Home / Slider / Începe noul an școlar. Minionii invadează magazinele de papetărie

Începe noul an școlar. Minionii invadează magazinele de papetărie

Distribuie

 

Un nou început de an școlar, o nouă bătaie de cap. Copiii își fac pe ultima sută de metri temele pentru vacanță, începe problema trezitului de dimineaţă, traficul intens, părinţi mulţumiţi şi nemulţumiţi și câteva sute de lei scoși din buzunar, pe ghiozdan, rechizite de bază, dar și pe uniforme, acolo unde se impune, sau haine.

Mai sunt câteva zile până la sunetul clopoțelului de început de an școlar, iar părinții au început deja să se intereseze în stânga și-n dreapta care e necesarul de rechizite în noul an școlar și care sunt magazinele de unde se pot achiziționa mai ieftin. Comercianţii spun că printre cele mai bine vândute sunt caietele și articolele cu personaje din desene animate sau filme.

” Întotdeauna articolele cu licențe sunt la modă, preferinţele celor mici se îndreaptă, în mod evident, spre eroii desenelor animate, spre personajele preferate din cărţile copilăriei şi spre starurile muzicale. Astfel, o întreagă gamă de ghiozdane, creioane, penare şi caiete sunt personalizate cu aceste personaje. Anul acesta sunt foarte căutate cele cu Minioni, Frozen și cu bufnițe, simbol al norocului și înțelepciunii. Prețurile au rămas ca și cele din anul trecut, părinții au început deja să cumpere multe din cele necesare, dar sunt și foarte mulți care încă mai așteaptă, să vadă ce li se cere de la profesori. Lumea nu mai cheltuie fărăr rost, e mult mai calculată” ne spune Istvan Somodi, administrator magazine de papetărie, S.C.Enisom SRL, strada Gheorghe Doja nr.187.

La un prim calcul, un părinte trebuie să scoată din buzunar între 20 și peste 100 de lei pentru un ghiozdan, simplu sau cu support pentru laptop încadrat. Vin apoi cheltuielile pentru un penar complet echipat 15-35 lei, caietele de bază aproximativ 20 de lei plus cele specifice materiilor (muzică, geografie, desen). La toate acestea se mai adaugă un stilou, trusă de geometrie, coperţi, a căror valoare totală poate ajunge la 100 lei.

Pentru clasa pregătitoare

Dacă copilul este în clasa pregătitoare, acesta are nevoie de adeverință de la medicul de familie pentru orele de sport. Mai apoi are nevoie de un maculator, un vocabular pe care trebuie să-l aibă zilnic în geantă, un biblioraft etichetat cu numele și prenumele, în care să fie

un dosar cu șine și 10 folii transparente, un penar cu 5 creioane grafice, un pix roșu gel, radieră, creioane colorate, carioca, un liniar mic care încape în penar. Pe lângă toate acestea mai are nevoie de un săculeț etichetat în care să se pună foarfece cu vârf rotund, lipici solid, acuarele, pensule (una subțire și una groasă), pahar cu capac pentru desen, cârpă sau un prosopel absorbant, mapă de plastic sau un dosar în care să se pună fișele pe care le primesc de la școală, care ulterior vor fi duse acasă pentru a fi văzute și semnate. Pentru orele de lucru manual unii profesori solicită frunze și flori de diferite forme și mărimi să se pună la preset. Pentru orele de educație fizică copilul are nevoie de tricou, trening, adidași sau teniși. Pentru orele de religie, un maculator. Opțional pentru ora de engleză este nevoie de un caiet mare de desen. Copiii trebuie să aibă zilnic la ei batistă sau șervețele, hârtie igienică, șervețele umede, sticlă cu apă și mâncare.

Pentru clasa I

Pentru elevii de clasa I, necesarul este de 2 caiete Tip 1 pentru comunicare în limba română, 2 caiete cu pătrățele pentru matematică și explorarea mediului, 100 de bețișoare legate câte 10, bloc de desen, acuarele, pensule, mușama și lipici pentru arte vizuale și abilități practice. Pentru orele de limba engleză un caiet mare de desen, un carnețel pentru corespondență, echipament corespunzător pentru orele de educație fizică, un caiet dictando pentru muzică și mișcare, un penare echipat cu cele necesare, un maculator și biblioraft cu 10 folii. Caitele și cărțile vor fi învelite, dar mulți educatori sfătuiesc părinții să mai aștepte până la începerea noului an școlar, pentru a se putea vedea exact mărimile.

Pentru clasa a III-a

La prima strigare, pentru elevii de clasa a III-a sunt necesare un caiet dictando pentru limba română, un caiet dictando pentru orelede lectură, un caiet studențesc cu pătrățele și un caiet special pentru matematică, un caiet dictando pentru ora de religie, un caiet dicatndo cu 80 de file pentru limba engleză, foarfecă, lipici, un caiet de desn mic pentru orele de abilități practice. Pentru orele de arte vizuale sunt necsare un bloc mic, cauarele, pensule, pahar și mușama. Pentru orele de muzică și mișcare, un caiet de muzică și un caiet dictando, iar pentru educație civică, un caiet dictando.

Una peste alta, părintelui îi va ieși din bugetul casei în jur de 100 și 500 lei, pentru un singur copil, și asta doar pentru începutul de an școlar. Până la finalul anului, îi vor ieși peri albi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.