Home / Agricultura / Măsurile de finanţare pentru fermieri şi GAL-uri prezentate de reprezentanţii AFIR

Măsurile de finanţare pentru fermieri şi GAL-uri prezentate de reprezentanţii AFIR

Distribuie

Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureş a găzduit vineri, 16 septembrie întâlnirea reprezentanţilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) cu fermierii şi reprezentanţii Grupurilor de Acţiune Locală din judeţul Mureş. Întâlnirea a fost convocată de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş la care a fost prezentă Simona Man directorul general adjunct AFIR. img_0582„Am considerat că este oportun să venim în mijlocul fermerilor tocmai din dorinţa de a clarifica împreună eventualele sincope care au apărut pe parcursul derulării programului trecut şi care sperăm să nu ne mai dea bătăi de cap pe programul PNDR 2020. Banii sunt suficienţi, depinde doar de dumneavoastră să ştiţi exact ce vă doriţi, să vă conturaţi proiectele şi să le argumentaţi foarte bine, astfel încât să puteţi fi adevăraţii beneficiari ai acestor proiecte”, a precizat Simona Man, directorul general adjunct AFIR. Simona Man a prezentat situaţia la zi în cadrul depunerii proiectelor pentru PNDR 2014-2020, valoarea plăţilor efectuate în prezent fiind de peste 300 de milioane de euro. „Până în acest moment, pe programul 2020 s-au depus 18.172 de cereri de finanţare, cu o valoare de 2,88 miliarde de euro. Peste 4.800 de cereri deja au fost selectate, cu valoare de 890 de milioane de euro, iar până în acest moment s-au semnat contracte cu peste 3.800 de beneficiari. Au fost făcute plăţi, până la acest moment pe programul 2020 valoarea acestor plăţi este de 322 de milioane de euro. Încet, lucrurile funcţionează. Eu consider că este o idee fals indusă faptul că nu se accesează fonduri europene şi că lucrurile nu sunt aşa cum ne-am dori noi. Chiar sunt foarte bune şi sunt pe un trend ascendent. Faţă de programul trecut stăm mult mai bine pe programul 2020, comparând startul celor două programe. Aşadar, aşteptăm cu toată încredereea să depuneţi proiecte, suntem alături de dumneavopastră. Dacă aveţi senzaţia că lucrurile nu funcţionează, lucruri pe care putem încă să le modificăm, nu ezitaţi nicio secundă să ne trimiteţi adrese, să venim în sprijinul dumneavoastră, să încercăm să clarificăm lucrurile”, a precizat directorul general adjunct AFIR.

Măsuri de finanţare pentru exploataţii agricole

Reprezentanţii AFIR au prezentat măsurile de finanţare din domeniul agricol, vizate fiind sectorul pomicol şi modernizarea fermelor agricole. „Măsura de modernizare a exploataţiilor agricole prin care se pot înfiinţa sau moderniza exploataţiile deja existente. Este o măsura care a avut succes până acum, şi anul trecut şi în acest an, banii s-au tras repede cât de cât repede pe partea de vegetal, la fel s-au tras toţi banii pe partea de sector zootehnic. Există în momentul de faţă fonduri disponibile pentru sectorul de fermă de familie. Dacă aveţi proiecte în pregătire e cazul să încercaţi să le depuneţi, şi dacă aveţi ceva nelămuriri să ne contactaţi, să vedem unde se pot rezolva anumite probleme. Tot legat de tipicul judeţului Mureş, partea de sector pomicol cuprinde submăsuri unde se pot depune proiecte. În acest moment nu s-au depus foarte multe proiecte, pe sectorul de exploatare şi înfiinţare, modernizare sau reconversie exploataţii pomicole mai sunt fonduri disponibile de 50 de milioane de euro. Pentru partea de obţinere material săditor avem 6 milioane de euro disponibile. La partea de procesare a produselor agricole plafoanele sunt destul de ridicate, unde avem pentru crearea de unităţi de procesare 40 de milioane de euro, peste 10 milioane de euro pentru crearea de unităţi de procesare în zona montană. Pentru anul viitor s-a lansat o nouă sesiune pentru instalarea tinerilor fermieri, respectiv Sub-măsura 6.1, unde se acordă între 40.000 şi 50.000 de euro nerambursabili. Acest sprijin este de 100 %, acordat tinerilor fermieri care doresc să se stabilească în mediul rural, care doresc să preia în special exploataţii de la părinţi şi să se ocupe în continuare de ele”, a precizat Cătălin Iacob, expert în cadrul AFIR.img_0583

Fonduri generoase pentru GAL-uri

Alt domeniu beneficiar al măsurilor de finanţare prin PNDR 2014-2020 este cel al Grupurilor de Acţiune Locală (GAL), beneficviare de măsuri de finanţare, în special prin Măsura 19. „Pe PNDR 2007-2013 au performat în România 163 de GAL-uri. Pe PNDR-ul actual 2014-2020 avem 239 de GAL-uri. Anvelopa financiară pentru Axa 4 pe PNDR 2014-2020 este de 536 milioane de euro. Abordarea LEADER ‚este una de jos în sus, care porneşte de la nevoile comunităţii. Termenul de depunere a strategiilor de dezvoltare locală pe PNDR-ul actual a fost data de 28 aprilie 2016. Toate potenţialele GAL-uri, cele 239 care au depus strategia au fost selectate. La nivelul APDRP au fost eliberate până acum două săptămâni 33 de autorizaţii de funcţionare pentru GAL. Pe programarea actuală PNDR 2014-2020 finanţarea va fi mai generoasă pentru GAL-uri, şi va fi mai bine”, a precizat Fernando Palici, expert DATLIN-SL în cadrul AFIR.

Fonduri pentru microintreprinderi din mediul rural

Horia Bănescu, expert în cadrul serviciului investiţii nonagricole a prezentat măsurile de finanţare adresate microintreprinderilor şi fermierilor din mediul rural destinate activităţilor nonagricole. „Sunt două submăsuri, una fiin sub formă de sprijin forfetar. Sub-măsura 6.2 vizează în special investiţii noi. Sprijinul forfetar reprezintă un sprijin fără cofinanţare poate fi de 50.000 de euro , sau 70.000 de euro pentru activităţi sanitare, sanitar veterinare sau activităţi productive, respectiv agroturism.Sub-măsura 6.4 este una de investiţii şi se adresează aceloraşi beneficiari şi vizează acelaşi tipuri de activităţi, productive, meşteşugăreşti, agroturism, servicii pemtru populaţia rurală. Sprijinul în cazul acestei submăsuri ajunge până la 200.000 de euro sprijin nerambursabil. Cofinanţarea este de 70 %, care pooate fi ridicată până la 90 % pentru activităţi productive, servicii sanitare, sanitar veterinare şi agroturism, sau pentru proiectele din toate celelalte domenii depuse de către fermieri care au activat minim 12 luni în agricultură şi care dovedesc obţininerea de venituri. Beneficiarii măsurilor pot fi formele organizate, fie ca microintreprinderi, fie ca intreprinderi mici care au până la maxim 9 angajaţi, cu o cifră de afaceri anuală de 2 milioane de euro, intreprinderi mici cu 10-49 de salariaţi cu o cifră de afaceri de până la 10 milioane de euro. Sunt două submăsuri care s-au bucurat de o mare atenţie din partea solicitanţilor. În primele cinci zile, pe sub-măsura 6.2 au fost depuse peste 2.000 de proiecte, acoperindu-se integral valoarea scoasă la licitaţie, dubându-se practic, ajungând la 200 %. Ambele sesiuni aferente anului 2015 s-au închis, urmează evaluarea proiectelor. Vor fi scoase în consultare ghidurile solicitantului, urmând să se redeschidă noile sesiuni cât mai repede. Noi sperăm undeva la începutul anului 2017”, a precizat Horia Bănescu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.