Home / Sanatate / Afecţiunea de care suferă 1 din 3 români fără să ştie

Afecţiunea de care suferă 1 din 3 români fără să ştie

Distribuie

Hipertensiunea arterială este o afecţiunie care se regăseşte în cazul a 45,1% din populaţia adultă a României, după cum arată datele celui mai recent studiu privind această boală, realizat de Societatea Română de Hipertensiune, scrie Descopera.ro.
Acest procent, raportat la numărul total de locuitori ai ţării noastre înseamnă că circa 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune, afecţiune care creşte riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, principala cauză a decesului atât la nivel mondial, cât şi la nivel naţional.
Datele prezentate în studiul SEPHAR III arată că doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi incluşi în acest studiu ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% nu îşi cunoşteau această problemă medicală şi se expunea, astfel, unor riscuri majore.
În ciuda faptului că 1 din 3 români afectaţi de această boală nu ştie despre existenţa ei, studiul relevă că în ultimii 11 ani rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a crescut considerabil. Astfel, dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută hipertensiunea arterială, în 2016, procentul acestora a ajuns la 80.9%, în următorii ani aşteptându-se să crească la 96,2%.
În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce priveşte diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afecţiunii, rezultate studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică.
Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalenţa celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenţă de 12.2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73.2%, la nivel global şi la 77.8% în rândul hipertensivilor.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.