Turism etnografic, la Reghin, Hodoşa şi Păsăreni Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 850 Vizualizări

Turism etnografic, la Reghin, Hodoşa şi Păsăreni

111În oferta turistică a judeţului Mureş un loc aparte îl au muzeele de etnografie şi artă populară, aşa zisele „muzee ale satelor”, veritabile comori de colecţii, expoziţii şi tradiţii populare, mărturii şi repere ale spiritualităţii strămoşilor înaintaşilor care au trăit, cândva, pe meleaguri mureşene.

c1

Muzeul Etnografic Reghin

Situat pe strada Vânătorilor nr. 51 din „Oraşul viorilor”, Muzeul Etnografic Reghin îşi are începuturile în anul 1960, datorită eforturilor depuse de etnograful Anton Badea. În prezent, patrimoniul muzeului numără circa 8.000 de obiecte, iar clădirea în care funcţionează acesta  se află pe Lista Monumentelor Istorice şi de Arhitectură din România.

În privinţa expoziţiilor, acestea se grupează în trei categorii: expoziţii în aer liber, expoziţii permanente şi expoziţii temporare, iar colecţiile sunt împărţite în cinci categorii principale: Artă populară, Icoane pe sticlă, Textile, Port popular şi Lemn. De asemenea, vizitatorii au posibilitatea să afle informaţii despre obiceiuri precum „Fuga din tău”, „Udatul nevestelor”, „Ospăţul oilor”, „Cununa la secerat”, dar şi despre ocupaţii tradiţionale cum ar fi albinăritul, pescuitul, agricultura şi păstoritul.

Program de vizitare al muzeului este de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon/fax 0265-512.571.

c2

Muzeul Satului Hodoşa

Se află în satul Sâmbriaş nr. 370, Hodoşa, comună situată în partea central-estică a judeţului Mureş, în zona Dealurilor Târnavei Mici, străbătută de DJ 135A, care asigură legătura nord-sud şi de DJ 153A, care asigură legătura est-vest. Activitatea lui Bartók Béla, care a făcut ample cercetări folclorice în zona Văii Nirajului, este comemorată în incinta muzeului, care deţine şi o colecţie de unelte şi obiecte folosite în gospodăriile săteşti de odinioară.

De asemenea, turiştii care vizitează Hodoşa au o ofertă din care amintim o biserică din secolul al XIV-lea, ateliere de confecţionat pălării şi obiecte din paie, peste 100 de case străvechi, ţărăneşti, ţuicării tradiţionale unde se produce palincă de prune tradiţională

Programul de vizitare al muzeului este de luni până duminică, între orele 8.00 – 20.00, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0265-349.128.

c3

Muzeul Satului Păsăreni

Este localizat chiar în centrul comunei Păsăreni, comună traversată de DJ 151D şi aflată la circa 18 kilometri de municipiul Târgu-Mureş, pe Valea Nirajului,între comunele Acăţari şi Găleşti. Obiectivul a fost înfiinţat de Albert Buzási József, care a adunat de la localnici numeroase piese etnografice, cum ar fi unelte şi lucruri aflate în casele tradiţionale din zonă şi este considerat drept una din cele mai valoroase colecţii etnografice din judeţul Mureş.

Totodată, oferta turistică a comunei Păsăreni mai cuprinde obiective precum Biserica Inima Sfântă a lui Hristos, Columna comemorativă Kiss Gergely, Monumentul Întâlnirii din incinta Bisericii Reformate Păsăreni, Cimitirul Eroilor Gălăţeni şi Conacul Horvath-Petrichevich.

Programul de vizitare al muzeului este flexibil, în funcţie de solicitările grupurilor organizate de turişti, care sunt invitaţi să îşi anunţe sosirea la sediul Primăriei din localitate, care asigură ghid, la numărul de telefon 0265-710.290.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE