Campusul UMF, transformat într-un „Cambridge la scară locală” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1355 Vizualizări

Campusul UMF, transformat într-un „Cambridge la scară locală”

111Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş pregăteşte un amplu program de extindere şi construire de spaţii complementare în incinta actualului campus al universităţii. Planul Urbanistic Zonal care reglementează „modul de extindere şi construire de spaţii complementare funcţiunilor existente şi pentru schimbarea funcţiunii pentru anumite construcţii existente” a fost prezentat vineri, 2 septembrie, cu ocazie unei dezbateri publice organizată în sala 45 din incinta Primăriei municipiului Târgu-Mureş.

„Cluster de sănătate” în zona Spitalului Mare

Memoriul urbanistic al Planului Urbanistic Zonal dezbătut, intitulat „PUZ pentru incinta Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, strada Gheorghe Marinescu nr. 38” a fost prezentat de arhitect Adriana Raus, reprezentanta societăţii Proiect SRL Târgu-Mureş, care a subliniat că pentru optimizarea dezvoltării domeniului de excelență al municipiului Târgu-Mureş reprezentat de cercetare și învățământ, prevenție și tratament în domeniul ocrotirii sănătății, studiile dedicate cuprind și documentații de urbanism destinate organizării spațiale și funcționale a acestor zone, în scopul favorizării de “clustere de sănătate”. „Un astfel de studiu se află în curs de demarare de către Consiliul Judeţean Mureș și privește întreaga zonă aferentă Spitalului Clinic Județean, la acesta se adaugă prezentul studiu gestionat de UMF Târgu-Mureș”, a subliniat arhitect Adriana Raus.

Loc pentru parcaje, cămine studenţeşti şi alte clădiri

Potrivit documentului, în viitor în zona care face obiectul PUZ-ului dezbătut vor putea fi construite cămine studenţeşti, parcări şi alte clădiri medicale sau complementare activităţii din cadrul universităţii. „Incinta Universităţii de Medicină şi Farmacie este un exemplu ideal de urbanism şi arhitectură cunoscut la începutul secolului. Acolo s-a creat un Plan de Urbanism mobilat cu clădiri de arhitectură proiectate în acelaşi timp cu urbanismul. Pentru asta, beneficiarii şi-au dat seama că exploatarea acestei incinte, valorificarea ei, necesită probabil mai multe studii, mai multă atenţie, pentru a o conserva şi valorifica la nivelul clădirii de la 1909. Studiul a inventariat valorile de patrimoniu, cele clasificate şi cele care au făcut parte din planul original, şi propune pentru ele o abordare mai specială, în sensul posibilităţii conservării lor fără transformări care să altereze conceptul iniţial care ar trebui să se păstreze şi în acelaşi timp propune creşterea indicatorilor urbanistici ai incintei, pentru ca Universitatea de Medicină şi Farmacie să îşi poată dezvolta programul investiţional care setează de fapt valoarea învăţământului superior de medicină în cadrul acestui campus şi mai propune o anumită posibilitate de dezvoltare a incintei într-o zonă în care împreună cu cei de la Comisia de monumente istorice şi cu referentul de specialitate am considerat că este binevenită, pe latura de nord-est, zona către Spitalul Judeţean, acolo fiind şi posibilitatea ca în viitor printr-o etapă succesivă să se adauge funcţii complementare necesare: parcaje, cămine studenţeşti, alte clădiri cu profil medical sau complementare”, a menţionat arhitect Adriana Raus.

112

Campusurile englezeşti, luate ca model

De asemenea, în prezentarea sa, arhitect Adrian Raus a subliniat importanţa conservării şi valorificării spaţiilor verzi din incinta campusului universitar, astfel încât acesta să reprezinte o copie la scară mai mică a unor universităţi de prestigiu din lume. „În afară de spaţiile construite, incinta conţine şi spaţii naturale destul de valoroase, create şi ele istoric, parcul din faţa universităţii este clasificat şi el ca şi clădirea, grădina botanică, grădina de plante medicinale sunt zone create ca o interfaţă a activităţii universităţii, dar au tenta lor istorică şi merită păstrate şi prezenţa lor marcată în cadrul incintei prin împrejmuiri mai transparente, prin introducerea lor într-un circuit de vizitare. Ideea finală ar fi ca acest campus să arate din ce în ce mai mult ca un campus, cum Târgu-Mureşul nu are foarte multe campusuri istorice. Trebuie să ne amintim de cele englezeşti, cine vine în Târgu-Mureş, la Universitatea de Medicină şi Farmacie, să simtă că s-ar fi dus poate într-un Cambridge la scară locală. Să se simtă şi această istorie care e valoroasă pentru că ea a fost un concept adaptabil şi transformabil în timp. E mare lucru să gândeşti cu 100 de ani înainte şi să dai atâta universalitate gândirii în aşa fel încât ea să poată fi transformabilă şi viabilă”, a explicat reprezentanta societăţii Proiect SRL Târgu-Mureş.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE