Home / Business / Arhitectură pentru tradiție și natură

Arhitectură pentru tradiție și natură

Distribuie

111Două din cele şapte proiecte premiate cu ocazia expoziției din Piața Teatrului din Târgu-Mureş, organizată în cadrul programului bienalei de Arhitectură.6, au fost realizate pentru beneficiari din județul Mureș: ”Velopoteca”, conceput de Asociația unDAverde şi realizat pentru Primăria municipiului Reghin, respectiv ”Restaurarea morii de apă Suseni”, proiect inițiat și finalizat cu succes de Larix Studio, pentru Consiliul Local al comunei Suseni.

”Velopoteca” – un proiect arhitectural mobil

Realizat de către Asociația unDAverde, respectiv arhitectul Klaus Birthler, ”Velopoteca” este o serie de trei trasee ciclistice, împrejurul orașului Reghin. Acest traseu public oferă ”o alternativă de petrecere a timpului liber, valorificând mediul natural, ale cărui frumusețe și biodiversitate au un imens potențial pentru activități de relaxare, sport și turism”, după cum ne-a dezvăluit arhitectul reghinean.

Intervențiile arhitecților au fost marcarea cu simboluri desenate pe unii copaci, introducerea unor semnale din piatră, precum și realizarea unor hărți de buzunar, iar în spațiul urban au fost amplasate panouri informative, pentru a oferi vizibilitate proiectului. Zonele limitrofe ale municipiului Reghin sunt de o frumusețe aparte, iar acest proiect, realizat cu ajutorul multor localnici voluntari, oferă orașului o nouă atracție de agrement, pentru iubitorii de ciclism și natură. ”În cadrul proiectului a fost efectuată o analiză detaliată ale nevoilor locale, s-a observant lipsa de parcuri și drumuri ciclabile, iar acest proiect oferă o variantă viabilă pentru spațiul verde necesar comunității”, a precizat architect Klaus Birthler.

Dar… De ce?

Posibil ca cititorul să se întrebe, de ce anume acest proiect a fost printre cele premiate, de ce i s-a acordat o astfel de importanță, față de altele: clădiri de o formă sublimă, proiectate în amănunt.

Motivul principal pentru care a fost acordat premiul este efortul colectiv depus de către comunitate, împreună cu Primăria și localnicii, prin ale căror terenuri trec traseele. Un alt motiv de apreciere este autosusținerea parcului. Hărțile, care au un preț foarte abordabil (doar 5 lei), susțin costurile necesare întreținerii parcului, iar 50% din fond este acumulat pentru amplierea proiectului, în viitor.

112

Arhitectura verde

Prin completarea acestui proiect, unDAverde demonstrează perfect, cum arhitectura constă și în altceva decât piatră, mortar și lemn. De fapt, mă corectez: în ”Velopoteca”, lemnul este materialul predominant, dar în stadiul lui natural, neprelucrat – pădurea.

De asemenea, ideea de a nu construi, pentru a prezerva natura intactă și în același timp, crearea unui spațiu natural cu scop recreativ, ne aduce cu un pas mai aproape de esența comunității și al tradiționalismului românesc.

”Moara de apă”, un perfect moment nostalgic

Reabilitată de Larix Studio, moara de apă din Suseni a fost readusă la funcționalitate și revitalizată. Aflată inițial în deplin colaps, restructurarea ei a fost o sarcină dificilă de îndeplinit. Structurile au fost demontate cu grijă, numerotate și catalogate, pentru a salva și recupera cât mai mult din materialul original, fără a-l distruge.

Autenticitate înainte de toate

Ceea ce s-a obținut la final, este un ”monument” al tradiției, marcat de autenticitatea materialelor, trecute prin experiența necruțătoare a timpului, acestea fiind combinate cu mici elemente arhitectonice moderne: exemple sunt mica fereastră din vechiul grajd, ce oferă vedere spre moară și structura demontabilă ce susține noul tavan al grajdului; cuptorul tradițional din fosta afumătorie, deși nu era prezent în proiectul original al complexului, a fost construit conform tehnicii de odinioară și este un adaos mai mult decât binevenit.

Acest complex poate deveni acum un muzeu destinat mai multor evenimente de tip agroturistic care, vor transporta vizitatorii într-o epocă de mult apusă, un timp al bunicilor și străbunicilor noștri, o perioadă în care predomina calmul, în care chiar și pârâul morii curgea mai lent.

113

Proiecte pentru suflet

Acest tip de proiecte ne reamintesc o lecție importantă, nouă, românilor; anume că îngrijirea naturii, a tradițiilor, a trecutului nostru, valorează mult mai mult decât o clădire ”perfectă”, simbol, într-un anumit sens, al consumismului. Arhitectura restaurării, precum arhitectura prezervării, sunt de o valoare imensă, într-o Europă care, cu trecerea timpului, își pierde constant identitatea, pentru a face loc modernismului.

În acest sens, România este un cufăr plin de comori: un cufăr șubred, neîngrijit și cu lacătul ruginit. Din fericire însă, în mâna iubitorilor de artă și tradiții, acest cufăr prețios, va fi readus la splendoarea de odinioară, iar în fine, va fi deschis lumii, pentru a-i putea admira bogățiile.

Raul BUTA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.