Home / Administratie / Salubritate mai scumpă din octombrie în Tîrgu Mureș?

Salubritate mai scumpă din octombrie în Tîrgu Mureș?

Distribuie

Tarifele de salubritate în municipiul Tîrgu Mureș s-ar putea să crească din această toamnă cu peste 20 %. Administratorii judiciar Dan Ciubucă și special Claudiu Bâta ai companiei Salubriserv SA au solicitat majorarea acestora din cauză că deșeurile din oraș vor fi transportate în totalitate la Odorheiu Secuiesc. Proiectul a fost lansat în luna august în dezbatere publică. Proiectul vine într-o perioadă un tocmai potrivită, deoarece mai sunt puține luni până la alegerile parlamentare și astfel de decizii cântăresc greu în ochii electoratului.

 

Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul de hotărâre pus în dezbatere publică în luna august, compania Salubriserv SA a solicitat modificarea tarifelor de salubritate “din cauza modificării distanţei de transport la depozitul cel mai apropiat de la Odorheiu Secuiesc, tariful de depozitare modificat care este aplicat de operatoirul depozitului – SC RDE Harghita SRL şi de modificarea salariului minim brut pe economie, nemodificând celelalte din componente ale noilor tarife propuse (ex. colectare, întreţinere, etc.)”.
Până acum, deșeurile din Tîrgu Mureș erau transportate atât la Sighișoara cât și la Odorheiu Secuiesc atâta vreme cât Depozitul Ecologic de la Sânpaul nu este nici la ora actuală operațional. Recent, compania Schuster Ecosal SRL Sighișoara, operatorul de salubritate din Sighișoara și al depozitului ecologic din municipiu, de altfel singurul autorizat de pe raza județului Mureș, a transmis Salubriserv că este în imposibilitatea de a mai prelua gunoiul târgumureșenilor începând cu 16 august. În aceste condiții, Salubriserv a contactat operatorul harghitean pentru a prelua și diferența, ceea ce va implica cheltuieli mai mari. Este principalul motiv pentru care operatorul de salubritate târgumureșean solicită majorarea tarifelor începând cu 1 octombrie 2016.
Potrivit anexei care însoțește proiectul de hotărâre, tarifele vor crește cu peste 20 %. Astfel, pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere de la agenţi economici şi instituţii publice (lei/agent ec./lună), noul tarif propus cu TVA este de 125,32 de lei, în creștere cu 23,40 de lei față de actualul.
Populația și asociațiile de proprietari ar urma să plătească pentru fiecare persoană/lună pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere 10,45 de lei, inclusiv TVA. Pentru transportul deşeurilor stradale, municipalității îi va fi perceput un tarif de 213,05 de lei pentru fiecare tonă ridicată, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 50 %.
Pentru a fi puse în aplicare noile tarife au nevoie de aprobarea consilierilor locali târgumureșeni, respectiv de avizul ANRSC.
Salubriserv SA care se află în prezent în insolvență a încheiat contractul de delegare a serviciului de salubrizare în ianuarie 2008, pe o durată de opt ani, însă pentru ca târgumureșenii să nu rămână cu gunoiul la ușă, acesta a fost prelungit până la contractarea, după ce depozitul de la Sânapul devine operațional, a unui alt operator.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

1 comentariu

  1. Imi pare rau ca va trebui sa va intreb.
    1.Care sunt criterile care au stat la baza stabilirii pretului la deseul municipal amestecat/persoana 10,45 lei. si nu a-ti calculat metrul cub de gunoi municipal amestecat (menajer) ridicat, pentru ca la unele asociatii de proprietari nu se ridica decat 32 de europubele/luna.
    Aceste sunt in medie:
    necompactat este de 5,02 mc iar compactat in medie 2 mc. ceea ce duce la incasarea a 629,10 lei respectiv 250.64 lei. Dupa pretul stabilit de / persoana este in medie de 300 pers 3135 lei.
    Realitatea este ca oamenii nu mai au ce arunca,intr-u-cat a scazut puterea de cumparare, iar in afara de coji si cotoare,in general nu mai au ce arunca.Da exceptii totusi se mai gasesc. O familie compusa din 6 persoane nu arunca decat 4-5 saci plastic/luna(5 galeti 10 litrii) ceea ce nu costa 62.70 lei/luna.
    2. Unde sunt banii alocati pentru depozitul nostru-Si acestia au luat aripi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.