Teatru pe pâine, la Școala Altfel Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 392 Vizualizări

Teatru pe pâine, la Școala Altfel

 

Actoria aduce în vieţile noastre spontaneitate şi creativitate. Actoria înseamnă empatie şi curiozitate, pentru a le demonstra actualilor elevi că orice şcoală poate fi o rampă de lansare pentru cei dornici să înveţe şi să realizeze ceva în viaţă, dacă se pregătesc pentru admiterea la o facultate de profil sau doar cochetează cu ideea de a deveni actor.

În perioada 31 octombrie – 4 noiembrie, cadrele didactice ale Universității de Arte din Târgu-Mureș în parteneriat cu elevii Liceului Vocațional de Artă, organizează Săptămâna Altfel, cu o serie de activități prin care organizatorii doresc să le prezinte elevilor o mostră din ceea ce urmează să parcurgă în cariera artistică pe care au început-o, dacă aleg să urmeze cursurile uneia din specializările Universității de Arte.

În perioada 31 octombrie – 4 noimbrie, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș în parteneriat cu Liceul de Artă, organizează Săptămâna Altfel pentru elevii acestui liceu. În acest sens, într-un cadru relaxat şi prietenos, vor avea loc activități coordonate de cadrele didactice ale Universității de Arte, cu elevi ai Liceului de Artă. Prin aceste activități organizatorii doresc să le prezinte elevilor o mostră din ceea ce urmează să parcurgă în cariera artistică pe care au început-o, dacă aleg să urmeze cursurile uneia din specializările Universității de Arte, și-l vor ajuta pe fiecare participant să-şi conştientizeze şi să-şi dezvolte calităţile naturale.

Luni, 31 noiembrie, de la ora 11.00, UAT a găzduit un Atelier de actorie în care conf. univ. dr. Daniela Lemnaru, director Departamentul de Teatru şi Arte Vizuale, a pus accentul pe libera exprimare a emoţiilor, părerilor şi gândurilor, i-a încurajat pe tineri să fie deschişi, să se exprime liber, să se joace, să improvizeze şi să fie atenţi și prezenţi.

”Ne-am gândit să oferim elevilor întâlniri în care ei să interacționeze cu ceea ce se întâmplă frumos în universitatea noastră, motiv pentru care am inițiat ateliere de artă a actorului, de dans, de scriere dramatică, cum se scrie teatru și de ce să scriem teatru, iar elevii vor face o serie de exerciții prin care vor face cunoștință cu ceea ce înseamnă actoria. Fiind la un liceu de artă, desigur, au înclinații artistice, iar după ce termină liceul, se vor îndrepta și spre noi, iar noi le vom deschide cu drag ușa.  Intenționez, spre exemplu, să fac exerciții de interpretare a unui text în moduri diferite; actorul ajunge pe scenă cu un produs finit, dar acel text suportă o multitudine de interpretări, nu există un singur Hamlet, există atâția Hamleți câți interpreți îl joacă, un simplu “Te iubesc” se poate spune în mai multe feluri. Un viitor actor trebuie să aibă aptitudini pentru asta, expresivitate, corporalitate expresivă, dicție foarte bună, capacitate de a empatiza, dorința de a experimenta și interpreta roluri, e greu de definit talentul, un viitor actor trebuie să fie dedicat, să iubească scena, sunt convinsă că foarte mulți au veleități în această direcție, dar nu au făcut o alegere pe acest drum”, a precizat Daniela Lemnaru.

Dezinhibați și coopernați, tinerii au susținut că au venit să învețe sub îndrumarea unui profesor de top și să își îmbogățească portofoliul cu o activitate relevantă. ”Vreau să devin mai informat despre actoria de teatru și despre ce implică o carieră în domeniu”, a declarat elevul Alex Moldovan.

foto2

”Consider că la sfârşitul acestui workshop voi acumula un bagaj de informaţii, exerciţii şi tehnici de pregătire care îmi vor folosi în viitor, fie că e vorba de o audiţie sau de prezentarea unui proiect”, a afirmat elevul Alexandru Crefelean.

foto-3

Rolul social și educativ în Teatru

Tot în aceeași zi, de la ora 13.00,  a avut loc atelierul ,,Cum să scriem teatru și despre teatru” susţinut de lect. univ. dr. Raluca Blaga. Teatrul educă pe plan cognitiv, afectiv, moral, estetic, volitiv, fiind totodată un mijloc de socializare, o piesă de teatru are ca scop îmbogăţirea cunoştinţelor, schimbarea atitudinilor, comportamentelor și modului de gândire al spectatorilor. ”Workshopul la care vor participa elevii, este o secțiune dedicată modalității de a înțelege un spectacol de teatru, de la modalitatea în care se poate construi o impresie în baza unei vizionări prealabile a unui spectacol, până la a discuta diverse forme în care se poate prezenta un eveniment teatral. Voi discuta cu cei prezenți despre mai multe tipuri de a face teatru, dincolo de spectacolul clasic, așa cum îl știm cu toții, despre aspectul social al teatrului, aspectul educativ, modul de receptare al evenimentului teatral”, a subliniat lect. univ. dr. Raluca Blaga.

Cadrele didactice din cadrul UAT au demonstrat elevilor că frumosul spectacular și spiritual continuă să rămână și se va manifesta mereu pe scena de teatru.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE