Home / Invatamant / Liceul Traian Vuia, 5 decenii de existență

Liceul Traian Vuia, 5 decenii de existență

Distribuie

 

Liceul Tehnologic Traian Vuia din Tîrgu Mureș a sărbătorit 5 decenii de existență în cadrul unui eveniment festiv , joi 27 octombrie, de la ora 10.00, în sala Centrului cultural Mihai Eminescu.

Grupul Şcolar Traian Vuia din Tîrgu Mureş a luat fiinţă în anul 1966, sub denumirea de Liceul Industrial de Construcţii de Maşini, şi a funcţionat în corpul clădirii Liceului Nr. 5 din Piaţa Armatei, având în planul de învaţamânt profilele construcţii de maşini şi aparate electrice. În anul 1970 se mută în clădirea nouă din b-dul Gheorghe Doja nr. 102 unde funcţionează şi în prezent.

Între anii 1966 şi 1997 a avut mai multe denumiri, 1966-1975 – Liceul Industrial de Construcţii de Maşini, 1975-1977 – Liceul de Mecanică Nr. 2 , 1977-1978 – Grupul Şcolar Metalotehnică, 1978-1991 – Liceul Industrial Nr. 3 , 1991-1997 – Grup Şcolar Industrial Nr. 1, iar de la 1 septembrie 1997 este Grupul Şcolar Traian Vuia.

foto-1-2

” 50 de ani pentru un om înseamnă mai mult decât jumătatea vieții, pentru o instituție de învățământ este o cifră statistică, o cifră de bilanț în evoluția unei școli care și-a împlinit menirea pentru care a început să ființeze. 50 de ani înseamnă 50 de generații, fiecare din ele cu speranțe și visuri, cu dorințe și ambiții proprii, cu emoții și trări intense, cu iubiri împlinite, dar și cu regretate despărțiri, cu festivități de începere a anilor de liceu, cu festivități de absolvire, când copiilor inocenți le-au crescut deja aripi pentru zborul spre găsirea destinului într-o mare de oameni, fiecare căutând să-i dea eului său un nume. Liceul, în primii lui ani de viață i-a învățat pe elevi cum să modeleze metalul, cum să-l pună la lucru în diferite mașinării sofisticate, cum să-l șlefuiască până când chipul celui care trudea se răsfrângea în oglinda sticloasă a atomilor îmblânziți, încât, fără să conștientizeze fiecare, oră de oră și an de an prin tot ce învățau și acumulau, de fapt nu făceau altceva decât să-și cizeleze și să-și șlefuiască propriul caracter și propria carieră. Unii au devenit ingineri renumiți, alții au ajuns profesori cu vocație, directori de întreprinderi și firme, directori de școli, ambasadori, inspector școlari, specialiști în meserie, muncitori cu un înalt cult al muncii, patroni de firme, manageri de success și câte și mai câte profesoii cărora e greu să le ții șirul” a declarat prof. ing. Vasile Moldovan, directorul Liceului Tehnologic Traian Vuia.

Programul manifestărilor a cuprins momente distinct, în deschidere au luat cuvântul  director ing. prof. Vasile Moldovan, director adjunct dr. ing. prof. Mezei Alexandru și prof. Ștefan Someșan, inspector școlar general, după care elevii au susținut un reușit program artistic, care au adus în atenția publicului dansuri populare și un dans al mirilor.

Pentru că se creează o legătură emoțională puternică între elev și profesor, tinerii au simțit fluturași la ceas aniversar.

dsc_0363

”Am emoții, interpretez pe scenă un rol de Toamnă și, deși m-am pregătit foarte bine, totuși, am emoții” ne spune eleva Szilagyi Ema, IX-a F.

foto3

” E o mare plăcere să plecăm împreună la diverse proiecte împreună cu profesorii noștri. Anii de liceu sunt o perioadă unică pentru mine, ca și pentru orice alt liceean din orice altă perioadă a istoriei” ne spune eleva Moldovan Ioana, clasa XII-a.

foto4-2

 

”Bucuria sufletului sunt rezultatele foarte bune, atât la orele de școală, cât și pe scenă atunci când avem roluri în diverse spectacole” ne spune eleva Zsuzsa Kincses.

foto5

”Generaţiile de elevi ne-au oferit multe momente de dăruire în activitatea şcolară, dar şi ulterior, prin formarea lor ca oameni puternici şi motivaţi în societate. Mă bucur foarte mult când reuşesc să-mi pun ideile în practică, dar de data aceasta este ceva mai mult decât bucurie ” ne spune Zan Gabriella, maistru instructor, estetică, care s-a îngrijit de tot ceea ce înseamnă costumații și machiaj al elevilor care au urcat pe scenă.

foto-6

La Liceul Traian Vuia, din 10 în 10 ani, fiecare generație a făcut întâlniri cu foștii colegi și foștii profesori, au trăit laolaltă emoțiile revederii, au retrăit amintiri, s-au reînnodat vechi prietenii și s-au făcut promisiuni de viitor. Nu există ani mai frumoși ca anii de liceu.

Un moderator de excepție

Moderatorul evenimentului festiv a fost Răzvan Ducan, apreciatul scriitor care între 1984 şi 1986 a lucrat în învăţământ predând discipline tehnice la Liceul Ind. Nr. 2 din Târnăveni, între 1986 şi 1988 a fost inginer la Cooperativa “Târnăveanca” din Târnăveni, ai între 1988 şi 2000 este din nou în învăţământ predând discipline tehnice la Şcoala Profesională de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Târnăveni. Din septembrie 2000 şi până în ianuarie 2008 a fost director al Casei Municipale de Cultură “Mihai Eminescu” din Târnăveni şi un timp director coordonator al culturii în municipiul Târnăveni, contribuind la renaşterea culturală, în primul rând al instituţiei Casei de Cultură. De altfel, în anul 2002 a primit din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş „Diplomă de Excelenţă”, “pentru merite deosebite în promovarea valorilor culturale româneşti”.

 

De asemenea, verificati

Lupte: CSS Târgu Mureș pe locul IV în clasamentul pe cluburi

Distribuie În weekend-ul tocmai încheiat (13-14 aprilie), Călărașiul a fost gazda unei competiții sportive foarte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.