VIDEO: Medicii de la Institutul Inimii fac minuni. Un bucureștean a primit o nouă șansă la viață Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 2371 Vizualizări

VIDEO: Medicii de la Institutul Inimii fac minuni. Un bucureștean a primit o nouă șansă la viață

Un bărbat în vârstă de 46 de ani, din București, a primit, în noaptea de miercuri spre joi, o inimă nouă și o șansă la viață datorită unui transplant cardiac efectuat de către o echipă de medici de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș, condusă de prof. dr. Horațiu Suciu. Pacientul s-a aflat la a treia intervenție cardiacă. Prima a avut-o în anul 1996, iar a doua în anul 2009. Acesta este de patru luni internat la clinica din Târgu-Mureș, iar pe lista pe așteptare pentru un cord compatibil s-a aflat de aproape un an de zile. Alături i-a fost în tot acest timp soția, care a sperat mereu într-o minune.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a declarat joi, 22 septembrie, într-o conferință de presă, că o echipă de la IUBCvT Târgu-Mureș s-a deplasat la spitalul din Moinești pentru a preleva cordul de la o femeie în vârstă de 46 de ani, din județul Bacău, victimă a unui accident vascular cerebral. Acesta este al zecelea transplant efectuat anul acesta la IUBCvT, la nivel național Institutul din Târgu-Mureș fiind singurul centru unde se face în prezent transplant de cord. „În cursul acestei nopți, am efectuat o nouă intervenție de transplant cardiac la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. Este cea de-a zecea intervenție de transplant din acest an. Cel care a beneficiat de această intervenție este un pacient în vârstă de 46 de ani, din București, aflat într-o stare avansată de insuficiență cardiacă. Pacientul era internat din data de 1 iunie în clinica noastră, fără posibilitatea de a putea fi externat din cauza acestor fenomene de insuficiență cardiacă, care nu puteau fi controlate medicamentos. El a așteptat un cord în condiții de spitalizare, cord care a venit în cursul serii, când am fost informați despre existența unui donator la spitalul din Moinești, județul Bacău. Echipa care s-a deplasat acolo pentru prelevare a constatat existența unor condiții foarte bune pentru îngrijirea pacienților, iar pe această cale doresc să felicit colegii din Moinești. Donatorul este o femeie, în vârstă de 46 de ani, victimă a unui accident vascular cerebral, un pacient îngrijit în condiții exemplare”, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu.

Pacientul nu s-a aflat la prima intervenție chirurgicală. Acesta a mai fost operat în anul 1996 și ulterior în anul 2009, dar afecțiunea cardiacă a progresat până când pacientul a ajuns într-un stadiu avasant de insuficiență cardiacă. „A fost o prelevare multi-organ. S-au prelevat cordul, ficatul, rinichii și plămânii. Cordul a ajuns în clinica noastră în cursul nopții, la ora 1.30, pe calea aerului cu ajutorul unui avion militar și dorim să-i mulțumim Ministerului Apărării pentru suportul pe care l-a acordat acestei misiuni. Intervenția a început în jurul orei 24.00 și s-a terminat în jurul orei 7.00. Țin să menționez că pacientul se află la a treia intervenție cardiacă, deși este tânăr. A beneficiat de două intervenții chirurgicale, una în 1996 și una în 2009, dar afecțiunea cardiacă a progresat până când pacientul a ajuns într-un stadiu avasant de insuficiență cardiacă. Suntem foarte mulțumiți de evoluția pacientului, până în prezent și anticipăm o evoluție favorabilă și o reinserție cât mai rapidă în viața socială și în familie”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu.

Emoționată și fericită, Daniela Grosu, soția pacientului, a transmis că în ultima perioada starea de sănătate a soțului ei s-a agravat atât de tare, astfel încât orice gest pe care îl făcea necesita un mare efort. Suferința pacientului și a familiei a ajuns la final grație acestei operații, care înseamnă șansa la o viață nouă. „După atâta suferință și după atâta timp petrecut prin spitale, s-a întâmplat în sfârșit minunea. Am fost pe lista de așteptare din octombrie 2015, dar de la 1 aprilie boala s-a agravat și am stat numai prin spitale. De la 1 iunie este internat aici, iar eu sunt lângă el de două luni. Soțul meu s-a bucurat foarte mult când a auzit de transplant, a fost singura lui șansă la o nouă viață și dorim să-i mulțumim domnului profesor Suciu și echipei medicale pentru că ne-au fost alături în această perioadă. Vrem, de asemenea, să-i mulțumim familiei donatorului pentru că a făcut posibilă această intervenție”, a transmis Daniela Grosu.

Șeful Secției de Anestezie Pediatrică din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș, dr. Sorin Pașcanu, a afirmat că după efectuarea cu succes a intervenției chirurgicale, medicii sunt focusați pe recuperarea pacientului și pe reintegrarea acestuia în familie și în viața socială. „Acest pacient este internat de patru luni și a trecut prin cel puțin două evenimente care-i puteau fi fatale. În terapie, a fost de două ori în stadiul de insuficiență cardiacă severă, o stare din care am reușit să-l scoatem, să-l reechilibrăm. (…) Intervenția a decurs fără probleme și suntem mai degrabă preocupați de ceea ce urmează, știm că nu-i va fi ușor să se recupereze după starea severă de insuficiență cardiacă în care s-a aflat. Suntem încrezători că îl vom putea ajuta până la capăt”, a arătat dr. Sorin Pașcanu.

La nivel național, IUBCvT Târgu-Mureș rămâne singurul centru unde se face în prezent transplant de cord, însă medicii de aici continuă să se confrunte cu probleme, atât în ceea ce privește partea de resurse umane, cât și în ceea ce privește lipsa anumitor medicamente, care sunt necesare pacienților. Au existat situații în care medicii au fost nevoiți să amâne intervenții chirurgicale din cauza lipsei de personal.
„Institutul nostru rămâne în continuare singura unitate medicală în care se desfășoară o activitate constantă și permanentă de transplant cardiac. Ne dorim să putem continua această activitate de înaltă performanță, pentru că întâmpinăm dificultăți din ce în ce mai mari. Dificultățile provin din zona resurselor umane, sunt tot mai puțini specialiști care își doresc să continue această activitate, iar aici nu mă refer doar la medici, ci și la personalul sanitar mediu, la asistente medicale. Ne desfășurăm activitatea în condiții de resurse umane destul de precare. De multe ori suntem nevoiți să amânăm intervenții chirurgicale din cauză că nu putem îngriji suficienți bolnavi la nivelul dotărilor pe care le avem. Este un domeniu dificil, prin urmare avem impedimente în a angaja personal. E o birocație legată de aprobarea posturilor și scoaterea la concurs, lucruri care ar trebui să fie mai simplificate. Se pleacă des în străinătate, se pleacă cu demisii, se cer concedii fără plată, iar noi trebuie să așteptăm cu lunile până când aceste posturi pot fi scoase la concurs. În al doilea rând, lipsesc anumite medicamente pe piața din România. Noi am atras de multe ori atenția asupra faptului că suntem nevoiți să lucrăm la limita siguranței pacientului din cauza faptului că sunt necesare medicamente care ne-ar oferi o siguranță mult mai mare. Sperăm să se rezolve aceste lucruri, pentru că deși este vorba o specialitate mai restrânsă, acești pacienți au nevoie de medicamente și trebuie să fie prezente în țară”, a explicat prof. dr. Horațiu Suciu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE