Atenție! Invazie de viespe gigantic la Platoul Cornești Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4761 Vizualizări

Atenție! Invazie de viespe gigantic la Platoul Cornești

 

Pe traseele de alergare în zona Platoul Corneşti au făcut stupi nişte viespi gigantici care atacă pe oricine intră în zona lor de acțiune. Sunt foarte agresive, iar cei care obișnuiesc să facă jogging în acea zonă, sunt rugați ca în timpul alergărilor să fiți precauți.

Probabil ne-am bătut joc prea mult timp de Mama Natură, iar acum a venit vremea să plătim polița și să ne împăcăm cu ideea apariției unor insecte mari, toxice și oribile.

dsc_1487

”Pentru prima oară, pe traseele de alergare în zona Platoul Corneşti au făcut stupi nişte viespi gigantici, menționez în special traseul de creastă între zona Terebics şi Cinege. Precauția înseamnă să fi mai atent unde calci pentru că sunt stupi şi în pămănt şi atenție mai mare la stupii care sunt pe copaci. Eventual să evitați zona dacă sunteți cu copii mici și să aveți la voi un spray de gheață, care calmează durerea înțepăturii” ne spune șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Robert Zoltan Kovacs.

9 persoane duse la spital

La evenimentul Ascotid Trail Race desfășurat la Platoul Cornești, duminică, 11 septembrie, un număr de aproximativ 30 persoane au fost înțepate, din care 9 au fost duse la urgență la spital, suferind mini 5 înțepături la rând, fiecare. ”Reacțiile sunt diferite, pot apărea o serie de alergii și chiar șoc anaflactic, depinde foarte mult de organismul fiecăruia, în primul rând nu putem compara un copil cu un adult. Acul este drept si retractibil, putând fi retras, dupa înțepare, atât din corpul insectelor, cât și din tegumentul gros al mamiferelor” mai adaugă Robert Zoltan Kovacs.

Viespele gigantic ( vespa crabro) are o lungime mai mare decât 5 cm și devine cu adevărat agresiv în preajma cuibului. Au o rază de siguranță de 0,5-5 m de la cuib, unde poate ataca pe orice ființă care se apropie. Cele care au cuibul in pamant sunt chiar mai sensibile. Dacă intrusul nu se îndepărteaza, atacul poate fi masiv, cu un mare număr de lucrătoare.

Cum ne protejăm?

Măsurile de protecție sunt în genereal aceleași ca și față de albine, nu este bine să facem mișcări bruște, mare zgomot, să mirosim a parfumuri, să strivim viespii, care degajă atunci mulți feromoni de atac. O familie odată deranjată este mai agresivă și își mărește zona de protecție. Colonia ajunge la dimensiune și populație maximă în august-septembrie, cu minim 250 de indivizi. Tot în septembrie, apare o nouă generație sexuată, îngrijită exclusiv de lucrătoare, în timp ce matca „fondatoare” părăsește cuibul și moare. Are loc fecundația între femelele și masculii generației de toamnă; masculii mor, femelele caută locuri optime pentru hibernare, iar ultimele lucrătoare mor în noiembrie.

Cum arată?

Capul este gălbui cu ornamente de culoare închisă, ochii sunt maro, toracele și picioarele sunt de culoare maro cu negru, abdomenul este galben, de culoare mai închisă decât la alți viespi, cu un desen negru characteristic în vecinătatea toracelui. Abdomenul este format din 7 segmente vizibile la masculi și 6 segmente la femele.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE