Home / Cultură / Alter-Native 24 și-a desemnat câștigătorii
Regizorul Cristi Puiu

Alter-Native 24 și-a desemnat câștigătorii

Distribuie

Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native 24 și-a desemnat câștigătorii. Juriul festivalului a oferit două mențiuni special și patru premii. În cadrul programului de concurs al Alter-Native 24 au fost proiectate 45 de filme de scurtmetraj, iar în total din 2 până în 6 noiembrie în festival au fost prezentate aproape 100 de filme. Festivalul Alter-Native s-a desfășurat în Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș.

Pentru concursul internațional de scurtmetraje organizatorii au primit peste 700 de filme. Dintre acestea juriul de preselecție, din care au făcut parte: Berecki Beáta-Hajnalka, Durst György, Radu Vasile Igazság, Schneider Tibor și Marcel Ţintar, au ales peliculele care au concurat pentru premiile festivalului Alter-Native 24.

Imagine din scurtmetrajul „Artun”, câștigătorul Premiului Festivalului Alter-Native 24 oferit de Ministerul Culturii

Scurtmetrajele premiate la Alter-Native 24

Câștigătorii concursului de scurtmetraje au fost anunțați sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 22.30, după proiecția filmului „Inimi cicatrizate” și întâlnirea cu publicul a regizorului Radu Jude.
Juriul Alter-Native 24 a acordat două mențiuni special și patru premii. Mențiunile speciale ale juriului au fost primite de Coke Riobóo pentru „Made in Spain” (Spania) și de Bucsi Réka pentru „Love” (Ungaria/Franţa). Apoi au fost anunțate premiile festivalului.

Premiul in memorian Simó Sándor pentru cel mai bun film studențesc oferit de U.D.T.M. – MADISZ și stiloul oferit de comisionerul educațional al Ungariei Aáry-Tamás Lajos a fost câștigat de Radu Ghelbereu pentru „Km 73” (Marea Britanie/România). Premiul oferit de Municipiul Tîrgu-Mureș a fost primit de Oláh Kata pentru filmul „En Passant” (Ungaria), iar premiul oferit de Consiliul Județean Mureș a fost acordat Nataliei Chernysheva pentru animația „Doi prieteni” (Franţa). Premiul Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native 24 oferit de Ministerul Culturii din România a fost câștigat de Guðmundur Arnar Guðmundsson, pentru „Artun” (Islanda/Danemarca).

Juriul Alter-Native 24

Juriul festivalului

Membrii juriului Alter-Native 24 au fost: Igor Buharov, din Ungaria, regizor de film, scenarist, operator imagine și artist vizual; Ivan Buharov, din Ungaria, regizor de film, scenarist, operator imagine, artist visual și musician; Piotr Kardas, din Polonia, fondator şi director al O!PLA –Festivalul filmului de animaţie polonez şi al proiectului Animaţie fără frontiere; Eliodor Moldovan, directorul executiv al Asociaţiei K’ARTE, coordonator a numeroase proiecte de artă vizuală și evenimente dedicate filmului european; Tolnai Szabolcs, din Serbia, regizor de teatru şi film, producător, conferenţiar universitar la Academia de Artă al Universităţii din Novi Sad, de asemenea, responsabil pentru coordonarea și selecția programului Festivalului de Film European de la Palić; și Cristi Puiu, președintele juriului,regizor de film, scenarist, producător, fondator a casei de producție cinematografică Mandragora; câştigător al Premiului Ursul de Aur pentru cel mai bun scurt-metraj la Festivalul Internațional de la Berlin, în 2004, şi al Premiului Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.

Laude pentru selecția scurtmetrajelor și referiri la sincopele organizatorice

Regizorul Cristi Puiu a ținut un scurt discurs înainte de anunțarea câștigătorilor concursului Alter-Native 24. Acesta a început prin a vorbi despre faptul că ultima dată când a participat la Alter-Native, tot în calitate de membru al juriului, în urmă cu 15 ani, festivalul era mult mai animat decât a fost ediția din acest an.

„Erau foarte mulți oameni, foarte mulți tineri. Anul ăsta, din acest punct de vedere, a fost o surpriză neplăcută. E foarte greu, nu sunt bani și nu prea înțeleg de ce lucrurile se mișcă așa. Era foarte greu pentru regizorii care-și prezintă filmele în festival să-și vadă filmele pe un ecran care are probleme. Nu este vine organizatorilor, vă asigur, este doar așa o situație delicată. Cam toate festivalurile din România suferă”, a spus Cristi Puiu, vorbind apoi despre selecția filmelor care au intrat în competiția Alter-Native din 2016.

„Selecția a fost foarte bună. Îi felicit pe cei care au ales filmele, îi felicit pe regizori, pe autorii filmelor și pe producători. Le mulțumesc și colegilor din juriu. Eu nu sunt președintele juriului, adică am zis că nu există președinte, dar cumva am fost desemnat să vorbesc despre ediția din anul acesta”, a spus Cristi Puiu. După aceea, a adăugat că l-a bucurat prezența la festival, fiind „o experiență foarte plăcută, iar dacă printer dumneavoastră se află și spectatori fideli festivalului, dacă ați venit în aceste trei zile și ați văzut o parte din filmele din concurs, poate înțelegeți la ce mă refer, e o selecție foarte bună”.

Gáspárik Attila, directorul artistic al Festivalului Alter-Native, a vorbit după ce au fost anunțați câștigătorii ediției a 24-a. „Sperăm că peste un an să ne vedem tot aici la a 25-a ediție a festivalului. Nu vă promitem nimic și asta putem să facem. Ne-am notat criticile primate de la Cristi Puiu și nu numai de la el. Am primit mai multe reacții din partea publicului. Încercăm să schimbăm, dacă putem, bineînțeles, pentru asta avem nevoie de sprijinul fiecăruia și dintre dumneavoastră”, a spus Gáspárik Attila, încheindu-și discursul cu un îndemn către public de a nu pirata filme și de a merge la cinema.

Din păcate, am participat la ediții Alter-Native organizate mult mai bine decât cea de anul acesta. Pe lângă problemele cu ecranul pe care au fost proiectate filmele, care arată jenant, au mai fost probleme și cu subtitrările filmelor. De asemenea, întâlnirile regizorilor cu publicul nu au fost traduse de nicio culoare. Gáspárik Attila, cel care le-a moderat pe toate, fiind într-un fel și sufletul acestei ediții mai șchiopătate a festivalului, s-a concentrat pe a vorbi și a scoate cât mai mult de la regizorii invitați, lucru care venea firesc în folosul publicului. Numai că în lipsa unui translator spectatorii care nu înțelegeau limba română nu au prins nimic din discuțiile cu regizorii din România, la fel cum spectatorii care nu știau limba maghiară n-au înțeles nimic din discuțiile cu regizorii din Ungaria.

Festivalul a continuat duminică, 6 noiembrie, cu prezentarea scurtmetrajelor premiate, între 11.00 și 12.30. Apoi, tot în Sala mare a Palatului Culturii, au fost proiectate filmele „Gândește-te la mine (Ungaria), al regizorului Kern András, de la ora 12.45, și filmul Ruxandrei Zenide, „Miracolul din Tekir”(Elveția/România), de la ora 14.40. În Sala Mică, între 11.00 și 12.00, au fost proiectate filme de animație pentru copii.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.