B-unicii lansează campania” O zi perfectă” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

B-unicii lansează campania” O zi perfectă”

 

1 octombrie este declarată Ziua internațională a persoanelor vârstnice prilej cu care conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Tîrgu Mureș a lansat cea de-a doua ediție a campaniei „Nu uita să-ți suni B-unicii”. Fiecare dintre noi, probabil, în ziua când simte că nu mai poate ține pasul cu haosul ce domină lumea asta și are senzația că peste toate negura se lasă, se uită peste umăr și se întoarce în timp, cuprinși de un dor nebun de casă. De bunici.

Anul trecut, pe vremea aceasta, beneficiarii Căminului pentru persoane vârstnice din Tîrgu Mureș lansau campania ” Nu uita să-ți suni B-unicii”, în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș. Evenimentul a marcat Ziua de 1 octombrie, sărbătoarea persoanelor vârstnice.

dsc_0153

În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul “Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

În anul 2002, la Madrid, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea care stabileşte obiectivele prioritare şi angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populaţiei vârstnice, în principal cele din domeniul protecţiei sociale, ocupării, sănătăţii şi participării persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale şi politice ale societăţii.

Ce spun B-unicii

Potrivit celor declarate de beneficiarii Căminului, o zi perfectă este o zi în care te simți generos și oferi o floare, o acadea, o îmbrățișare, este o zi în care te simți plin de energie și ești optimist, este ziua în care îți place de tine, indiferent de cu arăți sau ce statut ai, este ziua în care ai primit o vizită neașteptată de la cineva drag sau ai primit un dar neașteptat.

” O zi perfectă este acea zi în care mi se îndeplinesc dorințele puse pentru acea zi” ne spune Alexandru Bologa.

Alții au susținut că o astfel de zi este cea în care nu s-au simțit singuri și cineva le-a adresat cuvinte frumoase, o zi perfectă este cea în care cerul este senin și zâmbesc fără a avea motiv, etse acea zi în care nu au probleme de sănătate și simt cu adevărat că trăiesc.

dsc_0147

”O asemenea zi nu este neapărat plină de măreție sau, dimpotrivă, este plină de măreție, tocmai prin grația și simplitatea lucrurilor mărunte, de clipă după clipă. Poate că perfecțiunea nu există. Dar căutarea ei și efortul de a o crea fac parte din rețeta unei zile perfecte. O zi perfectă poate fi oricând, atâta timp cât ești convins de acest lucru”   a precizat dr. Anca Mariela Florea, directoarea Căminului.

O zi perfectă

Pentru că au dorit să schimbe percepția românilor conform căreia, persoanele vârstnice din cămine sunt inactive, conducerea Căminului împreună cu beneficiarii acestuia au conceput un al doilea videoclip antrenant și plin de energie, făcut pe una din melodiile  cunoscutei soliste Genţiana. Sub sloganul ”O zi perfectă”, proiectul este susținut și promovat de Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș, Primăria Municipiului Târgu Mureș, Ortoprofil, Gokart, MedFarm și Gențiana.
Proverbul românesc „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere“, remarcă nevoia firească de bătrâni a oricărei societăţi, respectul pe care această categorie de vârstă o impune.

”Am participat cu mare drag la această manifestare și mă bucur că am avut ocazia să transmit gândurile mele bune tuturor bunicilor, părinților care au dat frumusețe acestui oraș și care au fost alături de noi în momentele importante din viața noastră. Dragi B-unici, dragi părinți, vă doresc din suflet sănătate. Vă asigur că Primăria Municipiului Tîrgu Mureș va fi mereu alături de voi” a transmis Claudiu Maior, consilierul personal al primarului municipiului Tîrgu-Mureş.

Campania ” Nu uita să-ți suni B-UNICII” se desfășoară online, pe facebook și pe site-ul www.caminmures.ro.

dsc_0157

În România, problematica persoanelor vârstnice este în directa competenţă a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin mai multe canale de intervenţie, cum este protecţia socială, prin asigurări sociale şi asistenţă socială, şi susţinerea participării   persoanelor vârstnice în societate şi în forţa de muncă. În prezent, la nivel național funcţionează 109 cămine pentru persoane vârstnice, cu o capacitate totală de 6839 de locuri, aflate în subordinea sau coordonarea autorităţilor publice locale şi 74 de cămine cu o capacitate totală de 3154 locuri, administrate de organizaţii neguvernamentale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE