Home / Slider / Târg de produse alimentare tradiționale, în Cetatea Medievală

Târg de produse alimentare tradiționale, în Cetatea Medievală

Distribuie

Peste 30 de producători locali din județele Mureș, Alba, Harghita, Suceava, Sibiu și Cluj se află, în perioada 21-22 octombrie, la Târgu-Mureș, la târgul de produse alimentare tradiționale, la care au participat până acum zeci de târgumureșeni de toate vârstele.

Într-un decor de poveste și pe o vreme caldă și frumoasă, producătorii îi întâmpină pe vizitatori cu cele mai variate produse, la prețuri rezonabile. Astfel, târgumureșenii pot găsi pâine de casă, vin, must, mezeluri tradiționale, brânzeturi, sucuri și siropuri de fructe, dulcețuri, murături, conserve, fructe și legume de toamnă, ulei presat la rece, pește, ceaiuri și plante aromatice.
2-gemuri-saschizGemuri și siropuri din Pivnița Bunicii
La Saschiz, agricultura tradițională este încă practicată în echilibru cu natura, mulți dintre locuitorii zonei reușind să trăiască din ceea ce cultivă și produc, și anume fructe, legume, carne și produse lactate ce au un gust veritabil. Pivnița Buncii a început cu câteva gemuri de bună calitate frumos ambalate și oferite spre vânzare turiștilor, iar pe parcurs producătorii s-au îndreptat și spre siropuri, chutney și zacuscă. La Târgul Cetății, reprezentanții Pivniței Bunicii au venit cu aproximativ 40 de sortimente de gemuri, 20 de sortimente de chutney și 15 sortimente de siropuri.
„Suntem din Saschiz, de la Pivnița Bunicii, iar produsele pe care le-am adus la acest târg sunt: gemurile de măceșe, afine, mure, gutui, prune, mere, coacăze, corcodușe, afine; chutney din ardei și usturoi, un sos care se folosește lângă carne sau lângă brânzeturi; zacuscă de vinete și de ciuperci; siropuri din flori de soc, din afine, corcodușe, coacăze, mentă cu lămâiță, de vișine.Toate produsele sunt naturale și sunt preparate după rețete tradiționale. Gemurile și chutney costă 12 lei, iar siropurile costă 20 de lei”, a transmis Maria Călugăr.

3-uleiuri-presate-la-receUleiuri de casă presate la rece
Uleiuri de casă presate la rece după rețete specifice din Ocna Mureș au găsit vizitatorii la standul lui Iacob Haiduc, care s-a arătat încântat de ideea organizării acestui târg, un prilej foarte bun pentru producătorii locali de a-și face cunoscute produsele. Vorbim despre ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei de rapiță, ulei de nucă, ulei de cânepă și ulei de dovleac – toate cu proprietăți incredibile pentru sănătate. „Am venit cu uleiuri presate la rece. În general, oamenii sunt foarte interesați de produsele noastre. Eu obișnuiesc să vând mai mult în Deva, Alba Iulia și Cluj-Napoca. Sunt pentru prima oară la Târgu-Mureș și mi se pare o idee foarte bună organizarea acestui târg. De altfel, ar fi foarte bine dacă ar exista în Târgu-Mureș piețe volante pentru producătorii locali”, a afirmat Iacob Haiduc.

4-miere-si-propolisMiere polifloră, miere de salcâm, polen crud și uscat
Mierea are o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar de acest lucru se conving tot mai mulți oameni. Doi producători din Valea Nirajului, soț și soție, au adus la Târgul Cetății miere, ceară de albine și o cremă naturală hidratantă. „A fost un an slab din cauza temperaturilor scăzute, nu a fost nectar. Produsele noastre sunt de calitate. Avem miere polifloră, miere de salcâm, polen crud și uscat, miere cristalizată, propolis, oțet de mere cu miere de albine, ceară de albine, lumânări din ceară de albine și o cremă făcută de mine din unt de cacao, ulei de măsline, ceară de albine și propolis care hidratează foarte bine. În ultima perioadă, oamenii caută tot mai des lăptișor de matcă și propolis, pe care le folosesc mai mult ca medicament”, a arătat Edith Szocs .

6-paine-de-casaPâine „ca la mama acasă”
Un miros îmbietor de pâine abia scoasă din cuptor te ademenea să treci pe la standul Mariei, din Gheorgheni, județul Harghita, care s-a prezentat la târg cu pâine preparată după o rețetă specifică zonei. De altfel, la standul cu pâine găseai cozonac și chec „ca la mama acasă”. „Suntem din Gheorgheni și am venit la târg cu pâine de casă făcută ca la mama acasă. Este o rețetă specială. Avem un magazin în piața din cartierul 7 Noiembrie, iar clienții sunt foarte mulțumiți”, a transmis Maria. 8-carne7-producatori9-meredsc_0030dsc_0048dsc_0036


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.