Filmele de lungmetraj din programul Alter-Native 2016 (II) Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 306 Vizualizări

Filmele de lungmetraj din programul Alter-Native 2016 (II)

 

Imagine din filmul „Nu vă dați jos pantofii”, Alter-Native

Festivalul Internațional de Scurtmetraje Alter-Native se va desfășura în perioada 2-6 noiembrie la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș. Pe lângă cele 47 de filme de scurtmetraj selecționate în competiția Ater-Native, festivalul de propune și o serie de lungmetraje, unele proiectate la Alter-Native 2016 înaintea lansării în cinematografe. De asemenea, la câteva proiecții vor participa și regizorii filmelor, Cristi Puiu, Radu Jude, Tolnai Szabolcs, Igor és Ivan Buharov și Hajdu Szabolcs.

Vă vom prezenta filmele de lungmetraj care vor fi proiectate în ultimele trei zile la Alter-Native 2016.

Vineri, Sieranevada și două filme din Elveția

În a treia zi a festivalului, vineri, 4 noiembrie, de la ora 18.15, în Sala Mare a Platului Culturii, va fi proiectat filmul regizorului Cristi Puiu, „Sieranevada”. În Sala Mică, de la ora 18.30, va rula filmul „Un porumbel cugetând pe o ramură” (Suedia, Germania, Norvegia, Franța/2014), regizat de Roy Andersson. Apoi, tot în Sala Mică, de la ora 20.30, urmează filmul „Lupta”(Elveția/2014), Simon Jaquemet.

Imagine din Sieranevada, ALter-NativePropunerea României la Oscar

Filmul lui Cristi Puiu, „Sieranevada”, este propunerea României la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin. Dacă nu l-ați văzut încă, veți avea ocazia în cadrul Alter-Native, prilej cu care va fi prezent și regizorul Cristi Puiu. Acțiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui său – Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Un porumbel cugetând pe o ramură

Titlul filmului, „Un porumbel cugetând pe o ramură”, e o referință la unul tablou al pictorului Pieter Bruegel cel Bătrân, „Vânători în zăpadă”, în care apar, în cadrul unei imagini rurale de iarnă, deasupra personajelor câteva păsări pe ramurile unor copaci. Filmul care a câștigat, în 2014, Leul de aur la Festivalul de Film din Veneția, poate fi descris drept o comedie neagră. Sam şi Jonathan, doi vânzători de obiecte inedite, ne poartă într-o călătorie caleidoscopică prin destinul uman. Este o călătorie care dezvăluie frumuseţea momentelor unice, meschinăria celorlalţi, umorul şi tragedia ascunse în noi, grandoarea vieţii, precum şi fragilitatea omului.

Lupta

Matteo are 15 ani, e un băiat firav. Fuge în pădure, cu fratele lui mai mic în braţe. Este o încercare disperată de a da în tatăl lor opresiv. Pedeapsa părinţilor pentru răpirea bebeluşului: patru luni de muncă grea la o fermă îndepărtată. La sosirea sa, trei adolescenţi ostili îl înşfacă pe Matteo şi îl închid într-o cuşcă de câine. Fermierul, care trebuia să aibă grijă de copii, pierduse controlul. Anton, un băiat agresiv, imprevizibil, are acum comanda. El le oferă adăpost altor doi adolescenţi furioşi, cu probleme: lui Dion, un băiat din Serbia, şi lui Ali, o fată cu capul ras. Matteo e câinele lor. Le câştigă respectul numai când începe să se ridice împotriva lor. Li se alătură într-o misiune: se duc până în oraş.

O noapte febrilă, plină de violenţă şi distrugeri. Propriul lor război. Propria lor răzbunare împotriva adulţilor. Împotriva a tot. Matteo devine mai puternic, învaţă să lupte şi se îndrăgosteşte de Ali. Face, în sfârşit, parte din gaşcă. Ferma e ascunzătoarea lor perfectă, dar nu mai există cale de întoarcere.

Sâmbătă, „Inimi cicatrizate”

În penultima zi a Festivalului Alter-Native, sâmbătă, 5 noiembrie, în Sala Mare a Palatului Culturii sunt programate trei lungmetraje, iar în Sala Mică două documentare. De la ora 14.15, în Sala Mare, va fi proiectat filmul artistic „Mama și toți țăcăniții din familie”(Ungaria, Germania, Bulgaria/), regizat de Fekete Ibolya; de la ora 16.30, urmează filmul lui Hajdu Szabolcs, „Nu vă dați jos pantofii” (Ungaria/2016), apoi, după concertul de la ora 18.00 – Bartók şi jazzul; susținut de Teodora Enache, Káel Norbert și Fejes Krisztina, de la ora 19.30 va rula filmul „Inimi cicatrizate”(2016), regizat de Radu Jude. Tot în Sala Mare, de la ora 22.15, este programată decernarea premiilor Alter-Native 24. În Sala Mică vor fi proiectate două documentare din Ungaria, „Într-o plasă de stele”, Mispál Attila, de la ora 16.30, și „Mai avem 50 de minute”, Muhi András Pires, de la 18.00.

Mama și toți țăcăniții din familie

Povestea urmăreşte destinul unei familii timp de patru generaţii de la începutul şi până la sfârşitul secolului XX. Personajul principal, Mama, are 94 de ani și s-a mutat de 27 de ori în viața ei. Femeie cu un temperament vulcanic și înzestrată cu un fler exemplar, ea își cară soțul și fiica prin toată țara, ori de câte ori simte pericol. Iar pericole există la tot pasul – familia trebuie să înfrunte toate vicisitudinile secolului XX: două războaie mondiale, evenimentele din 1956 și atâtea altele. Dar toate acestea nu reușesc să-i demoralizeze, indiferent unde îi duce destinul: din Partium, prin Budapesta, până la capătul lumii. Ei se mută și se tot mută prin viață, unul în spatele celuilalt, cu o seninătate uimitoare.

Nu vă dați jos pantofii

Oaspeţi neaşteptaţi bat în toiul nopţii la uşa lui Eszter. Sora ei, Ernella tocmai s-a întors după un an din Scoţia împreună cu soţul şi fiica lor. Pe vrute, pe nevrute Eszter şi soţul ei Farkas acceptă să-i găzduiască pentru câteva zile. Viaţa lor pare mai aranjată, dar în curând iese la iveală că şi la ei există mari probleme, nereuşind să devină o familie adevărată. Convieţuirea forţată aduce la suprafaţă tensiunile interne dintre membrii familiei precum şi relaţiile încordate dintre cele două familii. Noul film al lui Szabolcs Hajdu, filmat în locuinţa sa, cu participarea propriei familii şi ai studenţilor săi, ne aminteşte de opera marilor regizori moderni Cassavetes şi Bergman. Un portret trasat cu linii fine şi cu umor sarcastic despre viaţa cotidiană din Ungaria contemporană.

Întâlnire cu Max Blecher prin filmul lui Radu Jude

După ce anul trecut în cadrul Alter-Native a fost proiectat filmul „Aferim!”, anul acesta în cadrul festivalului vom putea vedea cel mai recent film al lui Radu Jude. Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, este o adaptare liberă după romanul omonim al lui Max Blecher. Acțiunea are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de 20 de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Duminică, ultima zi a Alter-Native 2016

În ultima zi a festivalului vor fi prezentate două lungmetraje în Sala Mare a Palatului Culturii. Primul, „Gândește-te la mine”(Ungaria/2016), regizat de Kern András, de la ora 12.45, al doilea – „Miracolul din Tekir” (Elveția, România/2015), regizat de Ruxandra Zenide, va fi proiectat de la ora 14.40.

Gândește-te la mine

Pentru doctorul Borlai este o sarcină de rutină să anunțe, cu un oarecare tact, pe unii dintre pacienții săi că zilele le sunt numărate. Într-o bună – sau proastă – zi, el este cel care primeşte această veste rea. Soțul model, cel mai iubitor tată, cel mai simpatizat medic ticluiește un plan diabolic: îi supără pe toți cei dragi – soție, copii, mamă – pentru ca dispariţia sa să nu îi mai doară. Însă – după ce i-a îndepărtat pe toți din jurul lui și i-a convins că este un tip insuportabil și egoist – el este încă în viaţă, deși după toate calculele – omeneşti şi medicale – trebuia să fie deja în groapă…

Miracolul din Tekir

Mara, este vraciul unui sat de pescari din Delta Dunării, folosindu-se de un nămol special pentru a trata sătenii. Când Mara rămâne gravidă și povestește sătenilor că sarcina se datorează nămolului și nu unui om, sătenii o acuză de vrăjitorie și o alungă. Ascunzându-și sarcina, reușește să își găsească ceva de muncă într-un hotel în zona lacului Tekirghiol, care funcționează ca o clinică și centru SPA pentru oameni înstăriți, unde o întâlnește pe Lili, unul dintre clienții hotelului, o femeie bogată și frumoasă care încearcă cu înverșunare să găsească o soluție pentru problema infertilității ei. Treptat, trecutul și natura femeii misterioase iese la iveală, iar Mara și copilul ei se află în pericol.

Tot Duminică, înaintea lungmetrajelor, în Sala Mare, între orele 11.00 și 12.30 vor fi proiectate filmele de scurtmetraj premiate în ediția din 2016 a Festivalului Internațional Alter-Native.

Programul complet al ediției din 2016 a Festivalului Internațional de Scurtmetraje Alter-Native

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE