Lucian Boia, Radu Paraschivescu și Claudiu M. Florian la Bookfest Tîrgu-Mureș Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 426 Vizualizări

Lucian Boia, Radu Paraschivescu și Claudiu M. Florian la Bookfest Tîrgu-Mureș

Cele mai importante edituri din țară și autori remarcabili vor veni la Bookfest Tîrgu-Mureș. Personalități marcante ale lumii culturale au confirmat prezența Bookfest Tîrgu-Mureș: Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Claudiu M. Florian, Radu Paraschivescu, Markó Béla și Bogdan Munteanu. Pe vizitatori îi așteaptă peste 100 000 de titluri, un concert și o proiecție de film. Salonul de Carte Bookfest se va desfășura la Tîrgu Mureș între 8 și 11 septembrie, la Teatrul Național.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XI-a. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu-Mureș, Brașov – având și două ediții speciale de Crăciun la București. În 2016 salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Ediția organizată la sfârșitul acestei săptămâni este a treia care se desfășoară în Tîrgu-Mureș.

Cărți la prețuri promoționale

În cele patru zile de sărbătoare a cărții, vizitatorii vor fi întâmpinați atât cu oferte promoționale pentru cele mai proaspete volume, cărți pentru copii, auxiliare școlare, cât și de o vastă selecție de titluri pentru toate interesele și gusturile, multe dintre ele la jumătate din prețul de librărie. Și desigur, nu vor lipsi lansările de carte, sesiunile de autografe și dezbaterile, la care vor lua parte cele mai importante personalități ale literaturii române contemporane.
„Vreau să subliniez și să salut această dovadă de sănătoasă continuitate pe care Consiliul Județean Mureș o oferă prin sprijinul acordat celei de-a treia ediții a Salonului de Carte Bookfest Tîrgu Mureș, alături de ceilalți parteneri, între care remarc Primăria Tîrgu Mureș. Sper să ia acest bun exemplu și alte comunități locale din restul țării,” a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România.

Mureșenii sunt așteptați cu o ofertă de circa 100.000 de titluri ale unora dintre cele mai importante edituri din țară: Humanitas, Polirom, RAO, Corint, Curtea Veche Publishing, Nemira, Litera, ALL, Niculescu, Herald, Univers Enciclopedic, Antet, și multe altele.

Din programul Bookfest Tîrgu-Mureș

Bookfest Tîrgu-Mureș va putea fi vizitat în următoarele intervale orare: 8 și 11 septembrie – între orele 10:00 și 20:00; 9-10 septembrie – între orele 10:00 și 21:00. Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

Salonul de carte va fi deschis oficial joi, de la ora 12.00. Apoi, de la ora 17.00, va fi lansat volumul „Badminton. Poezii oportune și inopportune”, de Markó Béla, în traducerea lui Kocsis Francisko. Vor vorbi: Markó Béla, Alexandru Cistelecan, Kocsis Francisko și Irene Arsene. Prima zi a festivalului se va încheia cu proiecția filmului „Fiul lui Saul”, laureat la Premiile Oscar 2016 pentru Cel Mai Bun Film Străin. „Fiul lui Saul” va putea fi vizionat în Sala Club a Naționalului, de la ora 18.00.

Evenimente organizate de editura Eikon

Vineri, 9 septembrie, organizatorii de invită la șase lansări de carte și la un concert de muzică fado, susținut de Ricardo Caria, de la ora 17.30. Seria prezentărilor de carte va fi deschisă, de la ora 15.30, cu lansarea volumului „Povestea prințului Sobur – basme bengaleze”, traducere din limba bengali de Amita Bhose, publicat la editura Cununi de stele. Apoi, de la ora 18.30 până la 21.00, editura Eikon va organiza o serie de prezentări de carte. Prima carte a editurii Eikon lansată la Bookfest va fi „Dialog cu textul liric, coordonat de Bogdan Rațiu. Apoi, va veni rândul romanului „Băștinașul”, de Petru Istrate. Seara se va încheia cu lansarea volumelor „Trilogia lui Theophil Magus. Calea și adevărul și viața” și „Cămașa de forță”, de Leonard Oprea.

Sâmbătă, evenimente Humanitas, Cartea Românească și Nemira

Sâmbătă, vor fi prezentate câteva zeci de volume. Seria lansărilor va fi deschisă de la ora 11.00 de editura Humanitas. Vor fi prezentate cărțile „Țara pe care o iubesc. Memorii din exil”, de Maria regina României și „Regina Maria. Ultima dorință”, de Tatiana Niculescu Bran. Vor vorbi Dan C. Mihăilescu şi Tatiana Niculescu Bran.

De la ora 14:00 este programată lansarea romanului „Vîrstele jocului. Strada Cetății”, editura Cartea Românească, de Claudiu M. Florian, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2016. Alături de autor se va afla și criticul Dan C. Mihăilescu. Radu Paraschivescu va prezenta traducerea romanului „Fiica papei”, de Dario Fo, de la ora 16:00, apoi va urma lansarea volumului său, „Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?). Catalog de perle şi România în 7 gesturi”. Editura Nemira, organizează de la ora 17:30, lansare de carte și lectură: „Ai uitat să râzi”, de Bogdan Munteanu.

„Strania istorie a comunismului românesc”, lansată la ora 12.00

Editura Humanitas organizează lansarea volumului „Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe)”, de Lucian Boia, sâmbătă, de la ora 12.00. Vor vorbi Lucian Boia şi Cornel Sigmirean. La finalul prezentării autorul va acea loc și o sesiune de autografe.

Organizatorii Bookfest ne anunță că cel mai citit istoric român al momentului, Lucian Boia, vine la Tîrgu Mureș pentru a vorbi despre ultimele sale volume apărute la editura Humanitas. Cel mai recent – Strania istorie a comunisumului (și nefericitele ei consecințe)– aduce în prim plan caracterul aparte al comunismului românesc și greutatea cu care ne-am despărțit de el: „Nici un experiment comunist – cel puţin în peisajul european – nu a fost atât de «special» şi cu evoluţii atât de neaşteptate şi de «divergente» precum comunismul românesc”.

Seria de autor Carmen Mușat-Coman, prezentată duminică

Duminică de la ora 12:00, va fi prezentată seria de autor „Cum s-a făcut…: Cum s-a făcut de-am rămas fată bătrână, Cum s-a făcut de-am rămas la cratiță, Cum s-a făcut de nu mi-am bătut copilul, Cum s-a făcut de-am plecat de-acasă”, de Carmen Mușat-Coman. Evenimentul este organizat de editura Cununi de Stele.

Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și a Primăriei Tîrgu Mureș. Partenerii salonului de carte sunt Consiliul Local Tîrgu Mureș, BB Image și Mureș Mall.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE