Home / Eveniment / Cei mai buni fasonatori mecanici s-au întrecut la Ziua Forestierului

Cei mai buni fasonatori mecanici s-au întrecut la Ziua Forestierului

Distribuie

img_0280-30Cei mai buni fasonatori mecanici din țară s-au întrecut joi, 8 septembrie în cadrul Concursului Naţional al Fasonatorilor Mecanici  organizat la Reghin cu ocazia Zilei Forestierului, eveniment organizat de Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) în parteneriat cu SC IRUM SA Reghin.

Patru probe, 19 concurenţi

img_0276-26Concursul a reunit la start 19 concurenți care au avut de trecut patru probe, respectiv proba de cunoaștere a motofierăstrăului, proba de tăiere combinată, proba de tăiere de precizie și proba de curăţire de crăci a unui buștean. La prima probă concurenții trebuiau să înlocuiască lanțul motofierăstrăului,  iar în ce privește tăierea de precizie, aceasta s-a făcut pe buștenii așezați pe plăci acoperite cu rumeguș. Capetele acestora au fost de asemenea acoperite în așa fel încât să nu fie vizibile limitele trunchiurilor de copac. Concurentul trebuiau să taie un disc de 30-80 mm grosime, fără să atingă placa de sub buștean, întrun unghi cât mai drept, în 27-30 de secunde. Proba de tăiere combinată s-a făcut pe doi bușteni de 35 mm diametru, montați pe niște capre. Concurenții au avut de tăiat câte un disc de aceeași grosime ca la proba precedentă.

img_0337Ultima probă a fost și cea mai spectaculoasă, cea de crăci. Bușteni au fost prevăzuți cu găuri artificiale în care au fost introduse bucăți de lemn de circa 1 metru, care trebuiau tăiate. Cioturile rămase nu trebuie să aibă mai mult 5 mm înălțime, iar timpul de desfășurare fiind de 30 de secunde.

Premierea câștigătorilor

img_0371-113Premierea câștigătorilor a fost oficiată de Ing. Nicolae Ţucunel, Președintele Asociaţiei Forestierilor din România ASFOR, alături de Dan Anghel, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, coorganizator al concursului, Mihaela Lupu, reprezentant STIHL, sponsorul concursului și ing. Mircea Oltean, Director General IRUM SA Reghin. ”Încă o dată trebuie să le adresăm concurenţilor toate felicitările. Sunt oameni care trudesc pe tărâmul acestei meserii, care se expun și la pericole, la condiţii grele de foarte multe ori, dar care reușesc să-și facă meseria și care poartă cu cinste această tagmă a fasonatorului mecanic. El este de fapt primul om care introduce în circuitul economic masa lemnoasă”, a precizat Ing. Nicolae Ţucunel. Primele trei locuri au fost câștigate de Constantin Tudosia – Directia Silvică Neamt, Negru Stratone – Direcția Silvică Buzau și Marius Buhușeanu.

Menţiuni pentru elevii Colegiului Silvic Gurghiu

img_0382-124Colegiului Silvic Gurghiu De asemenea au fost acordate și patru mențiuni, Petru Bîzu, Centrul De Prelucrare a Lemnului Târgu Neamț, Macsek Francisc – Direcția Silvică Timiș, Adelin Man și Szasz Lszlo, ultimii doi fiind elevi în cadrul Colegiului Silvic Gurghiu. ”Pentru performanţa pe care cei doi juniori au demonstrat-o în cadrul concursului a fost suplimentat numărul menţiunilor , astfel juniorii Adelin Man și Szasz Laszlo, elevi ai Colegiului Silvic Gurghiu au intrat în posesia unui premiu în valoare de 400 de lei fiecare. Am văzut la ei îndemânare, am văzut o pregătire profesională foarte bună, lucru ce dovedește încă o dată că la Gurghiu, la Colegiul Silvic practica este pusă pe un plan superior și numai un exerciţiu care îl faci cu o foarte mare insistenţă poate să te aducă la un astfel de nivel de performanţă. Dacă ei ar fi putut participa la concurs în mod oficial s-ar fi clasat undeva în primele locuri”, a precizat președintele ASFOR.

Premiul cel mare al concursului a fost oferit de Compania IRUM SA Reghin prin managerul general ing. Mircea Oltean, un generator de curent Atlas Copco care a intrat în posesia lui Tudosia Constantin.

 

De asemenea, verificati

Tania Șchiopu, la cea mai bună prestaţie din sezon

Distribuie Tania Șchiopu, tânăra baschetbalistă de doar 16 ani, din cadrul CSM Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.