Home / Editorial / Ținta de pe fundul jurnalistului

Ținta de pe fundul jurnalistului

Distribuie

 

– Sari! mi-a spus, îndreptându-și degetul arătător spre hău.

Oftând din băierile inimii, plecată de spate, suflecându-mi mânecile cu un gest larg al brațelor, mă pun într-o poziție de genuflexiune parțială, cu picioarele la nivelul umerilor, îmi legăn puternic mâinile în față și în spate și folosind o contra-mișcare, îmi iau avânt și sar. Și zbor, lungindu-mă peste o gură de canal, peste un deal, o vale, un oraș, mame, copii, politicieni, patroni, morți, vii, campioni, inundații, lansări de carte, tăieri de panglici, stochez informații, cercetez, analizez, selectez, comunic, și-n în căderea bruscă lovesc o cutie goală de conservă, un melc îmi trosnește sub talpă, pantalonii pârâie pe mine, nasturele de la şliţ îmi sare în aer şi rămân aşa, câteva momente, înţepenită pe loc, uitându-mă prostită în jur.

Cam așa arată o zi din viața unui jurnalist, una dintre cele mai stresante, dar nobile meserii. Curiozitatea și învățarea constantă sunt de bază în dezvoltarea profesională a jurnalistului, comunicarea, pragmatismul și ancora aruncată în realitate și, mai ales, fler, doză mare de fler, sunt principalele calități pe care trebuie să le aibă. Fler am spus?! Doză mare de fler, să vadă în tine ceea ce alții nu văd, crema din tine, un jurnalist te privește atent în ochi și înțelege că ai ceva demn de a fi exploatat, ce tremură cu zgomot ca și capacul de pe oala pusă pe foc, că stai să erupi, colcăi, dai pe dinafară. În presă nu există monotonie, nu există zile libere nici sărbători legale, nu ai timp să scobești dovlecei, să scobești în piatră sau în nas, salariul e mic, dar compensează faptul că nu ai timp să cheltui. În schimb există multă critică, multă, foarte multă, dar atât de bine te obișnuiești cu ea, încât o ceri mai mereu, te înăsprește, te provoacă, te scutură de umeri de-ți sare pălăria mai pe ceafă, te obligă să fii mai bun, te perfecționezi, evoluezi. Te dezvolți și ca  psiholog, pentru că atât de mulți oameni cunoști, încât îi simți, deja, îi citești, în special pe cei care, în același moment, au și zâmbetul unsuros și dulceag pe buze, și înjurătura dosită în spatele maxilarului.

În anul 2013, pentru a comemora asasinarea a doi jurnaliști francezi în Mali, Ziua de 2 noiembrie a fost proclamată ca „Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor”.

În ultimul deceniu, mai mult de 700 de jurnaliști au fost uciși, aceștia nefăcând altceva decât să pună la dispoziția publicului știri și informații. Și este îngrijorător faptul că doar unul din zece cazuri comise împotriva lucrătorilor mass-media în ultimii zece ani a condus la o condamnare, potrivit ONU. Rezoluția ONU privind Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor condamnă toate atacurile și violența împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor mass-media.

A! Nu ți-am spus?! Meseria de jurnalist e frumoasă, dar nu e ușoară deloc. Jurnalistul se mișcă în poligon, iar pe fundul lui stă desenată o țintă circulară, numerotată. Și sunt destui care vor să-l pocnească la mir.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO/VIDEO: Târgu Mureș, orașul tuturor posibilităților sau orașul tuturor gropilor? – „Ocolești o groapă, dai în trei”

Distribuie „Municipiul Târgu Mureș – un oraș plin de istorie și cultură” este vechea etichetă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.