Home / Business / Romgaz a semnat contractul pentru o nouă centrală la Iernut

Romgaz a semnat contractul pentru o nouă centrală la Iernut

Distribuie

Societatea Națională de Gaze Naturale (SNGN) ROMGAZ SA, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a raportat, în 1 noiembrie, Bursei de Valori București (BVB) încheierea contractului de achiziție publică pentru construcția unei centrale termoelectrice noi, la Iernut. Câștigătoarea licitației deschise pentru execuția proiectului la cheie este asocierea formată din Duro Felguero S.A. şi S.C. Romelectro S.A. București.

 

Una dintre direcţiile strategice ale SNGN ROMGAZ SA, care se regăsește și în “Strategia de dezvoltare pentru perioada 2015-2025”, asumată de conducerea companiei în acest an, este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Astfel, “în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiţii are ca scop eficientizarea activităţii prin: creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx , CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare. Finanţarea proiectului se realizează din surse proprii şi surse din fonduri PNI (Planul Naţional de Investiţii), conform HG 1096/2013 actualizată”, se arată în documentul semnat de către directorul general al SNGN ROMGAZ SA, Virgil Marius Metea, și remis în 1 noiembrie BVB.
Contractul de lucrări nr.13384/31.10.2016 a fost încheiat prin achiziție publică, prin aplicarea procedurii de licitaţie deschisă, având ca obiect executarea proiectului la cheie (respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune) ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ. Potrivit raportului comunicat în vară Bursei de Valori București centrala termoelectrică nouă de la Iernut va avea o putere instalată cuprinsă între 380-430 MW.
Potrivit contractului, lucrările vor fi finalizate în 36 luni de la data intrării în vigoare a contractului. Acesta va intra în vigoare în 5 zile lucrătoare de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI (Planul Naţional de Investiţii), conform HG 1096/2013 actualizată. Valoarea estimată a contractului este de 268.836.329,82 euro, fără TVA.
Contractul mai prevede termenele și modalitățile de plată. Astfel, proiectul tehnic va fi plătit în 30 de zile de la avizarea de către ROMGAZ, echipamentele în 30 de zile de la recepţia la locul de montaj, iar lucrările executate în 30 de zile de la confirmarea situaţiei de lucrări de către ROMGAZ. Garanția de bună execuție reprezintă 10 % din valoarea contractului. Pentru neexecutarea obligațiilor, executantul va achita 0,1%/zi din valoarea obligaţiilor neexecutate, în timp ce ROMGAZ va plăti 0,1%/zi din plata neefectuată.
Evenimentul a fost raportat deoarece valoarea contractului depăşeşte 10 % din cifra de afaceri netă aferentă anului financiar 2015 realizată de ROMGAZ.
SNGN Romgaz a înregistrat în primul semestru al acestui an o creștere de 58 % la capitolul venituri din energie electrică, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce producția de energie a crescut cu 31 % raportat la semestrul I din 2015.
Romgaz a preluat în 2013 Centrala Termoelectrică de la Iernut în contul datoriilor pe care Elcen le avea față de producătorul de gaze naturale.
Romgaz, al cărei acționar principal este statul român cu o participație de 70 %, este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE).
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Parc fotovoltaic construit în județul Mureș, pe un teren de 41,9 de hectare

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.