Home / Cultură / Oamenii care au adus cartea la Bookfest Tîrgu-Mureș
Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie

Oamenii care au adus cartea la Bookfest Tîrgu-Mureș

Distribuie

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie

Schimburi de replici spumoase la prezentări, câteva lecturi care au atras atenția, un tur de forță în ce privește titlurile despre care s-a vorbit, oameni curioși, cărți răsfoite, plase burdușite cu volume, multe-multe cuvinte, câteva zâmbete și câteva povești drăguțe – așa aș descrie ediția treia a Bookfest Tîrgu-Mureș. Un Salon de carte Bookfest Tîrgu-Mureș, reușit – în mare, dar nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie

„Badminton. Poezii oportune și inoportune”

Joi, după deschiderea oficială, de la ora 12.00, după-masa, de la ora 17.00, a fost inaugurată serie lansărilor de carte. Editura Curtea Veche a organizat lansarea volumului „Badminton. Poezii oportune și inoportune”, de Markó Béla. Despre volum au vorbit autorul, criticul literar Alexandru Cistelecan, poetul Kocsis Francisko, traducătorul poeziilor și Iren Arsene, directorul editurii. Alexandru Cistelecan, făcând referire la poezia „Așa cum respir”, a descris stilul în care scrie Markó Béla – natural ca respirația.

Autorul s-a arătat încântat de traducerile lui Kocsis Francisko, spunând că în cazul altui volum tradus anterior a simțit că poemele în limba română parcă nu-i mai aparțineau. De această, dată Markó Béla a spus că a rămas surprins de cât de bine sună în română poeziile sale și că pe acestea, traduse de Kocsis Francisko, le și percepe ca aparținându-i, chiar dacă, de asemenea, crede că textile îi aparțin într-o oarecare măsură și traducătorului.
Apoi, de la ora 18.00, Anghel Andreescu și Ovidiu Enculescu au prezentat volumul „Acțiunile separatiste care vizează România”.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie 2016

Vineri, de la 15.00, Carmen Mușat-Coman a prezentat „Povestea prințului Sobur, bame bengaleze”, traduse de Amita Bhose. De la ora 17.30, Ricardo Caria a susținut un concert de muzică fado. Între cântece Ricardo Caria ne-a povestit despre muzica pe care o cânta. „Fado” înseamnă soartă în limba portugheză, acest gen de muzică fiind creat de marinarii portughezi în călătoriile lor interminabile și cuprinde atât cântece triste, care aduc a doine, cât și piese mai vesele.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie 2016

Pentru viitori cititori de poezie

Bogdan Rațiu, profesor de limba și literatura română, căruia i s-a alăturat colegele profesoare împreună cu care a scris auxiliarul școlar „Dialog cu textul liric”, a prezentat cartea de la ora 18.30. Valentin Aijder, editorul volumului apărut la editura Eikon, i-a felicitat pe autori, apreciind faptul că au reușit să lucreze ca o echipă. „Împreună cu colegii mei încercăm să fim și profesori de lectură. Suntem o mână de dascăli care încercăm să formăm și cititori de poezie”, a spus Bogdan Rațiu.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie 2016

De ora 19.00, cei de la editura Eikon au organizat o serie de lansări flash, până aproape de ora 21.00. În acest interval a fost prezentat și romanul „Băștinașul”, scris de Petru Istrate, profesor de biologie la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Tîrgu-Mureș.

bookfest-tirgu-mures-7

Evenimente Humanitas la Bookfest

A treia zi a Salonului de carte a fost marcată de evenimentele organizate de Editura Humanitas, care au ținut prim-planul târgului de la ora 11.00 până la ora 17.30, cu o pauză între 14.00 și 16.00.

Debutul evenimentelor de prezentare a fost dedicat reginei Maria a României. Tatiana Niculescu Bran și Dan C. Mihăilescu a vorbit despre „Țara pe care o iubesc. Memorii din exil” și despre un volum biografic, semnat de Tatiana Niculescu Bran, „Regina Maria. Ultima dorință”.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie 2016

Lucian Boia: „Ceaușeștii sunt produsele perioadei interbelice”

„Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe)”, de Lucian Boia a fost prezentată de autor și de profesorul universitar Cornel Sigmirean. „Sigur, sunt explicațiile mele, acestea pot fi acceptate sau nu”, a spus Lucian Boia. Istoricul a amintit câteva dintre curiozitățile regimului comunist din România. A vorbit despre virajul radical de la un anti-naționalism al primelor decenii la naționalism acerb al ultimelor decenii. De asemenea, a adus în discuție și caracterul dinastic al regimului Ceaușescu.

Lucian Boia și Cornel Sigmirean au vorbit și despre condițiile în care s-a instaurat regimul comunist în România, descriind în linii mari situația socio-politică din perioada interbelică. „Ceaușeștii sunt produsele perioadei interbelice”, a punctat Lucian Boia, după ce, înainte a vorbit despre nivelul scăzut de alfabetizarea a oamenilor din România interbelică.

După lansare, Cornel Sigmirean ne-a recomandat să căutăm jurnalul lui Mihail Sebastian, disponibil și la târg, la standul Humanitas. „Chiar dacă este o reeditare, e o carte important care ne ajută să înțelegem mai bine și destinul unui om, al dramaturgului Mihail Sebastian, dar și perioada interbelică în general”, a spus Sigmirean.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie 2016

„Volumele colective, un fel de jam session”

După întâlnirea cu Lucian Boia, editura Humanitas ne-a propus o salbă de întâlniri cu câteva volume colective. Dan C. Mihăilescu și de Radu Paraschivescu ne-au plimbat de la „Cartea simțurilor”, la „Bucureștiul meu” și la „Și eu am trăit în comunism”, trecând și prin „Casele vieților noastre”.

„Volumele colective, un fel de jam session – le-am prins gustul de când le-am început”, a spus Dan C. Mihăilescu. Despre „Casele vieților noastre” acesta a spus că crede „că este cea mai suculentă, radiantă și curajoasă carte”. Apoi, referindu-se la „Cartea simțurilor”, criticul literar a povestit o întâmplare cu un grup de elevi cărora le vorbea despre carte. Le-a spus că le dorește ca volumul să le fie ca o ascuțitoare a simțurilor. Elevii nu păreau să percuteze și atunci le-a spus să ridice mână cei care știu ce e o ascuțitoare. „Elevii, în afară de unul, nu știau ce sunt ascuțitorile”, a spus Dan C. Mihăilescu.

Atât Radu Paraschivescu cât și Dan C. Mihăilescu au fost în vervă la Bookfest Tîrgu-Mureș. La un moment dat, înainte de lansarea volumului „Vârstele jocului. Strada cetății”, de Caludiu M. Florian, pregătind lansările de mai târziu ale lui Radu Parschivescu, Dan C. Mihăilescu i-a lansat o butadă. „Bucuria cărnii ca un altar pentru focul spiritului! Hai, că v-am ras cu asta!”, ne-a spus în glumă Dan C. Mihăilescu. Radu Paraschivescu, după ce ne-a povestit despre textul său din „Cartea simțurilor” – o povestire „despre doi oameni deposedați de două simțuri”, ne-a mulțumit pentru ca am avut „o răbdare angelică”.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie 2016

Claudiu M. Florian și Tîrgu-Mureșul

De la ora 14.00, Claudiu M. Florian și, același, Dan C. Mihăilescu, au vorbit despre romanul „Vârstele jocului. Strada cetății”. Pentru acest roman Claudiu M. Florian a primit, anul acesta, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Dan C. Mihăilescu a descris romanul lui Claudiu M. Florian în termenii unei „dorințe de spunere a lumii ca poveste”. „Îmi doresc să-l promovez pe autorul nostru de astăzi în această linie de înrămare copilărească a lumii”, a subliniat Dan C. Mihăilescu, amintind alte romane contemporane în care personajele principale sunt copii și în care perspectiva dominantă este a copilului.

Claudiu M. Florian, întrebat de Mihăilescu dacă romanul va avea o continuare, a răspuns cu umor, că din moment ce se află în fața noastră are, „altfel nu aș sta aici”. „Vârstele jocului. Strada cetății” este un roman de inspirație biografică, în linii mari, povestea unui copil între 6 și 7 ani, care își petrece copilăria în Rupea, în anii 70, într-un mediu și o familie interetnică. Autorul a citit câteva fragmente, unul în care descrie o discuție purtată cu tatăl său, care a fost profesor la Facultatea de teatru din Tîrgu-Mureș.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie 2016

„Ai uitat să râzi”, de Bogdan Munteanu

Carmen Mușat-Coman ne-a povestit despre viața și opera primei traducătoare a lui Eminescu în India, Amitha Bhose, de la ora 15.00, apoi Radu Paraschivescu și Dan C. Mihăilescu au intrat din nou în scenă. Și au vorbit, întâi, despre romanul lui Dario Fo – „Fiica papei”, apoi despre cărțile semnate de Radu Paraschivescu.

Editura Nemira ne-a propus o întâlnire cu un autor contemporan de proză, Bogdan Munteanu, din Timișoara. Volumul de proză scurtă „Ai uitat să râzi” a fost prezentat de Mihai Mitrică, directorul executiv al Salonului de carte Bookfest Tîrgu-Mureș, și de autor. Mihai Mitrică ne-a spus că în „Ai uitat să râzi”, autorul „îmbină firescul cu grotescul, fără a lăsa umorul la o parte”. Bogdan Munteanu ne-a povestit despre volum, despre cum s-a apucat de scris abia pe la 28 de ani, în urma unei călătorii în zona Sibiu-Sighișoara și ne-a citit două povestiri. Mihai Mitrică ne povestise înainte că la descoperit pe Bogdan Munteanu cu ocazia unei lecturi publice, avertizându-ne că autorul citește la fel de bine pe cât scrie – și a avut dreptate.

Bookfest Tirgu-Mures, 8-11 septembrie 2016

Salonul a continuat cu prezentări organizate de editurile Eikon și Cununi de stele.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.