A crescut numărul pacienților cu diabet tratați prin Programul naţional de diabet zaharat Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 543 Vizualizări

A crescut numărul pacienților cu diabet tratați prin Programul naţional de diabet zaharat

Președintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureș, ec. Rodica Biro, a prezentat, în cadrul forumului pacienţilor cu diabet „Diabforum”, date referitoare la Programul național de diabet zaharat, care se derulează la nivelul județului Mureș cu 17 medici diabetologi.

Programul naţional de diabet zaharat acoperă patru mari activități: evaluarea periodică a bolnavilor cu diabet zaharat prin dozarea hemoglobinei glicozilate;
asigurarea tratamentului specific bolnavilor cu diabet zaharat: insulină şi antidiabetice orale (ADO); asigurarea testelor de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis, în vederea automonitorizării persoanelor cu diabet zaharat insulinotrataţi; asigurarea accesului la materialele consumabile pentru pompele de insulină pentru cazurile aprobate de coordonatorii centrelor metodologice regionale. Pentru susținerea acestor activități sunt necesare cheltuieli pentru medicamente, insulină și antidiabetice orale, cheltuieli pentru materiale sanitare specifice, cheltuieli pentru efectuarea hemoglobinei glicozilate și cheltuieli pentru consumabile pentru pompele de insulină.
Potrivit informațiilor prezentate de către președintele – director general al CAS Mureș, în anul 2013, la nivelul județului Mureș, au fost 20.534 de bolnavi în tratament, din care 3.177 pe insulină, 14.227 pe tratament ADO și 4.986 cu terapie mixtă. În anul 2014, sistemul a finanțat prin Programul național de diabet un număr de 21.453 de pacienți, din care 3.001 pe insulină, 14.679 pe tratament ADO și 5.544 cu terapie mixtă. În anul 2015, numărul pacienților tratați a fost de 22.330, din care 3.529 pe insulină, 15.352 pe tratament ADO și 5.963 cu terapie mixtă. „Cifrele arată că trebuie să ne aplecăm cu mare atenție asupra acestei boli și asupra modului în care vom găsi alte metode de a preveni sau de a trata această boală, pentru că se pare că numărul pacienților este într-o continuă creștere și probabil că specialiștii știu și de ce”, a transmis ec. Rodica Biro.

Deficit de medici diabetologi
La nivelul județului Mureș, sunt 17 medici diabetologi, dintre care 13 medici în Târgu-Mureș, unul la Sighișoara, unul la Reghin, un medic la Târnăveni și încă un medic la Sâncraiu de Mureș. „Ne aflăm într-o situație de deficit. Am desemnat patru medici interniști în zonele deficitare din punct de vedere al asigurării cu personal, în zona Luduș și Sângeorgiu de Pădure”, a precizat președintele – director general al CAS Mureș. Totodată, ec. Rodica Biro a transmis că la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost propuse anumite modificări în privința numărului de teste de automonitorizare la copii și adulți. Astfel, s-au propus până la 350 de teste pentru copii la nivelul a trei luni și până la 100 de teste pentru adulți. În prezent, în cadrul Programului național de diabet zaharat, se acordă 100 teste de automonitorizare/lună la copii și 100 de teste/trimestru la adulți.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE