Peste 80 de nou-născuți cu malformații cardiace critice în ultimii doi ani, la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 387 Vizualizări

Peste 80 de nou-născuți cu malformații cardiace critice în ultimii doi ani, la Târgu-Mureș

Șefa Clincii de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș, conf. univ. dr. Manuela Cucerea, a prezentat vineri, 23 septembrie, în cadrul Congresului Național de Neonatologie, un studiu retrospectiv referitor la numărul de copii internați cu diagnosticul de malformație cardiacă critică în perioada neonatală, la clinica din Târgu-Mureș, un centru terțiar de terapie intensivă neonatală, cu experienţă şi tradiţie în diagnosticul şi tratamentul nou-născutului cardiac.

Conf. univ. dr. Manuela Cucerea a afirmat că în ultimii doi ani și jumătate, din ianuarie 2014 și până în mai 2016, la clinica din Târgu-Mureș au fost 84 de cazuri de nou-născuți cu malformații cardiace critice. „Chiar dacă prognosticul de boală neonatală s-a ameliorat semnificativ, aceste malformații dau o morbiditate și o mortalitate foarte mare. Diagnosticul prenatal este extrem de important, atât pentru neonatologi, cât și pentru viitorul copilului. (…) În perioada ianuarie 2014-mai 2016, am avut 84 de cazuri de nou-născuți cu malformații cardiace critice. Par puține dar sunt enorm de multe. Nu au intrat în această statistică cazurile care au mers direct la cardiologie pediatrică, cel puțin 25, din cauza faptului că noi nu am avut posibilitatea să le găzduim și am mai avut în jur de 20 de nou-născuți cu malformații critice care au mers direct în terapia intensivă a chirurgiei cardiovasculare tot din același motiv. Așadar, numărul total de nou-născuți care s-au adresat unității noastre este peste 120”, a precizat conf. univ. dr. Manuela Cucerea.

Potrivit medicului, aproape 90% din mamele care au născut copii cu malformații critice au avut cel puțin un examen ecografic în trimestrul II de sarcină. „Aproape 58% din cazuri au avut un diagnostic de malformație cardiacă, deci diagnosticul prenatal, iar acest lucru este foarte important. Spre centrul nostru sunt dirijiați foarte mulți copii care au deja acest diagnostic, deci foarte multe gravide vin să nască în centrul nostru, iar acesta motivul pentru care suntem atât de aglomerați și nu putem să primim întotdeauna copii născuți în alte maternități. Trei din cele 84 de cazuri au asociat și alte malformații extracardiace și mai mult de jumătate din copii s-au născut în centrul nostru, iar aproape jumătate au fost transferați după naștere într-o maternitate de nivel 1 sau 2”, a explicat conf. univ. dr. Manuela Cucerea.
Al treilea Congres Național de Neonatologie, cu participare internațională, are ca temă „Patologia cardiocirculatorie neonatală” și este organizat de Asociaţia de Neonatologie din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, Colegiul Județean al Medicilor Mureş și SCJU Târgu-Mureş. Manifestarea se desfășoară până mâine, 24 septembrie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE