Home / Reportaj / FOTO, VIDEO: Hală Mobexpert, „înghiţită” de flăcări. Echipajele ISU, la datorie

FOTO, VIDEO: Hală Mobexpert, „înghiţită” de flăcări. Echipajele ISU, la datorie

Distribuie

Un dispozitiv impresionant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe „Horea” al judeţului Mureş, alcătuit din cel puţin cinci autospeciale de stins incendii cu apă şi spumă, două autospeciale de tip autoscară şi trei maşini de logistică, a intervenit miercuri, 5 octombrie, la un incendiu izbucnit pe strada Recoltei din Târgu-Mureş, la o hală dezafectată deţinută de grupul Mobexpert. După mai multe ore în care au luptat exemplar cu flăcările şi fumul dens, pompierii şi-au încheiat cu brio misiunea, îngreunată atât de vântul puternic, cât şi de emoţiile date de distanţa mică, de aproximativ 1.000 de metri, dintre focarul incendiului şi combinatul Azomureş…

Redăm, în rândurile de mai jos filmul intervenţiei, aşa cum a fost ea percepută din punct de vedere jurnalistic.

Ora 10.33 – Când te afli aruncat, pe fugă, într-un taxi, şi te îndrepţi spre combinatul Azomureş – fostul Liceul de Chimie, ştiind doar că în zona respectivă a izbucnit un incendiu, iar fumul puternic se vede de la mare distanţă, te gândeşti la cel puţin două lucruri:

1) Incendiul să nu fie, totuşi, chiar la Azomureş.

2) Indiferent de locul unde e incendiul, să nu se repete tragedia de la Mihăileşti, din 2004.

Ora 10.39 – Din fericire, incendiul nu e la Azomureş, ci în apropiere, pe strada Recoltei din Târgu-Mureş, în incinta fostei fabrici de mobilă Ilefor,la o hală dezafectată aparţinând grupului Mobexpert.

1b

Ora 10.42 – Din primele informaţii, focul a izbucnit în jurul orei 10.00. La faţa locului se află atât autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, cât şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, Gărzii de Mediu şi Poliţiei Locale Târgu-Mureş. Intervenţia e cu atât mai dificilă, cu cât plouă mărunt, iar vântul bate puternic.

1c

Ora 11.17 – Dintr-un „tun” aflat pe o autospecială, jeturi puternice de apă iau la ţintă clădirea aflată în flăcări. În curtea obiectivului se află patru autospeciale de stins incendii, o maşină de descarcerare, o ambulanţă şi trei maşini pentru logistică.

Ora 11.22 – Îşi face apariţia o autospecială de tip autoscară.

Ora 11.27 – Braţul autoscarei e înălţat până aproape de acoperiş, gata de intervenţie.

Ora 11.30 – Servantul de pe autoscară începe să trimită jeturi de apă înspre clădire. Forcingul durează două minute, apoi apa se opreşte.

Ora 11.33 – În curte intră încă o autospecială, cea cu numărul 5. Aceasta îi ia locul unei autospeciale rămase, probabil, fără apă, care merge să alimenteze. Noroc că hidranţii de pe trotuar sunt funcţionali, însă se pare că e nevoie de mai multă apă.

Ora 11.34 – Intervenţia este coordonată de lt. col. Ioan Chibulcutean, împuternicit prim adjunct al inspectorului şef, care ţine într-o mână telefonul şi în cealaltă staţia. „Este vorba de un incendiu produs la o hală dezafectată, clădire P plus două etaje. Incendiul se manifestă la acoperiş, clădirea avea acoperiş tip terasă, după care s-a revenit cu acoperiş din tablă şi fiind bitum turnat şi smoală, de aceea sunt degajări puternice atât de fum, cât şi de temperatură şi flacără”, precizează lt. Ioan Chibulcutean. Nu este prea mult timp de declaraţii deoarece dispozitivul trebuie coordonată, iar din staţie se anunţă un alt eveniment la care sunt solicitaţi pompierii. După scurta declaraţie de presă, lt. col. Ioan Chibulcutean aleargă înapoi, în zona dispozitivului de intervenţie, vorbind la staţie.

7

Ora 11.35 – Se reia „asaltul” cu apă asupra incendiului, atât de pe autoscară, cât şi dintr-un „tun” aflat pe una din autospeciale.

Ora 11.43 – Doi pompieri escaladează scara de incendiu care duce la acoperiş.

10

Ora 11.45 – Pe scară urcă un al treilea servant, echipat cu o unealtă care aduce a topor. Spre deosebire de colegii săi care au urcat pe acoperiş fără aparat de respirat cu aer comprimat, servantul numărul 3 are respectivul echipament de protecţie individuală.

Ora 11.48 – Apare o echipă de la E.ON, venită să verifice dacă sunt sau nu scurgeri de gaze.

11

Ora 11.54 – Pe acoperiş sunt acum trei servanţi. Unul dintre aceştia deţine un furtun cu care încearcă să domolească furia flăcărilor. Ceilalţi muncesc din greu la înlăturarea acoperişului, misiune extrem de dificilă din cauza fumului puternic.

Ora 11.57 – Pompierii aflaţi pe acoperiş ridică diverse echipamente, cu ajutorul unei cordiţe de salvare.

Ora 12.00 – La locul intervenţiei ajunge o a doua autoscară, care se poziţionează într-un alt colţ al clădirii. Practic, pompierii „atacă” incendiul din trei direcţii: autoscara numărul 1, echipa de servanţi de pe acoperiş şi autoscara numărul 2.

Ora 12.04 – Pe site-ul agenţiei de ştiri Agerpres apare o informare despre incendiu. Unul dintre paznicii obiectivului a declarat că a văzut muncitori ai unei firme din Iaşi care colectau fier vechi şi care au folosit, se pare, pe acoperişul halei, un aparat de sudură cu oxiacetilenă. Văzând că din hală iese un fum dens, paznicul a alarmat Pompierii, în jurul orei 10.00, însă incendiul s-a extins cu repeziciune la întreaga hală, de peste 2.000 de metri pătraţi.

Probabil paznicul a cedat emoţiilor inerente unui asemenea eveniment, deoarece pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, ora anunţată pentru intervenţia de pe strada Recoltei este 9.47.

8

Ora 11.58 – Pentru un privitor de rând, intervenţia poate părea banală, însă pentru pompieri efortul depus e uriaş. Dintr-o maşină destinată logisticii se distribuie sticle de apă pentru hidratarea echipajelor de intervenţie.

Ora 12.12 – La faţa locului ajunge un echipaj de jandarmi, care se postează, strategic, la intrarea în curtea obiectivului.

Ora 12.15 – Pe acoperiş urcă încă un servant. După două minute, îl urmează un alt pompier. În total, pe acoperiş sunt cinci servanţi.

Ora 12.19 – Pe autoscara aflată la celălalt colţ al clădirii urcă doi servanţi.

Ora 12.22 – În acest moment, pe acoperiş se află şase pompieri. Patru dintre ei au aparat de respirat cu aer comprimat, şi doi nu.

15

Ora 12.35 – În curtea obiectivului intră doi pompieri de la Formaţiunea de Pompieri Civilă de la Azomureş, veniţi probabil să ajute, dar şi să evalueze riscurile. La o distanţă de aproximativ 1.000 de metri de focarul incendiului, se află combinatul…

Ora 12.38 – Intervenţia pompierilor începe să dea roade, flăcările au fost înăbuşite. Mai rămâne de lichidat fumul, care nu vrea să cedeze aşa uşor. Nu se lucrează doar cu apă, iar echipa de servanţi de pe acoperiş are serios de lucru în a decoperta tabla. Practic, acoperişul începe să semene cu o cutie imensă de conserve deschisă, pas cu pas de pompieri.

16

Ora 12.41 – Fumul se mai vede de la câteva străzi distanţă, dar nu mai are consistenţa de la orele 10.00 – 11.00, semn că pompierii vor învinge şi de această dată…


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.