Home / Cultură / Ediția a 4-a a conferinței „Comunicare, Context, Interdisciplinaritate” la UPM
Conferință despre dialog multicultural

Ediția a 4-a a conferinței „Comunicare, Context, Interdisciplinaritate” la UPM

Distribuie

Deschiderea festivă a Conferinței Internaționale „Comunicare, Context, Interdisciplinaritate”, aflată la ediția a IV-a, a avut loc în sala Aula Magna a Universității „Petru Maior”, joi, 20 octombrie, de la ora 10.00. Evenimentul reunește aproape 500 de participanți, cadre didactice universitare, cercetători şi doctoranzi, din România şi din străinătate.

Conferința Intrnațională este organizată de Institutul de Studii Multiculturale Alpha, în colaborare cu Universitatea „Petru Maior” (UPM) Târgu Mureş şi Institutul de Cercetări socio-umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, în perioada 20-21 octombrie. Evenimentul este organizat și în colaborare cu Primăria municipiului Târgu-Mureş şi cu Uniunea Scriitorilor din Romania. Volumul conferinței va fi indexat de către institutul american de scientometrie Thomson-Reuters, în catalogul Web of Knowledge, considerat cea mai importantă bază de date ştiinţifice internaţională.

Dimensiune interdisciplinară

„Organizarea unor reuniuni științifice, ale unor conferințe naționale, internaționale, se înfățișează în opinia noastră ca forme durabile și viabile de dialog”, a spus prof. univ. dr. Iulian Boldea, prorector şi director al Consiliului Studiilor Unversitare de Doctorat, în discursul din deschiderea conferinței. „Evenimentul care debutează astăzi se integrează prin paleta largă de preocupări, de teme, de elemente ale dezbaterii, constante ale Universității „Petru Maior”, care încurajează manifestări științifice care abordează probleme de strictă importanță ale epocii contemporane. În acest context, cercetarea interdisciplinară se oglindește și în activitatea Școlii Doctorale de Litere Științe Umaniste și Aplicate”, a adăugat Iulian Boldea. „Conferința care debutează astăzi este, așadar, mărturia unei astfel de dimensiuni interdisciplinare”, a subliniat acesta. Apoi, a enumerat tematicile secțiunilor: comunicare, relaţii publice, ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, jurnalism, psihologie, literatură, lingvistică, istorie şi studiul mentalităţilor, ştiinţele educaţiei și ştiinţe sociale. Iulian Boldea și-a exprimat dorința ca evenimentul să le ofere participanților ocazia unui dialog interdisciplinar desfășurat pe teme și subiecte „de o reală importanță”.

În evenimentul de deschidere a vorbit și rectorul UPM, prof. univ. dr. Călin Enăchescu. „Ne bucură largul interes stârnit de această manifestare științifică”, a spus acesta. Apoi, a vorbit despre evoluția UPM în cei peste 50 de ani de existență și despre realizările din acest moment din cadrul instituției. „Mediul academic devine scena pe care se exprimă diversitatea de opinii, chiar critice, însă cu bună credință și profesionalism, totul sub semnul argumentelor”, a mai adăugat rectorul Universității. Despre organizare conferinței internaționale a spus că este o dovadă a eforturilor UPM de a-și consolida legăturile cu alte universități din țară și din străinătate. „Îmi exprim convingerea că această manifestare științifică se va desfășura sub cele mai bune auspicii”, a spus Enăchescu.

Tîrgu-Mureșul pe harta cercetării științifice

„Evenimentul reunește 476 de cercetători. Și în numele Institutului „Gheorghe Șincai” vă spun bun venit la Tîrgu-Mureș. Sunt colegi care au venit pentru a patra oară aici, sunt convins, încântați de modul de organizare și mai ales de modul de finalizare a conferinței. Știți foarte bine că manifestarea noastră se finalizează cu un volum. Lumea de astăzi este supusă unei evaluări permante”, le-a transmis celor prezenți prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior”. Apoi a vorbit despre un studiu în care s-a realizat o evaluare a activității de cercetare științifică din România între anii 1990 și 2015. „Cu mândrie am constatat că Tîrgu-Mureșul era pe locul 7 în acest clasament”, a precizat acesta. Criteriul după care autorii acelui studiu au realizat ierarhizarea a fost raportul dintre numărul lucrărilor științifice și numărul de locuitori, „numărul de lucrări publicate anual la mia de locuitori.” „Acest eveniment așează, iată, în fiecare toamnă, Tîrgu-Mureșul pe harta cercetării științifice, 476 de cercetători înseamnă enorm de mult. Iată, că pentru o zi, putem spune că suntem capitala cercetării și științei”, a mai spus Cornel Sigmirean.

Pași în dezvoltarea științei

Următorul discurs i-a aparținut decanului Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, din cadrul UPM, conf. univ. dr. Giordano Altarozzi. Acesta le-a urat bun-venit participanților, apoi a făcut referire la faptul că lumea actuală este caracterizată de procesul de globalizare. Giordano Altarozzi consideră comunicarea capabilă să ofere intrumente pentru abordarea globalizării, pe care o descrie ca fiind „în același timp, o șansă și o amenințare”. A vorbit în termeni laudativi despre eveniment și, de asemenea, l-a felicitat pe Iulian Boldea pentru eforturile depuse în organizarea conferinței. „Sper să reușim să facem împreună un pas în dezvoltarea știnței și, de ce nu, în rezolvarea unor probleme stringente cu care lumea actuală se confruntă. Vă mulțumesc și vă doresc tuturor succes”, a încheiat Giordano Altarozzi.

Apoi, Cristina Ilie, șeful de cabinet al Instituției Prefectului Județului Mureș, a transmis un mesaj de apreciere organizatorilor și participanților la conferință. „Nu poate decât să ne bucure un asemnea interes al elitelor din întreaga țară și din străinătate. Drept pentru care vă dorim discuții rodnice, zile frumoase și mult succes”, a fost ultima parte a mesajului transmis de Cristina Ilie.

„După cum știți, finalitatea conferinței este publicarea în volumul conferinței și desigur, în cele din urmă, indexarea acestuia. Sper ca până în luna decembrie să putem finaliza editarea acestui volum al conferinței pentru a putea publica online rezultatele și lucrările și pentru a putea, apoi, transmite la Thomson-Reuters toate elemnetele necesare pentru indexare”, a anunțat Iulian Boldea.

În continuarea părții festive a evenimentului, din sala Aula Magna a Univesității „Petru Maior”, au fost deschise și lucrările conferinței. Prof. univ. dr. Alexandru Gafton, de la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi, a prezentat comunicarea „Despre autoritatea în ştiinţă”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.