Odă Toamnei pe tarabele din piețe Fotoreportaj
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 239 Vizualizări

Odă Toamnei pe tarabele din piețe

 

Culorile toamnei fără egal, de la ruginiu, galben pal la roşul de foc, s-au mutat pe tarabele comercianților din piețele agro-alimentare. A început sezonul în care fructele aurii și legumele pline de miez sănătos, parfumate și gustoase, ajung în cămările bunicilor, așezate ordonat pe rafturi, rânduri rânduri, una peste alta.

foto2

Pentru că legumele se găsesc în magazine în orice perioadă a anului, iar preţul conservelor din supermarketuri nu este foarte mare, gospodinele nu se mai grăbesc toamna să toace zarzavaturi sau să asude în bucătărie lângă zacusca ce fierbe pe aragaz. Preferă să le ia de-a gata, iar din piață să cumpere ”așa, de poftă ”.

“Toată viața am pus gogoşari, castraveţi, gogonele, pepene roşu sau varză la borcan, altfel erau vremurile, dar acum, când ai totul la îndemână, parcă nu mai merită atâta efort. Dacă îmi mai fac o salată boeuf sau pentru alte mâncăruri, îmi cumpăr câteva borcane de castraveţi şi în rest, legume proaspete”, ne-a spus o gospodină de 70 de ani.

foto3

Soni Baci, după cum îl cunoaște lumea, se laudă cu o ofertă bogată din producția proprie scoasă din grădina lui de pe Valea Nirajului, de la morcovi, usturoi, pătrunjel, varză, până la dovleci de toamnă și struguri. ” Doamnă dragă, eu de zeci de ani vând aici, aici am crescut, ca să zic așa. Toată lumea mă știe, iar eu le satisfac toate dorințele, ce vor aia, aduc. De la mine pleci cu ciorba gata, că de toate am. Imediat doamnele îmi vor cere dovleac, pentru că se apropie postul” ne spune Istvan Lazăr, comerciant în P-ța Cuza Vodă.

foto4

Legătura de pătrunjel verde, de mărar sau țelină, se vinde cu 1 leu bucata, la fel și cimbrul parfumat cate te-amețește cu mireasma lui mereu proaspătă. Falsurile nu limitează dezvoltarea sectorului apicol. Cine vrea o miere de calitate, știe exact unde să caute, chiar dacă prețul unui borcan depășește 20 de lei.

foto5

Dacă nu ţii o evidenţă exactă a costurilor tale pe lună, bani pentru mâncare, pentru rate la bănci, pentru taxe şi facturi, cheltuieşti în neştire, iar la jumătatea lunii constaţi că nu mai ai bani. Unii, însă, sunt mai rezervați, și dau câteva ture de orientare, înainte de a cumpăra ceva.

fotro6

Conopidă, struguri Ceasla de la 2,50 la 3,50 de lei, aduşi din Vrancea, cei mai gustoşi şi mai perisabili struguri pe care îi poţi cumpăra vreodată, gogonele care abia așteaptă să sară în borcane la murat, gogoșari, prune care-și vor găsi sfârșitul în cerul gurii sub formă de gomboțuri sau magiu, pere, roșii de grădină și munți de cătină, toate la un loc fac subiectul unui tablou pictat în ulei sau a unui crâmpei de cântecel, odă Toamnei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE