Petru Muntean. Dracula Dog Show, un regal canin la Târgu Mureș Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 984 Vizualizări

Petru Muntean. Dracula Dog Show, un regal canin la Târgu Mureș

 

Organizată de Asociaţia Chinologică a judeţului Mureş în parteneriat cu Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, cea de-a XI-a ediție a Dracula Dog Show s-a încheiat cu succes în acest week-end și încă o dată s-a dovedit că este una din cele mai prestigioase concursuri canine din Europa de Est. La baza brandului Dracula Dog Show stă ideea arbitrului internațional Petru Muntean, implicat activ în lumea chinologică încă din anul 1974. La vremea aceea a primit primul său câine, un pechinez și, chiar dacă pe parcursul anilor a deținut diferite rase, dragostea lui constantă a rămas pentru Dachshund. În anul 1997 Clubul Fidelius şi Asociaţia Chinologică Deva- Hunedoara au format Asociaţia Chinologică Fidelius coordonată de Petru Muntean și alți trei președinți. În anul 2005 a fost ales ca vice-președinte al Asociației Chinologice Române, funcție pe care o deține până în prezent. În calitate de arbitru internațional, Petru Muntean a arbitrat în mai mult de 50 de țări din întreaga lume.

Reporter: Cum s-a născut brandul Dracula Dog Show?

Petru Muntean: Cu foarte mulți ani în urmă ne-am gândit cum să creăm un brand al țării în chinologie, pentru că în toată lumea există show-uri cu mare faimă, Cruft’s din Anglia, cel mai vestit și vechi concurs chinologic din lume sau Westminster din SUA, spre exemplu. Fiind invitat să arbitrez în mai multe țări din Europa și în lume, mi-a venit ideea să dăm un pic de culoare locală care să atragă participanții. A durat câțiva ani până când denumirea de Dracula Dog Show a fost acceptată în unanimitate, unii au considerat că e un soi de clownerie, alții că e ușor exagerat, dat fiind faptul că Dracula este un  personaj mitic și nu avem nici o legătură cu asta. Consider, însă, că e o legendă care însuflețește Transilvania, iar acest loc geografic oferă ambinața în care putem construi atmosfera medievală, întunecată a vampirilor, a evului mediu întunecat.

Rep: Situația socio-economică la nivel global, influențează numărul participanților la astfel de competiții?

P.M.: Dracula Dog Show excelează prin calitate, nu prin cantitate. Încă de la prima ediție a atras numai câini de foarte bună calitate, dovadă că am avut în ring chiar și campioni europeni. La nivel global, toate înscrierile la astfel de competiții au scăzut, săptămâna trecută a avut loc  FCI-European, expoziția europeană la Bruxelles, Belgia, practic capitala Europei, unde au participat 12.000 de câini, în condițiile în care numărul lor putea să fie ușurel peste 15.000. Există factori care influențează numărul mai mic al participanților, atentatele din Franța au tăiat din elanul multora, iar mai apoi această criză economică, instabilitatea economică la nivel mondial pe care o trăim. Echilibrul mondial, geo-strategic și economic, se schimbă aproape de la o lună la alta, lumea e în continuă mișcare, iar acest macrounivers se reflectă în microuniversul nostru, funcționăm după accelași legi. Epoca consumatorismului s-a încheiat, lumea nu mai aruncă cu banii, este mult mai prudentă în a cheltui excedentul bugetar.

Rep: România s-a aliniat trendurilor internaționale în ceea ce privește achiziționarea și răsfățatul animalelor de companie. Este un hobby sau business?

P.M: Participarea la astfel de expoziții este un hobby sau, pentru unii chiar o profesie extrem de costisitoare, dacă luăm în calcul deplasarea, cazarea, înscrierile. Sunt profesioniști care fac business cu câini, 80% din cei care participă la expoziție sunt amatori, dar 20 % sunt profesioniști, pentru ei acest eveniment și acumularea de titluri la palmares are o altă coordonată. Puii care provin din părinți Campioni Naționali și Internaționali au o cu totul altă valoare.

Ca diversitate de țări,  Dracula Dog Show atrage cei mai mulți reprezentanți din străinătate, este o competiție elitistă, în care vine o anumită categorie, de la un anumit nivel în sus. La linia de Best In Show am avut câini de o calitate excepțională.

Rep: Știți dinainte ce câine veți arbitra și ce alte titluri are?

P.M.: Aș prefera să nu știu ce câine arbitrez, pentru a-mi trăi emoția la coordonatele momentului. România, la ora asta,  deține una din cele mai valoroase fonduri genetice de Ciobănesc Caucazian, din lume. Avem câini de o calitate excepțională la această rasă, o rasă populară, de altfel. Românii se pot mândri și cu minunate exemplare de Ciobănesc Românesc Mioritic şi Ciobănesc Românesc Carpatin, alte două rase excepţionale. Încă trăim în epoca în care câinii de talie mare, câinii puternici plac mai mult deși, încet încet și românii se dau pe brazdă și au început să apară câini de companie din rase noi, de talie mică, mops, Chow-Chow, buldogul francez, pug, bichon Frisé, maltezi, se importă cu success și un exemplar foarte frumos de Coton de Tulear. Acestea sunt mai ușor de ținut, având în vedere că majoritatea românilor trăiesc la bloc, tocmai de aceea au și fost create aceste rase, ca să umple singurătatea omului, să doarmă cu el pe canapea.

Rep: Ce este BIS?

P.M: Best In Show sunt competiții speciale în care toții câinii care au obținut titlul de cel mai bun câine din rasa lor, au dreptul să participe. Câinii sunt punctaţi după standardul rasei, se iau în considerare caracteristicile fizice ale animalului, aspectul şi structura corporală. Practic, este un regal canin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE