiune se afla un număr de 42.034 beneficiari, iar în evidenţa Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor se afla un număr de 28.334 persoane private de libertate.

Este evident faptul că prezenţa sistemului de probaţiune a contribuit la scăderea ratei încarcerării şi la diminuarea costurilor pe care aceasta le presupune, însă dorim să semnalăm problema situaţiei personalului insuficient existent la nivelul serviciilor de probaţiune, în număr de 352 consilieri de probaţiune, la finalul anului 2015.

În prezent este în derulare concursul pentru ocuparea celor 28 posturi vacante existente la nivelul sistemului de probaţiune, din care serviciului nostru îi revin 2 posturi, însă şi în condiţiile în care acestea s-ar ocupa, apreciem că personalul ar fi tot insuficient, în condiţiile actualei creşteri accelerate a volumului de activitate. Dacă la nivelul serviciului nostru, la sfârşitul anului 2015 se afla în evidenţă un număr de 1042 beneficiari, la sfârşitul primului semestru al anului 2016 se afla în evidenţa noastră un număr de 1.375 beneficiari, creşterea înregistrată fiind cu 32%.

Este de remarcat faptul că actuala conducere a Ministerului Justiţiei a manifestat sensibilitate faţă de problemele sistemului de probaţiune şi dorim pe această cale să mulţumim d-nei ministru Raluca Alexandra Prună pentru demersurile întreprinse în vederea rezolvării acestora şi amintim aici: suplimentarea posturilor din serviciile de probaţiune, majorarea salariilor consilierilor de probaţiune şi demersurile realizate în vederea asigurării pazei sediilor serviciilor de probaţiune de către Jandarmeria Română.

 

Camelia STĂNCESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE