TIFF, trei zile de poveste la Târgu-Mureș Slider
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 791 Vizualizări

TIFF, trei zile de poveste la Târgu-Mureș

Cea de-a patra ediție a evenimentului organizat de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se deschide oficial vineri seara la Palatul Culturii, ora 21.15 cu premiera filmului ”Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, film distins anul acesta cu premiul FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la Cannes, Trofeul Transilvania la TIFF 2016. și, recent, două premii importante la Sarajevo. thumb_gheorghe-visu_caini_credit-foto-iulia-weissAcțiunea filmului este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer. Filmul îi are în distribuție pe Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru și Gheorghe Visu care va fi și oaspetele premierei de vineri seara de la Palatul Culturii.

Reconstituirea, în prezența actorilor George Mihăiță și Vladimir Găitan

1-reconstituireaPrima zi din cadrul TIFF Mureș mai programează la Cinema ”Arta” începând cu ora 16:00 filmele Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan), Tinerețe (regia Paolo Sorrentino), Fiul lui Saul (regia Nemes Laszlo), în prezența actorului Molnar Levente, și Testamentul nou-nouț (regia Jaco van Dormael). Alt moment de referință din cadrul primei zile de TIFF Mureș va fi proiecția filmului Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie în prezența actorilor Vladimir Găitan și George Mihăiță, găzduită de Palatul Culturii începând cu ora 19:00. Programul zilei de vineri mai cuprinde proiecțiile filmelor Profesorul de vioară (regia Sergio Machado), ora ora 20:00 în Piața Cetății, și Balta albă (regia Silviu Munteanu), ora 20:00 la GCafe.

Afacerea Est, sau cât de absurdă şi sarcastică poate fi viaţa

afacerea_est_stillPrintre atracțiile zilei de sâmbătă, 24 septembrie din cadrul TIFF Mureș se numără proiecția filmului Două lozuri (regia Paul Negoescu) în prezența actorilor Dragoș Boguță și Alexandru Papadopol, care va fi găzduită de Piața Cetății Târgu-Mureș începând cu ora 20:00, și Afacerea Est (regia Igor Cobileanski) în prezența actorului Daniel Busuioc care va avea loc la Palatul Culturii începând cu ora 18:00. Filmul are ca protagoniști actori cunoscuți din teatru și film din România și Moldova. Ion Sapdaru îl interpretează pe Petro, un personaj impulsiv, descurcăreț dar și un maestru al înșelăciunilor. El devine prietenul și partenerul de afaceri al lui Marian, jucat de Constantin Pușcașu. Marian este cântăreț la corul local din Leova, este intelectualul orășelului de provincie, foarte cinstit și își dorește să strângă bani pentru a se însura cu iubita sa, Veronica. Cei doi se împrietenesc treptat pe parcursul călătoriei lor prin Europa de Est, în încercarea de a face un ban rapid pentru a-și îndeplini fiecare visul și a-și depăși situația. Marian și Petro trec printr-o serie de aventuri și obstacole, iar când aproape dau lovitura, pierd totul și trebuie să înceapă de la zero. Scenariul este inspirat de poveștile de viață ale moldovenilor, pline de umor și haz de necaz. Tot sâmbătă, iubitorii filmului mai pot vedea filmele În căutarea tatălui pierdut (regia Ionuț Teianu), Francofonia (regia Alexander Sokurov), Lily Lane (regia Benedek Fliegauf), Sieranevada (regia Cristi Puiu) la Cinema ”Arta” începând cu ora 15:00, Patrula (regia Goda Krisztina), Valul ucigaș (regia Roar Uthaug) la Palatul Culturii, și B-Movie: Lust & Sound in West (regia J. A. Hoppe, H. Lange, K. Maeck) la GCafe. Muzică, artă şi haos în sălbaticul Berlin de Vest în anii ’80. Oraşul izolat a devenit un creuzet creator pentru diverse subculturi. Înainte de căderea cortinei de fier, totul părea posibil.B-Movie este un colaj plin de ritm al unor imagini inedite dintr-un deceniu frenetic şi creativ.

Julieta, cea mai nouă producție marca Pedro Almodovar

1237088_julieta_8Oferta TIFF pentru duminică cuprinde două premiere, Statele Unite ale iubirii (regia Tomasz Wasilewski) ora 22:15, Palatul Culturii, și Julieta (regia Pedro Almodovar) care va rula începând cu ora 20:00 în Piața Cetății. Julieta trăieşte în Madrid cu fiica sa. Amândouă îndură în tăcere lipsa soţului, respectiv a tatălui fetei. Dar se pare că nu întotdeauna durerea reuşeşte să apropie oamenii. Uneori ea îi desparte şi mai mult. Când fiica împlineşte 18 ani, şi ea îşi abandonează mama fără nicio explicaţie. Julieta face tot posibilul să o găsească, însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puţin îşi cunoştea propria fată.„Julieta marchează întoarcerea mea la universul feminin. Aproape toate actriţele din acest film sunt complet noi pentru mine. Dar acum pot spune că Adriana Ugarte şi Emma Suárez (actriţele care o interpretează pe Julieta la tinereţe, respectiv la maturitate – n.red.) fac şi ele parte din forul meu olimpian, umăr la umăr cu muzele mele: Penélope Cruz, Carmen Maura, Victoria Abril, Marisa Paredes şi Cecilia Roth“, afirmă regizorul Pedro Almodóvar.

Orizont”, Moara cu noroc în variantă modernă

orizont-still-03-600x380Ziua de duminică mai programează filmele Carol (regia Todd Haynes), Febră în zori (regia Gardos Peter), Dublu (regia Catrinel Dănăiață), Ilegitim (regia Adrian Sitaru) la Cinema ”Arta” începând cu ora 16;00, respectiv Trei amintiri din tinerețe (regia Arnaud Desplechin), Orizont (regia Marian Crișan), Mama și toți tăcăniții din familie (regia Fekete Ibolya) la Cinema ”Arta”.
Proiecția filmului Orizont va începe la ora 18:30 și îl are invitat pe actorul Hathazi Andras, actorul principal din filmul Orizont. Încercând să își găsească „norocul”, Lucian (András Hatházi) și Andra (Rodica Lazăr) – soț și soție – preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munții Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte și la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

Final de TIFF cu Janis Joplin

UNSPECIFIED - CIRCA 1970: Photo of Janis Joplin Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images
UNSPECIFIED – CIRCA 1970: Photo of Janis Joplin Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

Finalul maratonului de filme TIFF se va încheia la GCafe, cu proiecția documentarului Janis: Little Girl Blue (regia Amy J. Berg) programat la ora 19:00. Janis Joplin este una dintre cele mai iubite cântăreţe rock din toate timpurile, figură emblematică a unei întregi generaţii, personalitate tragică şi neînţeleasă, care a captivat milioane de ascultători şi a deschis drumuri neumblate, deşi s-a stins timpuriu, în 1970, la doar 27 de ani.Cu filmul „Janis”, regizoarea nominalizată la Oscar Amy Berg („Deliver Us from Evil”, „West of Memphis”) realizează un portret intim şi subtil, aducând pentru prima dată pe marele ecran povestea detaliată a lui Janis Joplin, personalitatea ei artistică ambiţioasă, complexă, în anii în care trăieşte experienţa celebrităţii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE