Home / Cultură / VIDEO: Filarmonica, punte de legătură între România şi Japonia

VIDEO: Filarmonica, punte de legătură între România şi Japonia

Distribuie

111Două tinere talente ale muzicii de cameră din judeţul Mureş vor beneficia de câte o bursă de studiu din partea Asociaţiei de Prietenie Kumamoto -România. Anunţul a fost făcut joi, 15 septembrie, cu ocazia tradiţionalului concert simfonic extraordinar al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş organizat în debutul stagiunii 2016-2017, în colaborare cu Asociaţia de Prietenie Kumamoto-România şi patronat de Ambasada Japoniei din România, eveniment onorat de prezenţa Excelenţei Sale Kisaburo Ishii, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în România.

112

Discursurile oficiale au fost deschise de gazda evenimentului, Vasile Cazan, managerul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş, care a sublinit trăinicia relaţiilor culturale existente între oraşul japonez Kumamoto şi municipiul Târgu-Mureş. „Bine aţi venit la acest concert extraordinar pe care îl organizăm în fiecare toamnă, împreună cu Ambasada Japoniei în ţara noastră şi cu Asociaţia Kumamoto România, asociaţie care a fost înfiinţată în urmă cu peste 15 ani tocmai pentru a promova şi susţine valorile muzicale locale, respectiv elevi talentaţi de la Liceul de Artă din oraşul nostru”, a afirmat Vasile Cazan.

Consiliul Judeţean Mureş, instituţie sub a cărei tutelă îşi desfăşoară activitatea şi Filarmonica de Stat din Târgu-Mureş, a fost reprezentată de vicepreşedintele Alexandru Cîmpeanu, care a îndemnat mureşenii să fie alături de Filarmonică în noua stagiune. Totodată, reprezentantul Consiliului Judeţean Mureş a promis susţinere pentru alte activităţi culturale similare. „Aş dori în primul rând să îi adresez mulţumiri Excelenţei Sale, ambasadorul Japoniei în România, pentru că ne-a onorat cu prezenţa astăzi, la Târgu-Mureş, împreună cu soţia domniei sale, vizită care ne întăreşte încrederea că activitatea muzicală în judeţul Mureş se manifestă la nivelul cel mai înalt”, a menţionat Alexandru Cîmpeanu.

Schimburi culturale reuşite

Surprinzător (sau nu…), înainte de a transmite mesajul oficial al instituţiei pe care o reprezintă, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei la Bucureşti a salutat publicul în limba română, cu un impecabil „Bună seara”, gest primit cu aplauze. Apoi, Excelenţa Sa Kisaburo Ishii a mărturisit că apreciază modul în care Asociaţia de Prietenie Kumamoto-România dezvoltă relaţiile culturale dintre Japonia şi România, în special prin intermediul muzicii, considerată o trainică “punte de legătură” între naţiuni. „Există o legătură foarte puternică între oraşul dumneavoastră şi oraşul natal al dirijorului Shinya Ozaki, Kumamoto, prin intermediul Asociaţiei de Prietenie Kumamoto-România. Astfel, muzicieni din Japonia au posibilitatea de a susţine concerte în România, iar tineri talentaţi din România să beneficieze de burse de studiu”, a afirmat ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în România „Nu am nicio îndoială că tinerii care beneficiază de burse vor ajunge foarte buni profesionişti în domeniul muzical, iar aceste concerte sunt punţi de legătură între Japonia şi România. Muzica este un lucru care poate lega pe toată lumea, este o punte de legătură între oameni şi culturi. Sper ca prin intermediul unor asemenea activităţi, legătura dintre Japonia şi România va deveni mai puternică”, a completat Excelenţa Sa Kisaburo Ishii.

113

Concert de excepţie

La pupitrul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş s-a aflat, din nou, dirijorul Shinya Ozaki, protagonistele concertului extraordinar fiind Chiyo Hagiwara, la pian (Japonia) şi cele două beneficiare ale bursei de studiu, Csizmadi Kinga (studentă la Academia de Muzică din Budapesta), la flaut şi Völgyesi Bianca (elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă din Târgu-Mureş, profesor coordonator Ioan Moldovan Lircă), la oboi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.