Home / Cultură / Expoziție Fekete Zsolt la Moving Bricks, în Sinagoga de pe strada Brăilei

Expoziție Fekete Zsolt la Moving Bricks, în Sinagoga de pe strada Brăilei

Distribuie

Fekete Zsolt la Moving Bricks

Fekete Zsolt, fotograf – artist vizual, expune în cadrul Festivalului Moving Bricks, organizat de Compania „András Lóránt”, în Sinagoga de pe strada Brăilei, din 12 până în 16 octombrie.

Pe strada Brăilei, am pătruns într-un spațiu ofertant pentru orice mișcare din sfera artei contemporane, pornind de la exteriorul „în roșu” al Sinagogii, până la aspectul industrial al spațiilor din interior. Cei de la Compania „András Lóránt” și din Grupul Szféra se străduiesc să revitalizeze clădirea și să-i confere o nouă identitate, ca centru de cultură și de creație: „Casa Dansului și a Artelor Contemporane”. În această idee, festivalul „Moving Bricks”, evenimentul de deschidere al stagiunii 2016-2017, oferă spectatorilor/vizitatorilor spectacole de teatru-dans, worshopuri, vernisaje, concerte și diverse acțiune interactive de creație ale Grupului Szféra.

O expoziție „intitulată Fekete Zsolt”

Până să ajung în spațiul unde erau lucrările lui Fekete Zsolt, am trecut printr-un fel de cameră de intrare, apoi peste un spațiu de joc, printre oameni care lucrau la amenajarea spațiului. Era ca un șantier, o activitate și o mișcare a oamenilor care munceau acolo, pentru diferite evenimente din cadrul festivalului care mi-a plăcut, chiar dacă la un moment dat în timpul vernisajului András Lóránt a trebuit să-și întrerupă discursul câteva secunde pentru fusese acoperit de zgomotul unui flex, cred.

Tradusă, denumirea de pe facebook a evenimentului creat pentru vernisajul expoziției, care a avut loc miercuri, 12 septembrie, de la ora 17.00, ar fi „Expoziția lui Fekete Zsolt intitulată Fekete Zsolt”.

coregraful András Lóránt

„Mă bucur foarte mult pentru colaborarea noastră cu Fekete Zsolt, prezența lui în evenimentele noastre de deschidere a devenit un obicei. Și până în prezent nu i-am spus acest lucru, dar se pare că a început să devină un fel de om de bază care dă o orientare specifică acestei părți a artei plastice, mai ales a fotografiei, în ceea ce privește această clădire și a ceea ce intenționăm să facem în viitor, mai ales în partea de jos a clădirii”, a spus András Lóránt. „Sperăm ca inițiativele noastre să de o nouă față acestei clădiri și acestui loc în general. Să fie iarăși o clădire emblematică a acestui oraș, a acestei comunități. Încetul cu încetul a început să revină în față în mentalul colectiv al orașului, cel puțin noi așa sperăm. Fekete Zsolt are un merit destul de important pentru că din prima clipă ni s-a alăturat cu viziunile lui, pe care le știm cu toții că sunt destul de aparte”, a mai spus coregraful András Lóránt.

Expozitie Fekete Zsolt la Moving Bricks

Asocieri libere, „coregrafiate de hazard” într-o irealitate atemporală

„Expoziția are o temă autobiografică, artistul prezintă analogii, legături, stranii și surprinzătoare între viața lui și a tatălui decedat. Gestul artistic în acest context este de a scoate la suprafață asocierea în analogii. Fekete expune obiecte ale realității tratându-le ca urme ale unor experiențe mai reale decât realitatea fizică. Una este lumânarea topită într-o formă sugestivă, obiectul real este numai un semn în cadrul expoziției, imaginea proiectată domină conceptul, prin monumentalitatea ei și reprezentând relația cu obiectul. Celălalt obiect este tabloul pictat de tată care dialoghează vizual cu o lucrare a artistului. Numele autorului este același, caracterul și poziția personajului, chiar și atmosfera seamănă puțin. Diferența este însă de 41 de ani între realizarea celor două imagini. Fotografia este expusă și în contextul unei analogii cu fresca povestitorului din Palatul Culturii. Recontextualizarea aceasta a imaginilor realizează o irealitate aparte, creând un spațiu atemporal. Expoziția are un caracter mistic, dar autorul tratează această calitate la locul ei, ca parte organică a vieții cotidiene. În schimb activează un spațiu nou mental în privitor cu obiecte și imagini centrate asupra asocierilor libere coregrafiate de hazard”, a descris Ungvári-Zrínyi Kata, critic de artă, expoziția lui Fekete Zsolt.

Suport pentru realizarea sistemului de încălzire

Cei care vor participa la evenimentele din cadrul Moving Bricks 2016, prin achiziționarea de bilete, își vor aduce aportul pentru realizare sistemului de încălzire al clădirii. „ Încasările din biletele vândute vor fi utilizate pentru sistemul de încâlzire din Casa dansului și Artelor Contemporane. Vă mulțumim pentru suport”, ne transmit organizatorii pe pagina de pe facebook a evenimentului. Tot acolo, găsiți programul complet al festivalului. Pentru informații despre evenimente și pentru bilete puteți suna la numărul 0746044322. Prețul biletelor pentru adulți este de 20 de lei, iar pentru cei care beneficiază de reducere este 15 lei. Biletele de intrare sunt obligatorii pentru evenimentele care au loc după ora 19.00.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.