FOTO: Fără discursuri politice de Ziua Armatei Române Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 901 Vizualizări

FOTO: Fără discursuri politice de Ziua Armatei Române

1aGarnizoana Târgu-Mureş, în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Primăria municipiului Târgu-Mureş a organizat marţi, 25 octombrie, în Piaţa Victoriei, o ceremonie militară şi religioasă prilejuită de aniversarea Zilei Armatei Române. Dacă în alţi ani sărbătoarea conţinea şi o componentă de discursuri susţinute de politicieni locali, ceremonia de ieri nu a excelat din acest punct de vedere, singurii care au transmis mesaje târgumureşenilor fiind reprezentanţii Armatei şi ai Bisericii.

Rugăciune pentru eroi

În debutul manifestării, serviciul religios a fost oficiat de părintele Olimpiu Zăhan, protopopul ortodox al municipiului Târgu-Mureş, care s-a rugat pentru izbăvirea sufletelor militarilor care şi-au vărsat sângele pentru apărarea gliei strămoşeşti. „Izbăveşte-i, Doamne, pe toţi militarii de toată reaua întâmplare, dăruindu-le pace şi linişte şi ne învredniceşte pe toţi, totdeauna mulţumire a-ţi aduce”, a afirmat părintele Olimpiu Zăhan. „La Mulţi Ani, Armatei Române, Dumnezeu să vă aibă pe toţi în pază, acum şi-n pururi şi-n vecii vecilor, amin!”, a completat protopopul ortodox al municipiului Târgu-Mureş.

„Istoria României s-a scris cu multe sacrificii”

Despre semnificaţia zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române, a vorbit general maior Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş. „Ziua de 25 octombrie a reprezentat şi reprezintă un moment cu valoare de referinţă atât pentru cei ce poartă şi au purtat cu mândrie haina militară, cât şi pentru întregul nostru popor. Este ziua în care s-a pus capăt, acum 72 de ani, ocupaţiei străine pe pământ românesc. În fiecare an, la 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei României, prilej de cinstire a acestei instituţii fundamentale a statului român, factor de stabilitate şi echilibru în societate. Ea va rămâne permanent în conştiinţa noastră, prin simbolurile pe care le reprezintă. Cinstim cu mândrie faptele de arme ale înaintaşilor, începând cu cei ce nu şi-au precupeţit viaţa pentru neam şi ţară, încă din momentul constituirii Armatei Române moderne, de către ostaşul domnitor Alexandru Ioan Cuza”, a punctat general maior Gheorghe Popa. „Exprimăm întreaga preţuire pentru militarii în rezervă şi retragere, pentru toţi cei care au servit şi servesc cu credinţă şi onoare patria şi poporul român. Omagiem cu acest prilej memoria militarilor români care şi-au dat viaţa sau au fost răniţi în cadrul misiunilor desfăşurate sub egida NATO, ONU, UE şi a celor de tip coaliţie. Istoria României s-a scris cu multe sacrificii”, a mai punctat reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş.

 

Recunoştinţă veteranilor şi militarilor activi

Ordinul ministrului Apărării Naţionale privind sărbătorirea Zilei Armatei României – 25 octombrie 2016 a fost lecturat de general de brigadă Mircea Dan Şuta, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş. „Ziua de 25 octombrie a rămas în conştiinţa colectivă a românilor drept ziua eliberării Careiului, ultima localitate transilvăneană aflată în 1944 sub ocupaţie străină. Din aceste raţiuni, Ziua Armatei României este un reper major în calendarul manifestărilor cu valori naţionale. Este o zi în care este cinstită memoria tuturor eroilor căzuţi în bătăliile purtate de armata noastră în întreaga sa istorie pe teritoriul naţional, în marile războaie din trecut, ori în teatrele de operaţii ale ultimului deceniu”, a transmis general de brigadă Mircea Dan Şuta. „Astăzi, aducem recunoştinţa noastră veteranilor de război, supravieţuitori ai ultimei conflagraţii mondiale, luptătorii din teatrele de operaţii îşi exprimă întreaga preţuire pentru militarii în rezervă şi în retragere, pentru toţi cei care au servit şi servesc cu credinţă şi onoare patria şi poporul român. În prezent, peste 800 de militari iau parte la misiuni internaţionale, unde reprezintă cu cinste şi curaj România. Le mulţumesc cu acest prilej atât lor, cât şi celor peste 40.000 de militari care au executat misiuni în teatrele de operaţii în ultimii 25 de ani şi în mod special militarilor răniţi în misiunile desfăşurate sub egida NATO, ONU, UE şi a celor de tip coaliţie sau în timpul exerciţiilor şi în misiunile de pregătire desfăşurate în ţară”, a mai spus general de brigadă Mircea Dan Şuta.

Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane la statuia „Soldatului necunoscut” şi cu defilarea gărzii de onoare.

Text: Alex TOTH

Foto: Alex TOTH & Ligia VORO

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE