Concluzii îngrijorătoare: Sarcina la adolescente, o problemă de amploare Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 375 Vizualizări

Concluzii îngrijorătoare: Sarcina la adolescente, o problemă de amploare

Cele mai multe metode de planificare familială sunt cunoscute, dar incomplet și incorect în mediul rural, arată raportul „Bariere și factori favorizanți în utilizarea serviciilor de planificare familială și asistență prenatală”, dat publicității de Fundația World Vision România, conform AGERPRES.
Potrivit raportului, nu sunt cunoscute în mediul rural criteriile de alegere a unei metode contraceptive, eficiența, siguranța, modul corect de utilizare și efectele secundare ale diverselor metode, iar avortul este o opțiune frecventă pentru evitarea consecințelor sarcinilor nedorite, deși se cunosc posibilele complicații.
„Nu este cunoscut și discutat cu gravida calendarul de consultații și investigații pe parcursul celor nouă luni de sarcină la care mama are dreptul prin asigurarea de sănătate. Nu se primesc sau nu se completează carnetele de gravidă, în general. Respondenții nu fac diferențiere între investigațiile de rutină și cele recomandate într-o sarcină cu risc”, arată raportul, potrivit sursei citate. Totodată, utilizarea contraceptivelor pare să fi scăzut odată cu sistarea distribuției de contraceptive gratuite și singura opțiune a rămas achiziția contra cost din farmacii.
Potrivit studiului, sarcina la adolescente este o problemă importantă, de amploare.
„Prima consultație prenatală este solicitată tardiv, cel mai des ca efect al apariției unor semne de boală. Unele gravide au solicitat asistența medicală doar în momentul declanșării nașterii. Femeile cu situație materială precară nu își fac investigațiile și consulturile de specialitate recomandate din cauza asocierii cu obligativitatea unei plăți formale sau informale”, arată raportul.
O altă problemă care a reieșit în urma studiului se referă la managementul defectuos al fondurilor asigurărilor de sănătate (lipsa fondurilor în anumite perioade ale lunii, atât la nivelul laboratoarelor, cât și al farmaciilor, birocrația excesivă necesară obținerii adeverinței de asigurat).
Autorii studiului le recomandă autorităților locale și centrale: acces la contracepție gratuită pentru persoane vulnerabile, servicii de planificare familială în comunitate, pachet unic de servicii medicale pentru gravidă pentru a reduce discriminarea, prioritizarea fondurilor CNAS pentru decontarea serviciilor medicale pentru monitorizarea sarcinii, dezvoltarea rețelei de asistență medicală comunitară, moașe în comunitățile rurale, dar și dezvoltarea unor mecanisme de sprijin financiar.
În ceea ce privește intervențiile la nivelul populației generale, se recomandă introducerea programelor de educație pentru sănătate în școli (inclusiv în mediul rural), dezvoltarea de parteneriate ale școlilor cu cabinetele de medicină de familie și ONG-uri în vederea informării/ educării tinerilor privind comportamentele sexuale care implică riscuri, dezvoltarea și susținerea de campanii destinate combaterii stigmatizării și discriminării mamelor adolescente.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE