Crematoriu uman, în pregătire în Parcul Industrial Mureş Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3091 Vizualizări

Crematoriu uman, în pregătire în Parcul Industrial Mureş

111Comunitatea din localitatea Sânpaul este aşteptată joi, 6 octombrie, de la ora 16.30, la o dezbatere publică privind proiectul „Complex pentru servicii integrate de pompe funebre şi asimilate – instalaţie de incinerare cadavre umane”, propus a fi realizat în Parcul Industrial Mureş, de societatea Nord Vest Proiect SRL Chirileu. Dezbaterea va avea loc în incinta Parcului Industrial Mureş, la sediul AKSD România SRL Chirileu, companie acţionară a SC Nord Vest Proiect SRL.

Proiectul, avizat de DSP Mureş

Raportul privind impactul asupra mediului al viitorului complex pentru servicii integrate de pompe funebre a fost întocmit în luna august 2016, de SC USI SRL Cluj Napoca şi este disponibil pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş.

Potrivit documentului, SC Nord Vest Proiect SRL intenţionează construirea unui complex pentru servicii integrate de pompe funebre şi asimilate într-o hală metalică, regim de înălţime parter, cu dimensiuni de 13,56 metri x 28,34 metri, iar în cadrul halei se propune amenajarea unui instalaţii de incinerare cadavre umane. „Hala în care se doreşte amenajarea obiectivului analizat este situată în intravilanul localităţii Chirileu, pe teritoriul administrativ al comunei Sânpaul, judeţul Mureş, în afara perimetrului de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural-urbanistice, conform Certificatului de Urbanism nr. 29/5 noiembrie 2015. Cele mai apropiate locuinţe sunt situate la o distanţă mai mare de 1.000 de metri, conform Ordinului 119/4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, distanţa minimă de protecţie sanitară între teritoriul protejat şi crematoriul uman este de 1.000 de metri. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Mureş, prin notificarea nr. 2217/28 decembrie 2015 privind îndeplinirea prevederilor legale referitoare la igienă şi sănătate publică a avizat favorabil proiectul mai sus amintit”, a precizat dr. biolog Sergiu Mihuţ, autor al raportului.

Apele uzate, evacuate în canalizare

Referindu-se la tehnologia de incinerare a cadavrelor umane, autorul raportului menţionează că incineratorul care va fi utilizat este produs de către HT Hő-és Tüzeléstechnikai Kft din Ungaria, iar clădirea în care se va desfăşura activitatea propusă va fi racordată la toate utilităţile necesare: apă, electricitate şi gaze naturale la reţelele existente din vecinătatea obiectivului. „Alimentarea cu apă va fi asigurată din reţeaua de apă a Parcului Industrial Mureş. Apele uzate rezultate din cadrul investiţiei vor fi colectate prin reţeaua internă de canalizare şi evacuate în reţeaua de canalizare a Parcului Industrial Mureş. Apele pluviale provenite de pe suprafaţa parcărilor vor fi preepurate printr-un separator de hidrocarburi şi evacuate ulterior în reţeaua de canalizare a Parcului Industrial”, a explicat dr. biolog Sergiu Mihuţ.

Cum se va realiza incinerarea

În privinţa procesului tehnologic prevăzut a se desfăşura în incinta complexului, autorul raportului a menţionat că pentru transportul corpurilor neînsufleţite la crematoriu se va apela, în primă fază, la societăţi de pompe funebre autorizate, urmând ca serviciul de transport să fie preluat integral după achiziţia unui autovehicul omologat, în funcţie de cerinţele pieţei. „Corpurile neînsufleţite vor fi depuse şi păstrate în camera frigorifică. Pentru păstrare se vor utiliza sicrie subţiri din lemn natural nelăcuite. Din camera frigorifică cadavrele vor fi duse în camera de incinerare. Încărcarea în incinerator se va face manual prin culisarea suportului de pe căruciorul de transport. Incinerarea se va face în camera de ardere principală la o temperatură de circa 1.100 de grade Celsius. Gazele de ardere rezultate ajung în camera secundară de ardere, unde la o temperatură de 900 de grade Celsius, are loc oxidarea completă a substanţelor organice şi reducerea concentraţiei de CO şi NOX. Tipul de incinerator fabricat de HT Hő-és Tüzeléstechnikai Kft din Ungaria nu necesită instalaţie de epurare a gazelor evacuate. Pentru obţinerea temperaturilor optime de ardere în cele două camere – de combustie şi postcombustie – sunt utilizate arzătoare performante alimentate cu gaze naturale. După incinerare, materialul rezultat este introdus într-o moară cu bile şi măcinat, iar cenuşa rezultată este colectată în urne mortuare, care sunt predate aparţinătorilor. Protezele mamare, implanturile cardiace sau alte implanturi care au o temperatura de ardere mai mică de 1.200 de grade Celsius vor fi distruse în timpul incinerării, incineratoarele utilizate fiind proiectate şi pentru incinerarea de astfel de obiecte. Tijele metalice rezistente vor fi extrase din cenuşă cu ajutorul unor cleşti şi depozitate într-un container metalic special amenajat, în vederea valorificării prin societăţi comerciale autorizate. Capacitatea incineratorului este de 8-12 incinerări/ schimb, rezultând o capacitate maximă de 24 incinerări/ zi/ incinerator”, a precizat dr. biolog Sergiu Mihuţ.

crematoriu-uman

Know-how din Ungaria

Conform www.listafirme.ro, principalul portal despre firmele din România, SC Nord Vest proiect SRL Chirielu s-a înfiinţat în anul 2010, se ocupă cu „activităţi de pompe funebre şi similare”, are doi administratori, Pal Csaba (România) şi Baranyai Jozsef (Ungaria), şi un asociat persoană juridică, AKSD România SRL. În exerciţiul financiar 2015, societatea a raportat o cifră de afaceri de 0 lei, pierderi de 15.552 lei şi un angajat.

AKSD România SRL ca și membră a unui grup de firme internaționale a fost fondat de AKSD KFT cu sediul în Debrecen. „Activitățile de bază ale firmelor fondatoare sunt gestionarea deșeurilor în întreaga sa verticalitate precum și diferite sarcini legate de funcționarea localităților – funcționarea de cimitire și crematorii umane, curățirea drumurilor, întreținerea parcurilor. AKSD România SRL a început activitatea în domeniu serviciilor în 2010, servicii care de-a lungul timpului, au fost dezvoltate și extinse. Principalele domenii de activitate actuale sunt: Medical Waste Management (servicii legate de colectarea deșeurilor medicale, resturilor de medicamente și totodată eliminarea acestora), Special Waste Management (colectarea, pretratarea și eliminarea diferitelor deșeuri de proveniență industrială, comercială și animală), Recycling (colectarea materialelor reciclabile, tratarea și valorificarea acestora, de exemplu sticlă plană, parbrize de autoturisme, cabluri, uleiuri alimentare uzate, hârtie, folie, etc.)”, se arată pe site-ul companiei, www.aksd.ro.

Tentative de investiţii similare, soldate cu eşecuri

În urmă cu doi ani, AKSD România SRL a intenţionat construirea unui crematoriu uman în satul Poieniţa, comuna Livezeni, proiect care nu a mai fost realizat din cauza împotrivirii majorităţii locuitorilor.

De asemenea, un proiect similar propus pentru realizare în anul 2012, în comuna Sânpaul, s-a lovit de opoziţia vehementă a comunităţii locale, 800 de locuitori semnând o petiţie împotriva investiţiei, susţinută, totuşi, de 100 de localnici. ”Tehnic, colegii din Consiliul Local care s-au dus să vadă un astfel de obiectiv amplasat în străinătate de acelaşi investitor au constatat că nu e aşa cum au spus reprezentanţii societăţii pentru că scotea fum, iar persoanele care aveau teren în zonă pot să-l valorifice mult mai bine în altă direcţie, mai ales dacă acest crematoriu nu se amplasează aici”, declara, în mai 2012, pentru publicaţia „24 Ore mureşene”, Simon Istvan, primarul comunei Sânpaul.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE