Home / Cultură / Aplauze pentru eroii din „Reconstituirea” la TIFF Mureş

Aplauze pentru eroii din „Reconstituirea” la TIFF Mureş

Distribuie

Actorii George Mihăiță, Vladimir Găitan și Ileana Popovici au fost răsplătiți cu Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a patra ediție a TIFF Mureș. Cei trei actori au fost vineri seara la Palatul Culturii invitații speciali ai proiecției de gală a filmului Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie. img_0782“Proiecţia de gală a filmului Reconstituirea e un eveniment la care visam de mult. Am vrut să-l organizăm şi la Cluj dar nu s-au potrivit nişte etape. Proiecţia filmului de la Târgu Mureş are şi o încărcătură fericită, actorul George Mihăiţă împlineşte frumoasa vârstă de 68 de ani. Reconstituirea este filmul românesc cel mai apreciat din istoria filmului românesc. Nu o spun eu, o spun criticii, şi mulţi alţii care au făcut un top al celor mai bune filme româneşti din toate timpurile. Este un film de referinţă, un film care, dacă ne uităm ce se întâmplă azi în ţară în ultimele zile vedem că vorbeşte, cu limbajul altor timpuri cam despre acelaşi lucruri, despre revolta unei generaţii, despre oameni care vor să schimbe ceva versus oameni surzi şi cărora nu le pasă. E o mare onoare şi bucurie să-i avem de faţă pe cei trei mari actori protagonişti, cu regretul că o mare parte din distribuţie nu se mai află printre noi”, a precizat în deschidere Tudor Giurgiu, directorul TIFF.

Este un film care merită văzut”

img_0787Cei trei au urcat pe scenă în aplauzele publicului, la fel de tineri şi frumoşi ca în 1968, anul în care Reconstutuirea a pornit la drum. “Vă mărturisesc că sunt foarte emoţionată de câte ori mă întâlnesc cu Mihăiţă şi cu Duţu pentru că noi suntem, din momentul în care am făcut acest film în 1968 am rămas ca nişte fraţi. Suntem foarte legaţi, viaţa şi cariera noastră s-a schimbat din momentul în care regizorul Lucian Pintilie a considerat că suntem buni pentru acest film. Destinui fiecăruia dintre noi a fost marcat de acest film, fapt pentru care îi datorăm foarte mult domnului Lucian Pintilie , acestui film care după atâţia ani mai rezistă încă. Este un film care merită văzut deoarece are foarte multe din trecut dar cu extrem de multe lucruri actuale”, a precizat actriţa Ileana Popovici.

Tot ce am trăit noi în anii aceia să nu se mai repete niciodată”

img_0788A urmat actorul Vladimir Găitan, emoţia revederii cu publicul din Târgu Mureş fiind dublată de cea a revederii cu sora sa, stabiltă de mulţi ani la Târgu Mureş. “Mă bucur de două ori, o dată că sunt alături de dumneavoastră, iar a doua oară de faptul că această întâlnirea mi-a oferit prilejul să o revăd pe surioara mea care trăişte aici în Târgu Mureş de foarte mulţi ani de zile. Toate acestea m-au făcut să vin o dată în plus cu mare drag şi cu mare bucurie la întâlnirea din această seară. Filmul nostru este un film al unei generaţii, a unei generaţii care încet, încet ne retragem de pe scena vieţii, şi vă lăsăm ca un testament, ca povestea acestui film să nu se mai repete niciodată în ţara asta. Este un film testament, fără a greşi cu nimic când afirm acest lucru, pentru că el vine de undeva dintr-o negură de care noi credem că am scăpat, dar de care de foarte multe ori trebuie să avem grijă deoarece istoria se poate repeata. Este un film lecţie a unei generaţii, un fel de ştafetă pe care o predăm cu toată dragostea şi cu spaima ca tot ce am trăit noi în anii aceia să nu se mai repete niciodată. Mă gândesc la copii dumneavoastră, la copiii noştri, şi de ce nu, la puţinii ani pe care îi mai avem, să nu mai trăim ce-am trăit. Vă mulţumesc pentru aplauze şi din toată inima vă spun că vă iubesc”, a spus Vladimir Găitan.

George Mihăiţă, 68 de ani de viaţă serbaţi la TIFF Mureş

img_0789Seara a fost una special şi pentru cel de-al treilea protagonist al filmului Reconstutuirea, actorul George Mihăiţă serbându-şi cei 68 de ani de viaţă chiar în ziua proiecţiei de gală a filmului de la Târgu Mureş. Este a 68-a mea aniversare, şi consider cel mai frumos cadou pe care l-am primit de ziua mea de naştere prezenţa la proiecţia de gală a filmului Reconstutirea. Mulţumesc lui Tudor, ştiu cât s-a zbătut ca acest film să fie în cadrul TIFF. Nu e uşor, din diverse motive, de aceea îi mulţumesc în mod special. În 2008, 40 de cronicari, tineri şi mai puţin tineri au făcut un clasament al celor mai bune zece filme româneşti, iar Reconstituirea a ieşit pe locul 1. Vă daţi seama de bucuria noastră, a celor care am jucat în acest film. În vremea premierei filmului care nu a mai avut loc, în anul 1970, filmul a intrat pe uşa din dos a istoriei cinematografiei, iar diploma primită aici la Târgu Mureş este un gest simbolic.  La ora când a fost vizionat filmul de către tovarăşii de atunci, unul dintre ei a spus că acest film trebuie închis într-o cameră şi înghiţită cheia. Veţi privi filmul cu ochii de atunci şi cu cei de acum şi veţi vedea dacă ceea ce vă spunem noi este adevărat sau nu. Sunt emoţionat, este ziua mea de naştere, de aceea vă consider prieteni pentru că o petrec alături de dumneavoastră”, a spus George Mihăiţă

Omagiu adus celor plecaţi

foto-reconstituireaIleana Popovici nu i-a uitat pe cei care au pus umărul la construcţia filmului, trecuţi la cele veşnice.“Noi într-un fel suntem iubiţi de Dumnezeu pentru că putem la vârsta noastră să venim în faţa dumneavoastră să vă prezentăm un film, la care ţinem atât de mult. De aceea doresc să aducem puţin aminte şi un gând pios pentru marii actori din acest film care din păcate nu mai sunt printre noi, actorul George Constantin, marele Emil Bota, actor şi poet, Bădia Ernest Maftei, şi ceilalţi care au participat şi care din păcate nu mai sunt printre noi, sunetistul Andrei Pap, care a pus atâta suflet în acest film de care am rămas cu toţii legaţi ca într-o familie. Să ne amintim şi de ei cu drag, şi cu fiecare ocazie să-i pomenim celor care poate nu i-au cunoscut, sau celor care nu știu despre cine este vorba”, a subliniat Ileana Popovici.

 

De asemenea, verificati

Asigurăm condiții de viață mai bune pentru mureșeni cu fonduri europene

Distribuie În ultimii 4 ani am mobilizat fonduri europene pentru realizarea a peste 27 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.